Boomsma negen jaar na homoschorsing terug bij EO

Arie Boomsma keert negen jaar na zijn rumoerige vertrek bij de EO weer terug bij de omroep. Ze zijn aan het praten over een nieuwe tv-samenwerking. Dat zei de presentator woensdagavond in RTL Late Night. EO-baas Arjan Lock besloot Arie in 2009 te schorsen toen hij schaars gekleed op de cover van het homoblad l’Homo verscheen. Langzaam is er een wat lossere moraal ontstaan bij de EO. Zo werd in 2016 al duidelijk dat Lock zelf een jaar lang schaars gekleed bij zijn minnares verscheen.

Nu kunnen Boomsma en Lock weer door een deur. “Ja, dat is wel echt heel spannend. We zijn inderdaad weer met elkaar in gesprek om programma’s te gaan maken. In de beeldvorming denken mensen dat ik ben weggegaan met ruzie, maar dat is dus niet zo.”

Wat zijn de plannen? “We zijn nu voor het eerst in tien jaar weer in gesprek om daar iets te gaan doen. Er is nog niet een concreet format, maar het is wel zo dat we allebei bepaalde thema’s belangrijk vinden. Ik zou het fantastisch vinden als we met deze thema’s daar iets konden doen, omdat je voelt dat daar nog heel veel winst te behalen is. Dan heb ik het niet alleen over het christelijk geloof, maar ook over de islam en de jeugdcultuur.”

De homoschorsing is vergeten en vergeven, aldus Boomsma. “Ik had destijds al heel lang de behoefte om programma’s over de spanning tussen het geloof en homoseksualiteit te maken. Dat lukte daar toen niet. Toen vroegen ze bij de LINDA. of ik als heteroman wilde meewerken aan dit blad, dus ik dacht: dit is mijn kans. Want dan ga je foto’s maken en komt er tekst bij. Daarin kan ik uitleggen dat ik in een god geloof die geen onderscheid maakt tussen mensen, maar ze allemaal hetzelfde ziet of ze nou homo, hetero of transgender zijn. Dat vond ik een belangrijk signaal.”

Die schorsing was wel mijn eigen schuld, want ik had het zonder overleg gedaan. Gek genoeg: het leek of het een grote ruzie was met de EO, maar we hebben altijd contact gehouden. Ik ben weggegaan omdat het programma erna werd teruggetrokken, dus toen dacht ik: dan kan ik niet blijven. Toen ben ik naar de KRO gegaan.

De afgelopen jaren was Boomsma werkzaam voor Net5, omdat hij bij de NPO naar eigen zeggen zijn commerciële ei niet kwijt kon. Al zijn programma’s op Net5 zijn geflopt.

Het interview met Arie Boomsma bij RTL Late Night kunt u hier bekijken. Dinsdag kwam Boomsma op Instagram ’toevallig’ al met een lofzang op de EO.

Foto: RTL

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen