RTL 4 wilde volgens Telegraaf eigenlijk Matthijs hebben

De Telegraaf zet Twan Huys vandaag op zijn voorpagina neer als de tweede keuze van RTL 4. Niet hij, maar De Wereld Draait Door-ster Matthijs van Nieuwkerk was RTL’s topfavoriet om de kwakkelende Humberto Tan op te volgen in RTL Late Night, meent pagina Privé. ‘Van Nieuwkerk: NEE tegen blanco cheque RTL’, luidt de kop. “Als het aan RTL had gelegen, had de nieuwe Humberto geen Twan maar Matthijs geheten. De zendergroep liep echter een blauwtje“, is te lezen in de kiosk.

RTL zette alles op alles om Van Nieuwkerk binnen te halen, weet de krant. “Volgens insiders was RTL er zoveel aan gelegen om Van Nieuwkerk te strikken, dat hij zelf mocht bepalen hoeveel hij zou gaan verdienen.”

De 57-jarige Van Nieuwkerk weigerde echter. “Na twaalf tropenjaren bij DWDD voelde hij er weinig voor om opnieuw een slopend avontuur aan te gaan.

Erland jaagde al eerder op Matthijs

Het is niet de eerste keer dat RTL 4 Van Nieuwkerk benadert. Sterker nog: hij heeft zijn huidige topsalaris van 580.000 euro (de presentator is na de koning de best betaalde Nederlander in de semipublieke sector) te danken aan Erland Galjaard.

Galjaard polste Van Nieuwkerk voor het eerst in 2008. Hij wilde hem een late-night-talkshow laten presenteren met Daphne Bunskoek. In 2011 – twee jaar voor de start van RTL Late Night – bood Galjaard hem een miljoen euro per jaar als hij naar RTL zou komen.

Dát aanbod geldt niet meer. Het zal in de buurt komen, nét geen miljoen, denk ik. Ik wilde Matthijs toen zó graag hebben voor het uur tussen half 11 en half 12 ’s avonds, maar hij durfde het uiteindelijk niet aan“, zei Galjaard in 2013, óók voor de start van Late Night.

Salaris

Van Nieuwkerk gebruikte dat bod in zijn salarisonderhandelingen met de VARA. “Zij bieden een bepaald bedrag, dat ik bij de Publieke Omroep nooit kan verdienen. Dan ga je naar de Publieke Omroep terug en dan zeg je: ‘Als jullie me dit willen betalen, dan ga ik door met De Wereld Draait Door.’ Natuurlijk speelt geld in de onderhandelingen een rol. Altijd een beetje.

Hij durfde een overstap naar RTL uiteindelijk niet aan. “Ze boden meer dan genoeg, maar er waren te veel redenen om toch bij De Wereld Draait Door te blijven. Ik voel me er thuis, ik mag er doen wat ik wil en het heeft al succes. Ik werk met ontzettend veel plezier bij de Publieke Omroep en ben blij met dit salaris“, zei hij toen.

Als de VARA zijn salaris níet had opgeschroefd, had hij waarschijnlijk wél voor RTL gegaan. Toen: “Als ze hadden gezegd dat ik de Balkenendenorm zou gaan verdienen, dan had ik absoluut naar de commerciële omroep gegaan.

Lees ook:
RTL 4 dumpt Humberto Tan, opvolger is Twan Huys (donderdag 1 maart)
Angela de Jong: ‘Het gaat nu ineens heel hard bij RTL’ (donderdag 1 maart)
Paul de Leeuw, Luuk Ikink en anderen over Tan-exit (donderdag 1 maart)
‘RTL 4 begaat een heel grote fout met Twan Huys’ (donderdag 1 maart)
‘Vertrek Humberto Tan niet op conto Erland Galjaard’ (donderdag 1 maart)
Marieke Elsinga: ‘Eindelijk toont Tan zich kwetsbaar’ (vandaag)
Beau wil niet zeggen of hij RTLLN had willen doen (vandaag)
Matthijs, Volkskrant, Privé wijzen op Tans slippertje (vandaag)

Foto: BNNVARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen