EenVandaag: ‘Barbie slachtoffer van privacyschending’

Tientallen medewerkers van het Haagse Haga-ziekenhuis hebben ongeoorloofd het medisch dossier van BN’er Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, bekeken. Dat meldt EenVandaag vandaag na een tip via klokkenluidersite Publeaks. Het Haga-ziekenhuis bevestigt dat sinds half maart een intern onderzoek loopt. Het onderzoek is gestart nadat bij routinecontrole bleek dat tientallen medewerkers het dossier hadden bekeken die mogelijk niet medisch betrokken waren.

Woordvoerder Marnix Beekmans laat aan EenVandaag weten dat Barbie op de hoogte is gesteld van het snuffelen in haar medisch dossier.

Melding Autoriteit Persoonsgegevens

Het Haga-ziekenhuis heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, nadat EenVandaag om bevestiging vroeg van het onderzoek naar het rondkijken in medische gegevens. Sinds 1 januari 2016 geldt meldplicht bij datalekken, maar het is de vraag of het hier een data-lek betreft.

De medewerkers die het dossier van Barbie bekeken, hebben dit via het ziekenhuisinformatiesysteem Chipsoft gedaan. Maar dat mag alleen als je een medische betrokkenheid hebt bij die patiënt.

Maatregelen tegen betrokkenen

De woordvoerder van het Haga-ziekenhuis laat weten dat er disciplinaire maatregelen kunnen worden opgelegd aan medewerkers die hun boekje te buiten zijn gegaan. Ook controleert het Haga periodiek of medewerkers zich houden aan de gedragscode en hun beroepsgeheim.

Daar waar mogelijk gaat het Haga kijken of ze de medische gegevens van hun patiënten beter kunnen beschermen en wordt continu gewerkt aan bewustwording bij medewerkers, aldus het ziekenhuis.

Ziekenhuisopname Barbie

Samantha de Jong alias Barbie werd begin dit jaar met spoed opgenomen in het Haga-ziekenhuis in Den Haag. Ze zou onwel zijn geraakt door overmatig drugsgebruik. Binnen een paar dagen na haar opname lekte uit dat het mogelijk om een poging zelfdoding ging.

EenVandaag goes RTL Boulevard is vanavond om 18.15 uur te zien op NPO 1.

Foto: RTL

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen