Voetbal Inside vindt Peter R. slecht als talkshowhost

De mannen van de invloedrijke RTL 7-show Voetbal Inside zijn vaak lovend over Peter R. de Vries als misdaadkenner, maar sabelden hem gisteren neer om zijn kwaliteiten als talkshowhost. Dat was te zien in de uitzending op RTL 7. De Vries heeft sinds kort zijn eigen talkshow op SBS 6: De Raadkamer. De kijker is echter genadeloos: de tweede aflevering trok woensdag 41 procent minder kijkers dan de eerste aflevering. Het VI-trio behoorde wél tot de dramatische 323.000 kijkers van De Vries.

René van der Gijp denkt dat De Vries lijdt aan complete zelfoverschatting. “Petertje overschat zichzelf! Petertje overschat zichzelf! Maar dat doen heel veel mensen in het tv-wereldje. Jij bent een presentator en presenteren is een vak, dat is een kwaliteit.

Van der Gijp tegen collega Wilfred Genee: “Peter is geen presentator en wat gaat hij dan doen? Mensen aan tafel zetten, een officier van Justitie, een rechter en Jan-Hein Kuijpers, waar jij, Jinek of Matthijs waarschijnlijk niets uit zouden krijgen. Dus Petertje die géén presentator is, krijgt daar ook niks uit. Weet je wat hij had moeten doen als hij het goed had moeten doen? Dan had hij het jou moeten laten presenteren en gewoon aan tafel moeten gaan zitten, als een soort Marc-Marie, een soort deskundige. Zelfoverschatting, zelfoverschatting… Daar lijden tv-mensjes ernstig aan.

Ook Johan Derksen zag dat de mensen aan De Vries’ tafel niet het achterste van hun tong kunnen laten zien. Hij zegt: “De charme aan ons programma is dat de mensen aan tafel wat zéggen, maar de mensen die Peter heeft zijn politiek heel erg correct en kunnen het zich niet veroorloven om wat te zeggen. Daardoor wordt het een heel saai programma, terwijl het idee niet slecht is.

Van der Gijp: “Die mensen zijn erop getraind, Johan. Die Kuipers is erop getraind om te praten zonder wat te zeggen, want dat is die man zijn vak. Als hij praat over een cliënt van hem, dan praat hij vijf minuten en dan denk ik: wat heeft hij nou gezegd? Helemaal niks. Daar is die man op getraind. Jij zou ingrijpen, want daar ben je in getraind en dat doe je je hele leven, maar Peter kan dat niet. Het is zonde.

Derksen tegen Genee: “Ik vind het wel jammer, want als het over misdaad gaat is Peter R. de Vries echt de beste die er is. Hij is echt heel goed. Maar wat René zegt: jij hebt de gave om spanning te geven aan een tafel. Jij kunt heel vervelende dingen zeggen waardoor iemand wakker wordt.”

Overigens is ook tv-recensent Angela de Jong van het AD niet enthousiast als het over De Raadkamer gaat. Zij schrijft: “Juist de eigenschappen die hem zo uniek maken zie ik niet terug in De Raadkamer. Ik schat in dat de SBS 6-kijker meer te porren is voor een minder geforceerde, meer Voetbal Inside-achtige opzet. Want voor een uurtje over misdaad, justitie en recht en onrecht ouwehoeren op tv, moet best een markt zijn.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen