RTL 4 dumpt Humberto Tan, opvolger is Twan Huys

Het was al een jaar lang onvermijdelijk, maar nu is het moment daar: Humberto Tan wordt eruit geknikkerd door RTL. Zijn opvolger is even verrassend als het tempo waarmee Erland Galjaard tot inzicht is gekomen: Twan Huys, de ster van NPO’s journalistieke trots Nieuwsuur. En dat terwijl juist de naam van zijn collega Mariëlle Tweebeeke regelmatig de ronde deed in de discussie over zijn mogelijke opvolging. Hoe dan ook: Tan ligt er per 1 juli uit, en dat doet hem zichtbaar verdriet.

Humberto Tan maakte het nieuws woensdagavond zelf bekend in de laatste minuten van RTL Late Night (filmpje op YouTube). “Tot zo ver deze uitzending van RTL Late Night. Normaal gesproken zou ik zeggen ‘morgen ben ik er fris en fruitig’ en dat ben ik morgen ook, maar ik heb een toevoeging: ik ga stoppen met RTL Late Night. Dat is niet op eigen verzoek. Dat is op verzoek van de leiding van RTL 4.”

De presentator liet blijken dat hij het niet eens is met RTL’s tv-baas Erland Galjaard. “RTL heeft me gevraagd om te stoppen, omdat zij vertrouwen hebben in een andere toekomst voor dit programma. Ik ben het niet met die beslissing eens, ik respecteer de beslissing wél.”

Hij benadrukte het plezier dat hij beleeft aan de talkshow. “De afgelopen vijf jaar heb ik echt met ontstellend veel plezier dit programma gemaakt. Met alle medewerkers die hier ook allemaal aanwezig zijn. Ik ben trots op alles wat we hebben laten zien, ik ben er trots op dat we een programma hebben neergezet dat er nog niet was en dat er na vijf jaar, en op 23 maart duizend uitzendingen, er nog steeds is.”

Als we uiteindelijk stoppen op 1 juli – want ik ga door op 1 juli – dan hebben we er ongeveer 1.080 gemaakt. Was het allemaal goed? Nee. Was het allemaal fantastisch? Nee. Maar is het met liefde, passie en medewerkers gemaakt die er alles voor hebben gegeven? Ja.”

Wil hij nog iets met RTL te maken hebben? “De zender kiest wat anders en dat respecteer ik echt. We zijn zelfs aan het praten over op welke manier we met elkaar doorgaan. Er komt iemand anders. In het persbericht dat hierna zal verschijnen zal alles staan, maar ik wilde dit per se zelf zeggen omdat dit programma mij heel dierbaar is.

Frits Spits

Hoe ongelooflijk het ook is dat Humberto Tan zijn exit niet lijkt te begrijpen, en hoe ongelooflijk het ook is dat hij niet ziet dat hij na Dionne Stax onherstelbare imagoschade heeft opgelopen: het is en blijft een persoonlijk drama. Gelukkig kon hij na zijn bekendmaking rekenen op mooie woorden van tafelgast Frits Spits.

Frits Spits: “Mag ik er iets over zeggen? Ik vind het een heel opportunistische beslissing. Ik vind dat de laatste tijd in de kranten tegenover het programma en tegenover jou een soort hetze is gevoerd waar ik de rationaliteit geen moment van heb begrepen.

De leiding van RTL blijkt gevoelig voor stemmen uit de pers en kijkcijfers, terwijl je eerder dit jaar een programma hebt gemaakt over de Veiligheidsraad waar je een dieptepunt had in het aantal kijkers maar wat volgens mij een ongelooflijk goed programma was.

Het is raar dat we in Nederland voortdurend geregeerd worden door kijkcijfers en dat de kwaliteit niet meer telt. Ik vind het onverdiend, dus ik ben het met je eens, maar ik vind je wel ongelooflijk dapper dat je het op deze manier zegt.”

Pas na die woorden wist Tan zich niet meer sterk te houden. Verdriet maakte zich meester van hem en dat vonden veel kijkers toch wel erg aandoenlijk om te zien.

Persbericht

Direct na de uitzending, om 23.42 uur, volgde dan het persbericht van RTL. Pas daarin werd de opvolger van Humberto Tan bekendgemaakt: Nieuwsuur-anchor Twan Huys. “Samen met RTL richt Twan zich de komende maanden op de vernieuwing van ‘RTL Late Night’. Hij neemt na de zomer de presentatie over van Humberto Tan, die het programma sinds de start op 26 augustus 2013 presenteert.”

Wat gebeurt er met Humberto? “Tot de zomer blijft Humberto RTL Late Night presenteren, om zich daarna te richten op andere programma’s bij de zender.

Humberto Tan zegt in het persbericht: “Ik heb met veel passie en plezier vijf seizoenen ‘RTL Late Night’ gemaakt. Een geweldig avontuur waarbij ik bijzondere nationale en internationale gasten heb mogen ontvangen. Het grote aantal trouwe kijkers in de eerste jaren en de verschillende televisieprijzen waren voor mij en mijn team een sterke bevestiging dat we met ‘RTL Late Night’ een goed format hebben ontwikkeld. We zijn er in het laatste jaar helaas niet in geslaagd om deze aantallen vast te houden. Daarom begrijp ik goed dat RTL kiest voor een andere weg. Met pijn in het hart neem ik afscheid van een programma dat mij veel heeft gebracht. Ik kijk met trots terug en vol vertrouwen vooruit.

Galjaard over Twan

Erland Galjaard, algemeen programmadirecteur RTL, zegt dat de keuze van Twan Huys zijn keuze is. “Om tot nieuw succes te komen, moeten we onze late avond opnieuw uitvinden. Toen we vijf jaar geleden startten met RTL Late Night kozen we bewust voor een andere aanpak en dus een aanvulling voor de kijker op de late avond, met een verrassende en zeer bekwame anchorman: Humberto. Dat heeft zeer goed gewerkt. Maar met alle veranderingen in medialand, waar veel in dezelfde vijver wordt gevist, is een nieuwe aanpak noodzakelijk. Dat bedenken, opzetten en de juiste mensen aan boord krijgen kost tijd.”

Elke werkdag een programma maken op de late avond is topsport en een geweldig interessante uitdaging voor redactie en presentatie. Met Twan en zijn vaste hoofdredacteur Marij Janssens halen we journalisten van formaat in huis, programmamakers vooral, die met hun brede kennis en gevarieerde achtergrond de aangewezen personen zijn om RTL Late Night naar de volgende fase te brengen.

Galjaard over Tan

Galjaard blikt terug op vijf jaar RTL Late Night met Humberto: “Om samen met Humberto het historische late night tijdslot bij RTL 4 invulling te geven, was een mooie reis. Dat het de laatste periode wat minder ging, doet daar niets aan af. Regelmatig bepaalde ‘RTL Late Night’ het gesprek van de dag, zoals met de uitzending na de aanslag in Parijs op theater Bataclan, het interview met Nobelprijswinnaar Malala en het gesprek met George Clooney.

Humberto heeft met zijn team een show neergezet met een eigentijds karakter, waarin ook veel ruimte was voor nieuw talent en live muziek. Verschillende artiesten van wereldformaat zoals Pharrell Williams, Coldplay en One Direction wisten de weg naar het podium van RTL Late Night te vinden. Het talent van Humberto werd ook door publiek en vakgenoten bekroond. In 2014 en 2016 werd hij uitgeroepen tot beste presentator van Nederland met een zilveren Televizierster. In 2016 werd hij ook Omroepman van het jaar en ontving hij de Sonja Barend Award.

Met zijn vakmanschap heeft hij RTL een enorme dienst bewezen en dat blijft hij doen. Daar ben ik hem dankbaar voor.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen