BNNVARA boos op Telegraaf: ‘Netflix-verhaal klopt niet’

Geplaatst op Sun 06 May 2018 om 8:30

BNNVARA is boos over de aanhoudende berichtgeving van De Telegraaf over de vermeende plannen van de omroep om exclusief series te gaan produceren voor platforms als Netflix. Dat laat de omroep blijken op Twitter. De Telegraaf berichtte vorige week voor het eerst over dit plan, op basis van een interne memo, en dit weekend brengt de krant een follow-up waarin de NPO en Commissariaat voor de Media zich kritisch uitspreken over het idee. En nu is voor BNNVARA de maat vol.

Volgens BNNVARA is het helemaal niet de bedoeling om exclusief te gaan produceren voor Netflix. Wél zou ze het een goed idee vinden als BNNVARA-series aan Netflix verkocht kunnen worden, maar dan wel ná uitzendingen bij de NPO.

De omroep laat weten: “In De Telegraaf wordt gemeld dat BNNVARA exclusief voor Netflix wil produceren. Klinkt lekker ronkend, maar het klopt niet. BNNVARA is een publieke omroep en maakt programma’s die altijd eerst op NPO en NPO Start te zien zullen zijn.

Na vertoning op NPO zou een serie of film wat ons betreft ook op een ander on demand platform aangeboden kunnen worden. Dat mag overigens nu ook al via ‘n coöperatie die namens de publieke omroepen optreedt, met toestemming van NPO en Commissariaat van de Media. Dus altijd binnen de regelgeving van de Mediawet.

Overigens pleit regeringspartij VVD er al een tijdje voor dat publieke omroepen zelf geld gaan verdienen door hun reeds uitgezonden series te verkopen aan partijen als Netflix.

Lees ook:
BNNVARA wil graag series maken voor Netflix (27 april)
Netflix-plan BNNVARA met argwaan ontvangen (5 mei)

Foto: Pief Weyman
32 Reacties op “BNNVARA boos op Telegraaf: ‘Netflix-verhaal klopt niet’”


 1. KingAlert

  Kan die leugenachtige krant ook niet weg Blijkbaar nog dezelfde redactie als in 40 45.

 2. Johan

  NPO: Incasseren belastinggeld; incasseren reclamegeld; incasseren van 45 cent toeslag per maand per kabelabonnee en incasseren geld bij doorverkoop van programma’s waarvoor de consument extra abonnementsgeld moet betalen. WIE STOPT DEZE VEELVRAAT??

 3. rooie rinus

  Dom idee van BNNVARA. immers, netflix geeft een habbekrats voor zo’n aankoop. Tevens komt netflix dan heel goedkoop aan het te behalen % lokaal product. Het is veel beter als netflix zelf NL series gaat produceren, dan komt er veel meer geld binnen. Niet bij BNNVARA natuurlijk, want die geven hun geld liever uit aan activistische kneuterTV met Bn ‘ers.

 4. Bart

  Dit zijn allemaal verhaaltjes die de NPO zelf de wereld in brengt om de aandacht af te leiden van waar ze mee bezig zijn. Bijna alle content die de publieke omroep vanaf het begin tot nu is betaald en dus mogelijk gemaakt door kijk en luistergelden en nu belastinggeld. Die programma’s zijn dus betaald door alle Nederlanders. Al die programma’s horen dus niet via eigen en extreme betaal diensten te kunnen worden bekeken of in een Beeld&Geluid archief te liggen maar voor iedereeen gratis ten alle tijden toegankelijk te zijn. Gescherm met zogenaamde rechten gaat in deze niet op ook al beweren makers de NPO en omroepen van wel.

 5. Henkie

  Telegraaf: onbetrouwbaar.
  NPO: leugenaars

 6. Wollter

  Waar blijven de kijkcijfers?

 7. Tess

  Wolter

  stichting kijkonderzoek.nl….

 8. Sjaak

  Boos is niet te zien bij de NPO, wel op YouTube. Slaat dus nergens op.

 9. Henriette

  Nou gelukkig maar, makkelijk te vinden en geen ouderwetse Flash nodig om daarnaar te kijken.

 10. D.

  Ach….. De Telegraaf…. de leugen regeert!

 11. Yoshi

  Nu heeft BNN gelijk een leuk onderdeel voor het programma BOOS van Tim Hofman

 12. Henriette

  Sommige mensen zullen boos blijven, daar helpt geen confetti of broccoli tegen. Zou natuurlijk wel helpen als we de site van die krant niet meer bezoeken.

 13. Karel

  Zo komt Netflix gemakkelijk en goedkoop aan zijn Nederlandse quotum.
  En zo heeft de NPO minder last van concurerende nederlandse Netflix producties.
  Win win situatie.

 14. pieter

  @ Bart, er zijn zoveel belastinggelden betaald in Nederland eigenlijk over alles
  maar toch betaal ik daar ook weer belasting over , en de rijkswegen dan? Daar heb ik ook flink aan mee betaald, het nieuwe stukje A4 bijvoorbeeld , maar moet toch wegenbelasting blijven betalen , Kan dus ook niet zeggen ik rij nooit op deze weg dus mijn wegenbelasting moet ook minder !
  Beeld en geluid heeft toch ook explotatiekosten, heeft toch ook personeel
  ,en de rechten moeten wel bij de juiste mensen komen, Zelfs vakbroeders in het omroep tv vak moeten alles clearen, als ze iets voor een programma nodig hebben,
  en zo hoort het ook! Maar u heeft zeker nooit een docu of iets creatiefs gemaakt
  of zo?? ja dan is het makkelijk praten ! De zon is gratis, en een slokje water uit
  een fonteintje in het park is ook gratis ,of haal direct iets van you tube, dat is mogelijk, Maar voor beeld of geluidsfragmenten op bestelling bij Beeld en geluid , hoort gewoon een prijskaartje te hangen !

 15. Rick

  Ik kijk al 2 jaar gratis analoge tv. Nederland 123 alle sbs en alls rtls en comedy central alle Belgen en Engelsen. prima geregeld

 16. west

  Heb jij zeker een antenne op je dak !! Of kijk jij soms illegaal, en heb je het bekende truukje uitgehaald? ( WEL OPPASSEN HOOR , ze weten tegenwoordig elke aansluiting te traceren) Zou maar gauw een profider zoeken!
  want analoog wordt binnen een jaar afgesloten!

 17. west

  @ Rick By the way Heel dom om dit hier kenbaar te maken , de opsporinginstanties die tegen illegaal tv kijken optreden, zullen je IP adres zeker even opvragen !
  en dan is het uit met de pret!!

 18. Wollter

  West, dat wil ik ook. Leg eens uit hoe ik dat voor elkaar krijg.

 19. Wollter

  Ik bedoelde natuurlijk Rick.

 20. Koos

  Ik kijk al 5 jaar gratis analoge tv, maar ik geloof dat het binnenkort afgelopen verhaal is met de kabel.

 21. Ron

  @Bart: Beeld en Geluid zou gewoon online met een gratis dienst moeten komen waar je ten alle tijden van alles kan terug kijken uit de rijke geschiedenis van de NPO, net zoals bij Netflix dus compleet met chromecast functie op de app, Airplay etc. Dat zou geweldig zijn en zoals het zou moeten.

 22. west

  @ Wolter Ja ik dat vertel op deze site word ik schuldig bevonden aan het doorgeven van illigale praktijken , als iedereen het wist kunnen de providers wel sluiten hebben ze meteen duizenden opzeggingen , maar wat @ RICK doet kan ook met digitaal! volgens mij gebruikt hij de piratentruuk , weet het natuurlijk niet zeker??? maar het wel strafbaar!!! heel erg strafbaar en als ze je pakken kan je voor iedere avond een bij baantje gaan zoeken, want de boete is heel hoog !!

 23. b

  Tsja Televaag he , en zijn strijd tegen alles wat NPO is. Nare krant .

 24. Bart

  @Ron Juist! Helemaal eens.

 25. Bart

  @pieter Als je iets tot stand brengt met publiek geld dan komen er helemaal geen rechten aan te pas. Als een liedje hebt gescheven en de plaat daarvan uit je eigen zak hebt betaald dan heb de rechten. Dit gaat helemaal niet op voor de programma’s van de NPO. Die exploratiekosten voor Beeld en Geluid hadden ze zich kunnen besparen. Daar heeft niemand ooit om gevraagd. Een gratis on-demand diens voor iedereen toegankelijk in Nederland daar had dat geld naar toe gemoeten.

 26. @west

  Stel je niet aan man. Wat een zielepoot ben jij.

 27. robb

  Goed idee zo heb je weer geld om een nieuwe serie te maken,de VVD wil natuurlijk het verdiende geld weer terug hebben en de de jaarlijkse bijdrage verlagen.

 28. Koos

  Ik heb mezelf net aangegeven bij de politie voor 5 jaar gratis kijken van analoge tv.

 29. Wollter

  Dat risico neem ik dan maar, West.

 30. Paty Brard

  BNNVara heeft zijn geld liever uit aan dure storende logo’s in beeld die de inhoud verminken. Maar dat maakt ze niet ui. Narcisme voorop, kijker op de laatste plaats. Zelfs als je 3 euro per maand betaalt voor NPO Start , krijg je nog die kutlogo’s in beeld. Dit in tegenstelling tot Videoland en Netflix en Amazon die wel weten hoe het hoort, zonder logo’s in beeld.

 31. Nico

  @Ron Juist! Zo zou het inderdaad moeten / horen. Maar ja natuurlijk weer te mooi om waar te zijn voor ons Nederlanders.

 32. J

  Media courant heeft zeker een vrije dag?
  Geen kijkcijfer bericht en alle andere berichten ziin voor geprogrammeerd (zie de tijd). Gaat steeds slechter met deze site.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.