AD boos op Humberto Tan: ‘Wij zijn geen racisten’

Het AD is boos op RTL 4-ster Humberto Tan. De kritiekloze interviewstijl waar hij bekend om staat leidde er maandag toe dat Waylon wel héél makkelijk weg kwam met de bewering dat hij het AD en De Telegraaf boycotte omdat ze zouden bijdragen aan een racistisch klimaat. Dat vindt AD-diva Angela de Jong, schrijft ze in de krant. De Jong vindt dat Tan iemand niet zo makkelijk mag laten weg komen met beschuldigingen van racisme. Ze zet uiteen dat het verhaal van Waylon van geen kant klopt.

Waylon besloot vorige week om het AD en De Telegraaf niet te woord te staan tijdens het Eurovisie Songfestival omdat ze te negatief zouden zijn. Zijn manager kwam op een gegeven moment met een heuse mediacode, waarbij media werden opgelegd om alleen nog maar positief te zijn. Het leidde tot felle kritiek.

Maandag voerde Waylon in RTL Late Night opeens een volstrekt nieuwe reden voor de boycot op: het AD en De Telegraaf zouden bijdragen aan een racistisch klimaat, omdat ze racisten zouden voeden met opmerkingen over zijn act (Waylon werd omringd door donkere dansers).

Het is complete onzin waar Waylon niet weg mee mag komen, aldus De Jong. “Racisme is een ernstige beschuldiging. Helemaal als die onterecht is en slechts dient om je eigen straatje schoon te vegen en de aandacht af te leiden van je eigen fouten en falen in Lissabon.”

Het conflict tussen het AD en Waylon dateert al van eind februari, toen AD-journalist Stefan Raatgever schreef dat Waylons liedje Outlaw In ‘Em ‘vrijwel gelijk stond aan zelfmoord’ op het liedjesfestijn. Ook wilde Waylon excuses voor een al bijgelegd ruzietje tussen Raatgever en zijn manager.

Toen die op 14 april uitbleven, werd Stefan tot persona non grata verklaard. Op dat moment wist nog niemand dat Waylon zijn Eurovisie-act had voorzien van vier krumpende, zwarte dansers.

Oftewel: de AD-boycot wás er al voordat überhaupt de hele act met de donkere dansers bekend werd. De racismebeschuldiging is dus complete nonsens, maar Tan liet Waylon hiermee wegkomen.

De Jong: “Met een of twee welgemikte vragen had Tan het warrige verhaal van Waylon kunnen ontkrachten en móeten ontkrachten. Want met valse beschuldigingen doe je de noodzakelijke strijd tegen racisme meer kwaad dan goed. Maar zoals eerder gezegd: Humberto verlangt zichtbaar naar zijn laatste uitzending, de kritische kijker nog meer.”

De AD-column ‘Ho ho Waylon, hoezo racisme?’ kunt u hier lezen.

Foto: WNL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen