Pittige discussie tussen Peter R. en Buma in RTLLN

Sybrand Buma en Peter R. de Vries raakten maandagavond verzeild in een pittige discussie in de Humberto Tan-show RTL Late Night. Dat zag bijna niemand, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Volgens Buma moet de politie bevoegdheid hebben om auto’s makkelijker te controleren op de aanwezigheid van wapens, maar volgens De Vries is dat helemaal geen relevant probleem bij de politie. “Ik vind het toch opvallend dat u weer kiest voor extra wetgeving“, begon hij.

Er is maar één urgent probleem bij de politie, aldus De Vries. “De politiek zou er eigenlijk voor moeten zorgen dat er gewoon genoeg politie op straat is en dat de recherche niet onderbezet en overbelast is. Dát is het werkelijke probleem bij de politie in Nederland en niet het gebrek aan wetgeving.

De Vries vindt het helemaal niet handig dat de politie elke auto maar overhoop zou mogen halen. “Dan loop je het gevaar dat we weer naar die profilering toegaan, van: er rijdt iemand in een wat grote auto, zet hem aan de kant en hupsakee helemaal leeghalen die auto.”

Buma: “Je zegt net zelf dat de politie wel mogelijkheden moet hebben, ik zeg dat we wettelijke hinderpalen weg moeten nemen en dan zeg jij dat ze etnisch kunnen gaan profileren. Dat doet de politie niet, dat weet je net zo goed als ik. De politie doet zijn werk.”

De Vries: “Zeg je nou dat de politie niet aan etnisch profileren doet? Dat is een enorm probleem. Dan moet u toch echt eens wat meer op straat gaan kijken. De discussie hierover is al jaren aan de gang.”

Het fragment kunt u bekijken op de website van RTL Late Night.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen