Gijs van Dam: ‘Jelle Brandt knettergekke fantast’

Gijs van Dam vindt Jelle Brandt Corstius een knettergekke fantast. De tv-producent hoeft nooit meer contact te hebben met de programmamaker van de VPRO. Dat heeft hij vandaag gezegd in een interview met Sven Kockelmann op NPO Radio 1. Corstius heeft het leven van Van Dam het afgelopen halfjaar kapotgemaakt door hem te beschuldigen van verkrachting tijdens hun werk voor Barend & Van Dorp. “Het was een one night stand van twee jongens van 24 en 25.

Het was het eerste grote interview van Van Dam sinds zijn optreden bij Pauw vorig jaar. Hij kent Kockelmann goed. Waarom hij voor hem koos? “Onder andere omdat ik jou goed ken, maar ook omdat je een half uur de tijd hebt en live bent. Dat vind ik ook belangrijk.”

Van Dam is niet alleen boos op Jelle Brandt Corstius, maar ook op RTL en FremantleMedia, omdat ze vooringenomen reageerden op het verkrachtingsverhaal van Corstius.

RTL en FremantleMedia krijgen binnenkort post. “Een aantal mensen moet schriftelijke verklaringen afleggen. Daarbij mogen ze niet liegen, want die verklaringen moeten ze onder ede kunnen bevestigen.”

Wie die post krijgt? “De baas van RTL, Sven Sauvé, en de baas van FremantleMedia, Georgette Schlick. Dat zijn namelijk mijn oud-werkgevers. Daarboven hangt weer de baas van de RTL-group, Bert Habets. En oud-collega Bert van der Veer. Jelle Brandt Corstius ook. En Frits Barend.”

Frits Barend

Barend heeft Van Dam min of meer weggezet als dader. “Frits Barend speelt een heel kwalijke rol in dit alles. Frits Barend heeft een meer dan nauwe band met Jelle Brandt Corstius, omdat de vrouw van Frits Barend en de moeder van Jelle Brandt Corstius vriendinnen waren ooit. Frits beschouwt Jelle Brandt Corstius nu als zijn pleegzoon, schijnt.”

Die band heeft Barend zelf nooit kenbaar gemaakt. “Frits Barend heeft dat in de media niet verteld. Hij deed net alsof hij alleen maar hoofdredacteur was van dat programma.

‘Frits is klootzak’

Wat heeft Barend misdaan? “Frits Barend heeft op verzoek van Jelle Brandt Corstius bekendgemaakt dat het bij Barend & Van Dorp is gebeurd. Dat is bekendmaken om wie het gaat. Laten we nou niet gekkertje spelen.

Het lag al op straat, maar hij heeft het in elk geval bevestigd en gezegd dat al mijn slachtoffers zich moesten melden, om ervoor te zorgen dat de ‘serieverkrachter’ Van Dam vooral gepakt zou kunnen worden. Dat is niet het woord dat hij heeft gebruikt, maar dat meende hij wel te moeten impliceren.”

Barend suggereerde op de radio dat er meer slachtoffers zijn. “Het is allemaal op de conto van Frits Barend. Die heeft een week lang zijn best gedaan om alles en iedereen mobiel te maken om mij nog verder te beschuldigen. Dit is allemaal de schuld van Frits Barend, hè? Frits is losgegaan. Waarom ik daar emotioneel van word? Hij is ook míjn oude baas, hè? Hij had mij ook moeten beschermen. Dan ben je een klootzak. Echt.

Tienduizenden euro’s

De procedure kost Van Dam tot nu toe al veel geld. “Ik denk dat ik een crowdfunding-actie ga doen binnenkort. Ik ben tienduizenden euro’s verder. Tot nu toe heb ik dat, ja. Ik kan het tot nu toe betalen.”

Hoe is het nu met zijn tv-bedrijf? “Niks. Dat is kapot. Er werkten freelancers. Ik heb nog het Boekenbal gedraaid in maart met veel kunst- en vliegwerk en mensen die me iets gunnen en me helpen.”

Vlak na Corstius’ beschuldiging kwam hij niet eens aan werken toe. “Het gaat nu alweer een beetje goed met me, maar ik heb maanden ondergedoken gezeten en niet geslapen en gegeten. Ik liep van huisarts naar psychiater en weer terug. Hoe moet je dan in godsnaam werken?”

Komt het nog goed met zijn bedrijf? “Dat moet de toekomst uitwijzen, maar het heeft me in elk geval al een halfjaar stilstand gekost en de tv-beelden die weg zijn. Het is niet een kwestie van niet mogen, maar als je in een procedure zit met NPO en RTL, dan is het gek dat je tegelijkertijd een feestje voor televisiemakers organiseert. Dat kan niet, hè?

Fantast

Wil hij ooit nog contact hebben met Corstius? “Nee. Dat hoef ik ook nooit van mijn leven te hebben. Fantast. Knettergek is ‘ie.”

Van Dam blijft altijd aan deze zaak verbonden. “Google mijn naam. Dan zie je dat het voor de rest van mijn leven aan me blijft hangen. Het gaat ook over mijn omgeving, mijn familie en vrienden. Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat is heel treurig.”

Is er iets waarvan hij spijt heeft? “Van een one night stand zestien jaar geleden heb ik spijt.

Het interview met Gijs van Dam op NPO Radio 1 kunt u hier terugkijken.

Lees ook: Frits Barend: ‘Ik was heel genuanceerd in zaak-Corstius’ (november 2017)

Update 17.15 uur – Jelle Brandt Corstius heeft inmiddels gereageerd op Gijs van Dam.

Foto: NPO Radio 1

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen