Frans Klein wil fout met DWDD-vervanger niet toegeven

Tv-baas Frans Klein van de NPO wil niet toegeven dat hij de mist in is gegaan met het vinden van een programma dat vanaf dit jaar gaat afwisselen met De Wereld Draait Door. Dat laat hij blijken op NU.nl. DWDD is sinds dit jaar nog maar zes maanden per jaar te zien en ging daarom op 30 maart al met zomerstop. Diverse partijen hebben vorig jaar al voorstellen neergelegd bij NPO 1 voor de nieuwe DWDD-vervanger, maar Klein heeft ontzettend lang getreuzeld met het maken van een keuze.

De BNNVARA vond Klein zó’n treuzelaar dat de omroep zijn voorstel – een programma met Willemijn Veenhoventerugtrok omdat de voorbereidingstijd anders te kort zou worden. “Het toekennen van de zendtijd en de feedback op de pilots vanuit de zender liet lang op zich wachten. Zonder voldoende voorbereidingstijd kunnen we niet de kwaliteit garanderen die we gewend zijn te brengen“, meldde mediadirecteur Robert Kievit in een interne mail.

Uiteindelijk gunde Klein het DWDD-slot aan KRO-NCRV voor een programma met Margriet van der Linden. Ook voor die omroep bleek de keuze van Klein uiteindelijk wel erg last minute, want de omroep was niet op tijd klaar om DWDD direct op te volgen.

De NPO-baas werd uit de brand geholpen door Omroep MAX-baas Jan Slagter, die ermee instemde om Tijd voor MAX de hele maand april om 19.00 uur uit te zenden. Al snel bleek de KRO-NCRV nóg twee weken extra nodig te hebben, waardoor Tijd voor MAX nu niet vier, maar in totaal zes weken uitzendt op het tijdstip van DWDD.

Klein geeft niet toe

Klein wil nu bij NU.nl niet toegeven dat hij te traag te werk is gegaan. Op de vraag hoe er een talkshowgat van zes weken heeft kunnen ontstaan, antwoordt hij: “Televisie maken is een creatief proces, geen fabriek waarbij je altijd alles op de dag precies kunt plannen. We gaan voor het beste resultaat en hebben uiteindelijk voor KRO-NCRV en Margriet van der Linden gekozen.”

Overigens is er volgens ons wel voldoende voorbereidingstijd. Op dit moment zijn we ontzettend blij met Tijd voor MAX, dat met geheel eigen stijl een groot publiek weet te bereiken. En we verheugen ons nu al op de première van Margriet, op 14 mei.

De KRO-NCRV wil geen oude koeien uit de sloot halen en zwijgt op de vraag of Klein genoeg voorbereidingstijd heeft gegeven: “We gaan daar niet over speculeren. We zijn vooral zeer blij dat we een dagelijkse talkshow kunnen maken. Daar zijn we nu volop mee bezig in de voorbereiding.

Omroep MAX-baas Jan Slagter zegt dat hij de NPO een dienst heeft bewezen door Tijd voor MAX tijdelijk van 17.00 naar 19.00 uur te verhuizen. “Frans Klein heeft altijd gezegd dat hij om zeven uur een live-actualiteitenprogramma wil hebben. Zonder ons zou dat zes weken niet op de buis zijn geweest. Daarom heb ik gezegd dat we hem zouden helpen.

Klein wilde in 2016 ook al zijn fouten niet erkennen

Klein heeft wel vaker moeite met het toegeven van zijn fouten. In 2016 besloot hij om vanaf mei maandenlang geen enkele dagelijkse talkshow uit te zenden, omdat er in de zomermaanden niet genoeg nieuws zou zijn. En toen was er de Sylvana Simons-rel, de aanslag op een homoclub in Orlando, de moord in de Brexit-strijd, de Brexit zelf, de islamitische aanslag in Nice én de couppoging in Turkije.

Critici spraken schande – Sophie Hilbrand noemde het zelfs ‘debiel’ – maar Klein wilde zijn blunder niet erkennen: “Ik geloof niet dat het publiek iets tekortkomt. Ik vind juist dat we meer dan formidabel verslag doen van de nieuwsgebeurtenissen via de extra journaals en Nieuwsuur zit er ook bovenop. De talkshow is één vorm van het behandelen van actualiteiten, en die hanteren we deze zomer niet.

Uiteraard wist Klein zelf ook wel dat hij helemaal fout zat. Al snel werd aangekondigd dat Pauw en Jinek voortaan het hele jaar door te zien zijn en vanaf dit jaar krijgt dus ook DWDD een broertje op hetzelfde tijdslot. Alleen dan wel met zes weken vertraging.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen