Kritiek op ‘fangirl’-momentje Eva Jinek bij Clinton

Geplaatst op Wed 14 Mar 2018 om 14:00

Het slot van het interview dat Eva Jinek had met Hillary Clinton leidt her en der tot wat kritiek. Sommigen vinden het niet gepast dat de presentatrice zich opstelde als ‘fangirl’. Dat blijkt uit reacties op sociale media, onder meer van Ton F. van Dijk, oud-NPO 1-baas en Omroepman van het Jaar 2007. Jinek rende aan het eind van het interview naar een fotolijstje dat ze aan Clinton wilde laten zien. Ze heeft namelijk al sinds haar tienerjaren een foto van Bill en Hillary Clinton in huis staan.

Van Dijk vindt dit echt niet kunnen. “Waarom heeft niemand Jinek behoed voor deze domme actie waarmee ze in een klap geloofwaardigheid gehele interview te grabbel gooit? Je bent of journalist of fan.

Dit is journalistiek gezien ‘not done’, meent hij. “Het begrip ‘journalistieke distantie’ impliceert een professionele houding waaraan nu niet is voldaan. Waarom heeft niemand Jinek hierin begeleid?

Als Marianne Zwagerman aangeeft dat Jinek dit zelf ook had kunnen bedenken, zegt Van Dijk: “Niet als het gaat om die fanactie aan het einde van het gesprek die nooit had mogen plaatsvinden en toen het toch gebeurde niet had moeten worden gemonteerd. Er is toch wel iemand die meekijkt daar?

Zwagerman: “Daar zijn we het over eens. Maar we hebben het hier over een zeer volwassen en ervaren mediamaker. ‘Begeleiden’ en ‘behoeden voor’ zijn termen die ik daar niet mee vind rijmen.

Van Dijk: “Ik wel: hoe goed je ook bent: je hebt altijd een hoofdredacteur die je helpt en bijstaat, en ja ook behoedt voor dingen. Niemand uitgezonderd. Journalistiek is ingewikkeld vak. Ook voor de allerbesten.

Het bewuste fragment:

Foto: KRO-NCRV
43 Reacties op “Kritiek op ‘fangirl’-momentje Eva Jinek bij Clinton”


 1. Mike

  Het is aandoenlijk, maar inderdaad ongemakkelijk. Daarmee ga je als journalist op twee stoelen zitten: die van de criticus en van de bewonderaar.

 2. Remi

  Ik vond het ergens wel iets liefs hebben.

 3. Chippa

  Ze hadden dit gewoon niet moeten uitzenden. Ik begrijp dat ze Eva iets menselijks/persoonlijks wilden meegeven (misschien ook vanwege haar zwangerschap, waarvoor ook nog mijn felicitaties), maar ze had dit ‘off the record’ kunnen doen, dan had zij een leuk bewonderaars-momentje gehad en het journalistieke deel van het land een briljant interview gehad.

 4. Xander

  Jinek doet in haar gelijkmakige programma niets anders dan het bashen van Trump. Ze is niet objectief en laat met haar dagelijkse Trump bash filmpjes de kijker zien hoe slecht Trump wel niet is.

  Eigenlijk best raar voor een programma (maker) die objectief moet zijn.

 5. Rukker

  Eindelijk iemand die zichtbaar voor de kijker haar eigen voorkeur toont. Veel beter dan die zogenaamde onafhankelijke journalisten die kritiekloos een babbeltje houden met politici van hun eigen voorkeur en andere politici juist grillen. Lang leve deze transparantie.

 6. KingetjeAlert

  Vallen jullie nu Eva aan omdat ze eerlijk alles laat zien? Zou iemand mij kunnen vertellen wie in vredesnaam Marianne Zwagerman is? Een zelfbenoemde deskundige?

 7. Xander

  @KingetjeAlert
  Marianne Zwagerman is een opiniemaker, iemand die haar/zijn mening geeft en Jinek is een interviewster die de mening van anderen moet vragen, niet die van haar zelf.

 8. KingetjeAlert

  IK HEB ZE GEVONDEN ZE BESTAAT NIET IS GEWOON HYPE
  KIJK MAAR
  https://www.youtube.com/watch?v=mD6nOKhNevY

 9. Woensdag

  We leven in 2018 en niet in de vorige eeuw.

  Proef alleen maar jaloezie.

 10. Lord

  Dat iemand die clown kan bewonderen

  Zegt echt genoeg over vrouwen en hun voorbeelden
  De meest vreselijke persoon ooit maar omdat ze toevallig een cagina heeft moet ze maar geweldig zijn

  Walgelijk

 11. Ans

  @Xander

  Programmamakers hoeven niet objectief te zijn. Welke dwaas heeft je dat wijsgemaakt?

 12. KingetjeAlert

  HIER HEEFT ZE OOK EEN APARTE MENING

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Marianne-Zwagerman-doet-een-laatste-bekentenis-Ik-ben-racist.-Ik-val-op-negers-141363

 13. Grace321

  Is toch geen doodzonde!!! Vindt het wel schattig 💪💗💜

 14. oijij9opji

  Niemand is 100% objectief. Dat Eva zich daarvan bewust is maakt haar juist sterk.

 15. SOLANGE

  Zo zie je maar Eva is niet objectief vandaar dat Trump bashen aan tafel

 16. Don

  Gatver, wat een eng wijf zeg!.

 17. zalbe hijlstra

  ik was erbij,

  t was zo llliiiieeevvvvvv,

  bbbbbrrrrrr zum kotzen

 18. zalbe hijlstra

  ik was erbij,
  zo lievvvv

  bbbbrrrr

  zum kotzen

 19. dirk

  Wat een gezeur om niets, als mies bouman dit had gedaan had iedereen het fantastisch gevonden.Eva is voor mij de nieuwe tv koningin.

 20. Johann

  Je kunt geen echte fan van Clinton zijn en toch graag Trump bashen. Wat mij betreft wordt hij nog niet hard genoeg gebashed. Ik snap sowieso de fans van Trump niet, want de man is natuurlijk vloslagen incapabel. Jullie moeten hem trouwens wel loyaal blijven he, anders ontslaat ie je met een tweet!

 21. Jaap Klapheer

  Als het niet uitgezonden was dan had MC weer een artikel geschreven over die linkse rakkers die dat in het geheim doen. Ach… wat is nou aandoenlijker de houding van MC of die van Eva?

 22. Egbert

  We hebben weer wat te zeuren! Het is ook nooit goed. Gelukkig dat er altijd van die wijsneuzen zijn die de wijsheid in pacht hebben. Gelukkig dat Eva nog zelf kan denken en iemand kan verrassen.

 23. merel

  Het is ook nooit goed he?
  Gun Eva dit moment, ik vond het in ieder geval wel even leuk.

 24. Hans

  Dat Jinek niet objectief is snap ik. Maar ze moet niet doen alsof ze met haar show objectief is. Het heeft gewoon een bepaalde kleur, waarbij slechts één kant word belicht. Hillary blijft iemand die veel op haar geweten heeft. Maar dit horen we uiteraard niet op de NPO.

 25. Jo

  Ik vindt het erger dat de Clintons een gevaarlijk stel zijn en dan voornamelijk haar. Liegen en bedriegen is normaal voor dit stel.

  Trump is een ramp, maar als de Clintons weer aan de macht waren gekomen was dat nog 200x erger.

 26. ox

  Ivo Niehe,Eat Your Heart out!

 27. Joop55

  Het was dan ook wel knullig, en terecht jammer dat zij het nooit is geworden, had de wereld een stuk kleuriger eruit gezien, F*ck Trump, maar ach Mueller doet zn werk.

 28. tim

  Laat haar toch, doen we toch allemaal als we een bekend iemand zien. zou ik zelf ook doen

 29. Jaap

  Vervelend D66 wijf.

 30. Jacques

  Eva stemt FvD

 31. karel

  Jinek was voor de middelbare school al weg uit de US,maar als je haar hoort praten is ze slechts nog maar een maand in Nederland.

 32. rob

  Zwaar irritant wijf heel die Jinek, dominant, en haar mening is wet. Ze voelt zich zo geweldig altijd, echt om te kotsen !

 33. Floddero Flunk

  Geeft weer eens aan hoe links en vooringenomen ze zijn bij de publieke omroep!!

 34. Barbara

  Helaas hebben Jacques Karel en Rob geen Eva achtige schone thuis op de bank zitten. Helaas!

 35. Coen

  Journalistieke objectiviteit bestaat niet, maar kun je wel geforceerd ophouden.
  Fijn dat interviewers ook fan (mens) durven zijn.

 36. Barbara

  Jaap en Flunk ook niet….

 37. Annette

  Eva is dus niet alleen lelijk van buiten, maar ook van binnen.

 38. Jan Willem

  Snappen die mensen niet dat juist dit soort dingen het boeiende tv maken?
  Jinek hoefde haar professionaliteit aan het einde van het interview echt niet meer te bewijzen. Ze leverde een uitstekend en ook kritisch interview. En daarna een mooi persoonlijk momentje. Professioneel èn menselijk. Precies wat je wilt, zou ik zeggen.

 39. Mark

  Jan Willem, meepraten met de geïnterviewde en je eigen mening er vol ingooien heeft niets met een ”kritisch interview” te maken.

 40. Jacques

  Net Pauw gezien met een mevrouw die een hooddoek draagt en zich devoot gedraagt in een Islamistisch land om daar punten te adresseren en nu wacht
  op de antwoorden
  Kritiek afdoet als Islamofobie
  Interviewer vraagt niet door

  Lees : Paus

 41. Jacques

  Vertrouwen in Politiek!
  Groen Links rand iemand aan
  Iemand krijgt een 2. kans

  Groen Links = Hypocriet want wat zouden ze zeggen als de RK-kerk dit deed

  ‘heb net een nood wet ingediend’

 42. 020Nick

  @Xander.
  So what dat ze kritisch is over Trump. Een objectieve journalist heeft nog wel zijn normen en waarden! En vaak gaat het over de gedachte achter zijn beleid, daar mag je als journalist tegen zijn.
  Stel je zou de naam Trump vervangen door Hitler. Niemand verwacht van een journalist “objectief” te zijn over Hitler. Daar mag je wel een mening over hebben. Waarom over Trump dan niet?

 43. Anja

  Hillary de oude wankele dronkenlap en haar viespeuk man Bill de coke snuiver zijn multi miljonair en zijn nooit maar dan ook nooit bezig geweest met de belangen van anderen. Wel met handhaving van hun macht. Zeer onbetouwbaar ranzig volk en Eva is hysterisch met die grote waterige klo*togen en gilstem.

  Eva is niet objectief, dat is ze nooit geweest. Ze levetr prutswerk af.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.