Jelle Brandt vindt Gijs van Dam aandachtstrekker

Jelle Brandt Corstius, die vorig jaar de publiciteit zocht met het verhaal dat tv-producent Gijs van Dam hem oraal zou hebben verkracht toen ze allebei jonge twintigers waren, ergert zich eraan dat Van Dam zich nu zo verweert in de media. Dat laat hij blijken in een statement op Twitter. Van Dam gaf vandaag zijn tweede grote interview over deze zaak, namelijk op NPO Radio 1. Brandt Corstius vindt het helemaal niet chic om dit in de media te bespreken, zo laat hij blijken.

Brandt Corstius wil dit niet in de media hebben. “Sinds de heer Van Dam zelf ervoor koos in de publiciteit te treden bij het programma Pauw, ben ik in de luwte gebleven.”

Maar mag Van Dam zich dan niet verweren tegen het stuk dat hij schreef in Trouw? “Ik had in mijn ingezonden stuk in Trouw bewust geen naam genoemd omdat het er mij om ging aan de kaak te stellen dat het voor velen juist ontzettend lastig – zo niet onmogelijk – is om zich te uiten in een #MeToo-kwestie. Mijn brief voor Trouw is correct opgesteld, en de heer Van Dam was niet te traceren, zoals ook de Raad voor de Journalistiek deze week bevestigde.

Bovendien leek het mij na de uitzending wijselijk en ook oprechter om de zaak niet verder in de media uit te spelen en de juridische weg te bewandelen. Daarom heb ik aangifte gedaan van de verkrachting. Sinds dat moment zijn de heer Van Dam en zijn advocaat veelvuldig in de media geweest, en hebben ze mij uitgemaakt voor leugenaar.”

Brandt Corstius ergert zich mateloos aan Van Dam. “Van Dam profileert zich overal als slachtoffer, terwijl hij er zelf voor heeft gekozen om in de publiciteit te treden; zijn naam is tot aan de uitzending van Pauw niet een keer genoemd, niet in het nieuws en niet op de sociale media.”

Dat de heer Van Dam in de media ruim baan krijgt om zijn leugens te verkondigen over wat mij als stagiair overkomen is, is niet alleen schadelijk en pijnlijk voor mij en mijn familie, maar ook voor alle slachtoffers die overwegen om aangifte te doen.”

De steun voor Brandt Corstius is aanzienlijk afgenomen sinds zijn onthulling in Trouw. Aanvankelijk deed hij net alsof hij een slachtoffer was van #MeToo en in het prille begin van zijn carrière is misbruikt door iemand met macht. Op een gegeven moment ging zelfs de naam van regisseur Bert van der Veer rond.

Toen bleek dat het om Gijs van Dam ging – de twee waren destijds allebei jonge knullen van begin twintig – denken veel mensen dat Brandt Corstius vooral spijt heeft van het homoseksuele avontuurtje dat hij die avond beleefde.

Lees ook: Gijs van Dam: ‘Jelle Brandt knettergekke fantast’ (vandaag)

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen