Thomas Erdbrink onderschatte Zomergasten

Thomas Erdbrink heeft de presentatie van Zomergasten in 2016 onderschat. Het was lastiger dan hij dacht. Dat vertelt de journalist, bekend van VPRO’s Onze Man In Teheran, in gesprek met de VARAgids. Erdbrink werkt voor The New York Times in Iran, maar nam voor Zomergasten onbetaald verlof. “Het leek me interessant om te zien hoe moeilijk ik het voor mezelf kon maken. Het was heel moeilijk soms. Het was veel harder werken dan ik dacht. Vooral die voorbereiding“, zegt hij.

Het is in elk geval moeilijker dan het lijkt, aldus Erdbrink. “Van een afstandje denk je misschien: je gaat zitten en babbelt drie uur in de rondte. Maar het is veel lastiger dan dat. De zenuwen vielen me mee. In Iran kan ik altijd morgen in de bak zitten, dat is pas echte spanning.”

Niet iedereen was enthousiast over Erdbrinks presentatie. “Met Onze Man was dat allemaal hosanna, iedereen was aardig. Tijdens Zomergasten kreeg ik heel veel lelijke dingen over me heen. Een goede ervaring, nu heb ik het allebei meegemaakt. En ik heb nooit gesolliciteerd om een lievelingetje te worden.

Onze Man In Teheran, dat zondag begint aan een tweede seizoen, ziet hij net als Zomergasten als een uitstapje. “Schrijven voor The New York Times beschouw ik als mijn echte werk.

Het VARAgids-interview met Thomas Erdbrink kunt u lezen via Blendle.

Foto: DWDD

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen