Zembla-journalist in de cel door hufterziekenhuis UMC

Zembla-journalist Ton van der Ham heeft vrijdag zeven uur lang in een politiecel gezeten door buitengewoon hufterig gedrag van het ziekenhuis UMC Utrecht. Dat blijkt uit beelden die het BNNVARA-programma heeft vrijgegeven. De terminaal zieke patiënt Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden gaf een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Zij had Van der Ham uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn, maar dat zag UMC niet zitten.

Zembla maakte vier uitzendingen over de angstcultuur en patiëntveiligheid in het UMC Utrecht. Van der Ham was in eerste instantie niet van plan om de lezing bij te wonen, omdat hij van het ziekenhuis niet mocht filmen en dat is cruciaal voor een tv-journalist.

Toen hij hoorde dat onder andere de NOS en RTL wél mochten draaien, besloot Van der Ham met zijn cameraman naar het ziekenhuis te komen. Daar volgde een bizarre discussie van ongeveer twintig minuten met de woordvoerder van het ziekenhuis.

Van der Ham mocht niet naar binnen, omdat hij in de ogen van de woordvoerder ‘niet betrouwbaar’ is. Daar werden geen argumenten voor gegeven: “Het is emotioneel, een gevoel“, was de verbijsterende uitleg.

De toegang werd hem ontzegd, maar wél werd hem toegezegd dat hij Cullen na afloop van de lezing mocht interviewen in het ziekenhuis. Na twee uur wachten begon de zaal leeg te lopen en stelde Van der Ham zijn camera op. Toen werkte de beveiliging van het ziekenhuis hem hardhandig naar een kamertje, waar werd gewacht op de politie.

Uiteindelijk kwam de politie, die hem na een verhoor maar liefst zeven uur lang heeft vastgehouden. Volgens het ziekenhuis vertoonde Van der Ham ‘agressief gedrag’.

Zembla heeft gelukkig continu beelden gemaakt en daaruit blijkt dat dit helemaal niet het geval is. Kortom: de journalist zat urenlang in de cel vanwege een leugenachtig UMC Utrecht.

Zie ook onderstaande tweet en statement van Zembla:

Foto: Zembla

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen