‘RTL 4 begaat een heel grote fout met Twan Huys’

Na jarenlang kritiekloze interviews in RTL Late Night zijn de meeste mensen erg opgetogen over de keuze van RTL 4 om Twan Huys op de stoel van Humberto Tan te zetten. Het is overduidelijk dat de zender kiest voor een journalistiekere koers. Toch is niet iedereen enthousiast over de nieuwe aanwinst. Story-baas Guido den Aantrekker bijvoorbeeld. Hij denkt dat een volkszender als RTL 4 er heel onverstandig aan doet om een NPO-icoon zo prominent te gaan programmeren.

Den Aantrekker denkt dat RTL een grote fout begaat. “RTL denkt wellicht een geweldige move te hebben gemaakt met Huys voor RTL Late Night, maar RTL is een brede publiekszender – daar moet je geen exponent van de grachtengordel bij willen. Nul feeling met de doelgroep. Fiasco in spe dit.

RTL wil op de late avond ineens Pauw en Jinekje gaan spelen, aldus Den Aantrekker. “Twan is uiteraard om strategische redenen (de strijd vs. Jinek en Pauw bijv.) gecharterd. Moet je als RTL zijnde niet doen, vind ik; dat is defensief programmeren. Blijf je eigen koers varen en stel die bij als die faalt. NPO-ijdeltuit Huys inzetten is m.i. paniekvoetbal.

Huys was niet RTL’s eerste keuze, denkt de bladenmaker. “En dat je als Twan Huys dan weet dat je tweede keus bent. Matthijs van Nieuwkerk wilde niet, dat is geen hogere wiskunde (te veel stress, te hard werken en inmenging van bovenaf).

Wat zou hij RTL adviseren? “Ik zou gaan voor een talkshow à la Graham Norton met alleen maar bekende kopstukken, lichtvoetig met veel humor en héél veel zelfspot. Wel geleid door iemand met een brein. Had Beau au naturel zó kunnen doen. Luchtig met een gulle lach voor het slapen gaan.

Wierd Duk, de rechtse sterjournalist van De Telegraaf, vindt het onverstandig dat RTL kiest voor een linksgeoriënteerde presentator, aangezien Jeroen Pauw en Eva Jinek dat ook al zijn. “Als noch de NPO noch RTL beseffen dat een late night show alleen nog mensen gaat trekken als je iemand met de blik en de opinies van een Roderick Veelo laat presenteren, dan begrijp je dus niet wat er in Nederland speelt.

Politiek commentator Kees Boonman zei vanochtend in het mediaforum op NPO Radio 1 dat hij Huys prima in staat acht om te switchen tussen zwaardere en lichtere onderwerpen. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat hij in College Tour zowel grote politieke gasten als mediasterren heeft geïnterviewd.

Columnist Jan Roos vindt Huys een hooghartige vent. “Twan Huys heeft mij eens uitgelachen dat ik met BNR na de presidentverkiezing van 2008 van New York economy class terugvloog. Hij zat, van uw belastingcenten, in business class. Dat is nou meneer Huys.

Radiomaker Patrick Kicken: “Twan Huys naar RTL 4. Het voelt toch een beetje als je moeder die achter de ramen gaat werken.

Jörgen Raymann: “Twan Huys is een publiek gezicht. Dat vind ik echt heel raar.

Lees ook:
RTL 4 dumpt Humberto Tan, opvolger is Twan Huys (vanochtend)
Angela de Jong: ‘Het gaat nu ineens heel hard bij RTL’ (vanochtend)
Paul de Leeuw, Luuk Ikink en anderen over Tan-exit (vanmiddag)

Foto: NOS, Stefan Heijdendael

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen