NPO hekelt illegale YouTube-uploads, treedt niet op

Content van de NPO wordt massaal bekeken op YouTube. Soms wordt die er door de omroepen zelf op geplaatst, zoals bijvoorbeeld fragmenten uit Zondag Met Lubach, maar er zijn ook veel illegale uploaders, die er bijvoorbeeld hele afleveringen van De Luizenmoeder of Jinek op zetten. Daar verdienen zowel de illegale uploaders als YouTube aan. De omroepen kunnen de beelden gewoon offline laten halen, maar hebben een laks beleid hieromtrent, blijkt uit een artikel op Spreekbuis.nl.

De overkoepelende NPO wijst op de afzonderlijke omroepen zelf. “Natuurlijk jeuken onze handen als we zien dat onze programma’s zomaar op YouTube verschijnen. Het gaat immers om met belastinggeld gemaakte programma’s. Dat is natuurlijk onwenselijk. Wij vinden dan ook dat omroepen hier stevig zouden moeten optreden“, zegt een woordvoerder.

Wettelijk is het zo dat alleen rechthebbenden de handhaving van hun intellectuele eigendomsrechten kunnen afdwingen, benadrukt de NPO. “Dat zijn de omroepen en de producenten. Het verschilt per omroep echter nogal hoe intensief zij op die naleving inzetten.”

Een van de grote fusieomroepen, Avrotros, geeft eerlijk toe hier geen dagtaak van te maken. Volgens de omroep blijven illegale uploaders het toch steeds weer onder andere gebruikersnamen proberen. “Binnen de omroeporganisatie is er geen persoon die hier dagelijks mee bezig is.”

Ster-baas Frank Volmer wil de illegale content en inkomstenderving op YouTube zo snel mogelijk bestrijden. “Wij willen graag met Youtube de vertoonde programma’s en fragmenten van de publieke omroep verzilveren en verzilvering door derden bestrijden. Daarover zijn wij met alle betrokkenen in overleg.”

Het artikel ‘Publieke Omroep doet weinig tegen illegale Youtube-content’ kunt u lezen op Spreekbuis.nl.

Foto: YouTube

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen