Joost Vullings onthult Rutte’s mediageheimen

Premier Mark Rutte staat bij Haagse verslaggevers ook wel bekend als ’teflon-Mark’, omdat alles van hem af lijkt te glijden. Zijn handige media-optredens lijken daarbij te helpen. Maar hoe dan precies? Politiek verslaggever Joost Vullings, die onlangs overstapte van de NOS naar EenVandaag, legt het uit in Het Parool. “Hij heeft een heel arsenaal trucs om weg te draaien van lastige vragen en om je uit balans te halen. Dan stelt hij opeens een wedervraag, of gaat je complimenteren.”

Rutte heeft er volgens Vullings ook een handje van om een bepaald detail heel uitvoerig uit te leggen. Hij weet dat je zo’n lang, ingewikkeld antwoord ‘niet tot een quote kan terugbrengen’, aldus de verslaggever.

Ergert Vullings zich daar aan? “Ik kan daar ook wel weer de lol van inzien, zo’n interview is ook een beetje een verbaal gevecht, en hij is daar erg handig in.

Rutte is een ster in dat gevecht, aldus Vullings. “Rutte werd bij Buitenhof eens door drie presentatoren geïnterviewd. Na afloop vertelde hij mij lachend dat hij nog nooit zo’n makkelijk interview had gehad. ‘Als eentje kritisch wilde doorvragen, dan keek ik gewoon een ander aan, en dan nam die het over,’ zei hij.”

Dat hij daar zo eerlijk over is, vind ik ook wel mooi.

Het Parool-interview met Joost Vullings, waarin hij ook terugkomt op zijn uitspraken over Forum voor Democratie, kunt u lezen via Blendle.

Foto: KRO-NCRV, Jinek

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen