Humberto verbijstert met kritiekloos Dotan-interview

De keuze van zanger Dotan voor RTL Late Night was maandag natuurlijk al een beetje laf: Humberto Tan staat immers al jaren bekend als de meest kritiekloze interviewer van de Nederlandse televisie. En dat imago heeft de RTL 4-presentator weer volledig waargemaakt. BN’ers zijn verbijsterd over de manier waarop hij de zanger met zijn leugens liet wegkomen. “Er zijn afspraken gemaakt denk ik. Daarom ging Dotan niet naar Pauw maar naar Humberto lijkt mij“, zegt tv-producent Marc Dik.

Dotan kroop aan tafel flink in de slachtofferrol. “Ik moet zeggen dat het verhaal bijna een eigen leven is gaan leiden het afgelopen weekend“, zei hij. “Op een gegeven moment wordt aan alles getwijfeld. Er is een soort hetze ontstaan dat mensen beginnen te gissen en te speculeren; dat snap ik ook wel.”

De zanger probeerde zijn trollenleger neer te zetten als iets van lang geleden. “Wat er klopt is dat ik in 2011 toen ik begon met mijn muziekcarrière inderdaad wel het idee gehad om te gaan zoeken naar manieren van: hoe kan ik mijn muziek bij meer mensen terecht laten komen? Daar is toen het idee ontstaan om – heel onschuldig eigenlijk – een aantal accounts aan te maken om een like hier te doen en een liedje daar aan te vragen.

Kankerpatiëntje

Het schokkendste deel van de Volkskrant-onthullingen over Dotan was toch wel het verzinsel van een kankerpatiëntje dat blij zou zijn gemaakt door Dotan. Daar zegt de zanger over: “Ik wil benadrukken dat ik daar niet achter zit en dat niet uit mijn hoofd komt. Waar ik de verantwoordelijkheid voor kan nemen, is dat dat een aantal jaar als reactie op een van mijn posts heeft rondgezweefd. Ik had dat de kop in moeten drukken. Ik wil ook helemaal niet terechtkomen in wijzen en dingen afschuiven, want het is mijn verantwoordelijkheid. Ik ben er heel erg achter gekomen dat ik die moet nemen.

Die ontmoeting met een kankerpatiëntje haalde diverse media, waaronder de LINDA en de nieuwspagina van Ziggo Dome. Dotan zegt echter hier nooit iets over te hebben gelezen: “Er zijn heel veel verhalen en weet je: ik heb er ook gewoon geen goede verklaring voor… Ik heb oprecht toen alleen maar de headline gezien en niet het stuk gelezen wat erin stond.

Hier lijkt Dotan flink te liegen. De zanger heeft het artikel hierover op de nieuwspagina van Ziggo Dome namelijk geretweet, gaf Volkskrant-journalist Mark Misérus gisterenavond aan in Pauw, dat het bewijs vol in beeld bracht: “Dat kun je hier zien. Hij staat bij de 82 mensen die dat hebben geretweet, dus hij wist wel degelijk dat dat bericht op Facebook heeft gestaan.

Tan

Waar Misérus de feiten op tafel bracht, liet Tan Dotan hier makkelijk mee wegkomen. ‘Sterinterviewer’ Tan reageerde als volgt: “Je wilde het niet weten op dat moment?

Dotan: “Ik denk het niet. Ik had net die Ziggo gespeeld en ik had die avond staan signeren twee uur lang en mensen buiten en binnen ontmoet, zieke mensen ontmoet, mensen in rolstoelen. Ik kan niet anders zeggen dat ik gewoon mijn verantwoordelijkheid moet nemen en het stom is.

Tan: “Heel veel mensen zullen denken: ja, hmm, hoe kun je het nou niet weten, ik geloof er geen snars van. Een beetje psychologie van de koude grond nu: heeft het er ook een beetje mee te maken dat jij vanuit jouw onzekerheid je eigenlijk voor heel veel dingen afsluit en dingen niet wíl weten?

Dotan: “Hoe bedoel je dat precies?

Tan: “Ik vraag me af of je denkt: als het niet met muziek te maken hebt, wil ik het gewoon niet weten, het zal wel, het gebeurt gewoon, zo lang ik mijn muziek maar kan maken.

De vraag werd niet beantwoord, omdat Tans taak om Dotan kritisch te bevragen werd overgenomen door zijn gasten aan tafel. Het gaf Dotan de mogelijkheid om het interview als slachtoffer te besluiten: “Ik wil absoluut niet het om mij laten gaan, maar je hebt gewoon geen idee wat er eigenlijk gewoon allemaal wordt geschreven.

Reacties

BN’ers zijn totaal niet onder de indruk van Tans zoveelste misser. Tv-producent Marc Dik denkt dus dat Dotan heeft bedongen dat Tan hem kritiekloos zou benaderen. “Dus Dotan mag een ongeloofwaardig verhaal ophangen en Humberto laat hem (blij met deze vangst) gaan.

Opiniepeiler Marc de Hond: “Ik weet niet of er echt iets is afgesproken. Denk dat Humberto oprecht met Dotan te doen heeft en daardoor niet heeft doorgevraagd (soms zelfs een beetje geholpen). Is menselijk van Humberto maar laat wel veel vragen onbeantwoord (want niet gesteld).

Marc Dik: “Zou kunnen. Sympathiek van Humberto. Hoewel ik geloof dat de zoektocht naar de waarheid en het blootleggen ervan kan leiden tot meer begrip voor Dotan, beter dan ‘zachte heelmeester-methode’ waarbij veel vragen onbeantwoord blijven.

Marc de Hond: “Ik denk inderdaad beter meteen ècht helderheid. Nu misschien irritatie fat nog steeds lijkt dat er omheen gedraaid wordt. Zeggen dat je t niet op anderen wil afschuiven is het toch een beetje op anderen afschuiven.

Eddy Zoëy: “Man krijgt gewoon extra platform en liegt dat ‘ie barst joh… ook nu op de buis, opnieuw. Afschuivert! Met ‘n opnieuw verzonnen verhaal, zoveel is wel duidelijk…

Telegraaf-sterjournalist Rob Goossens: “Oh, het vliegtuig was wel waar (verhaal van Dotan over zijn ontmoeting met een fan, red.). Hmmm. Nee, sorry, geloof er geen biet van. Rekende erop dat Dotan in ieder geval zou beloven in therapie te gaan of iets dergelijks. Nee hoor. Dotan is slachtoffer van een overenthousiast streetteam. Welja. Nou, dikke doei dan, Dotan.

Zangeres Ricky Koole: “Verbijsterend, het gesprek bij RTL Late Night met Dotan… Waarom worden er geen echt kritische vragen gesteld?! Pfff. Ja, als dan Dotan aan tafel hebt, dan vraag je toch door?!!

Sanne Wallis de Vries: “Echt heel raar. Onbegrijpelijk. Steeds die vage suggestie eronder en het gebruik van ‘zou’… alsof het allemaal ook niet zo zou kunnen zijn…

Story-baas Guido den Aantrekker: “Het ‘interview’ was een grove belediging voor de journalistiek. RTL moet Humberto alsnog per direct van de avondbuis halen, en Beau van Erven Dorens de rest van het seizoen laten afmaken. Die wil alleen niet meer, maar tv-noblesse oblige.

Tv-criticus Angela de Jong van het AD: “Dat interview was niet zo goed voor mijn bloeddruk. Hij trok niet het boetekleed aan en het was wéér een kritiekloos interview in RTL Late Night. Ik snap waarom hij voor Late Night kiest, want je weet dat je daar als artiest geen strobreed in de weg wordt gelegd. Ik had het veel sterker gevonden als hij bij Pauw was gaan zitten, want dan had hij de kans gehad om schoon schip te maken.”

Lees ook:
Volkskrant vernietigt Dotan: zanger blijkt enge fantast (zaterdag)
‘Dotan, kom vanavond naar RTL Boulevard of verdwijn!’ (zondag)
NPO Radio 1 verontschuldigt zich voor liedje Dotan (maandag)
Universal Music eist reactie Dotan op Volkskrant-artikel (maandag)
Volkskrant werkt aan vervolg: collega’s over Dotan (maandag)
Dotan reageert alsnog uitgebreid op Volkskrant-artikel (maandag)
Zelfs met Dotan scoort Humberto Tan horrorcijfers (vandaag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen