STAP woest over alcoholscène in RTL 4-serie Soof

De stichting STAP, die zich inzet voor publieke bewustwording van de gezondheidsrisico’s van alcohol, is ‘not amused’ over een scène uit de RTL 4-serie Soof van afgelopen zondag. Dat heeft directeur Wim van Dalen laten weten aan Shownieuws. Het zwangere personage van actrice Elise Schaap dronk in de serie een glas wijn. Als ze daarop wordt aangesproken, doet het personage net alsof dat helemaal geen kwaad meer zou kunnen: “Cas, dat kind is al lang af, hoor.

Het gaat hier uiteraard om een komedieserie, maar toch waren er op sociale media veel woeste reacties. Ook Van Dalen is er niet gelukkig mee. “Ik denk dat zo’n scène aangeeft dat er toch nog behoorlijke onbekendheid is met de risico’s van alcohol en een zwangerschap en er ook duidelijke misvattingen zijn, want als je denkt dat het minder kwaad kan als je verderop in je zwangerschap drinkt… Dat is helemaal niet het geval. Alcohol is schadelijk gedurende de hele periode van zwangerschap.”

Filmkenner René Mioch: “Het is altijd zo moeilijk met films en televisieseries. Die geven altijd een stukje van de werkelijkheid weer. Ik denk dat wij allemaal mensen in onze omgeving kennen die toch nog even roken of toch nog even dat ene glaasje wijn drinken terwijl ze zwanger zijn. Je kunt het ze afraden, maar uiteindelijk is het ieder zijn eigen beslissing en het resultaat zie je negen maanden later.”

Showdeskundige Koos van Plateringen: “Ik vind het wel een goede manier van voorlichting. Wij hebben het er nu ook weer over en het zet toch weer even iedereen aan het denken van: is het nou wel of niet slim om alcohol te gebruiken tijdens de zwangerschap?

RTL benadrukt dat het fictie is. “Wij willen geenszins aanzetten tot het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap, laat dit duidelijk zijn. Wij gaan ervan uit dat de kijker zich bewust is van het feit dat alcohol en zwangerschap niet samen gaan.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen