‘Carice is net als olympiër, zus Jelka als paralympiër’

Marc de Hond vindt het verklaarbaar dat een paralympische sporter minder geld voor zijn gouden medaille krijgt dan een olympische sporter. Het is net als met Carice en Jelka van Houten. Dat laat de gehandicapte presentator weten bij de NOS. De Hond vindt het wel heel jammer dat paralympische sporters minder geld krijgen. “Optisch zijn er heel veel overeenkomsten. Ten eerste is het spectaculaire topsport om naar te kijken, ten tweede wordt het elke vier jaar op dezelfde plek gehouden.

Dat olympische sporters meer geld krijgen heeft vooral te maken met het animo voor olympische sport. Paralympische sporters trekken minder bekijks. “Het is heel vervelend, maar wel waar: er is minder aandacht voor. Er kijken minder mensen naar paralympische sporten op tv, maar ook als er in Nederland een geweldig WK of EK wordt gehouden, dan zitten er soms maar 23 mensen op de tribune.”

Hij geeft nog een voorbeeld. “Bij het WK Atletiek in Doha waren de beste paralympische atleten ter wereld allemaal bij elkaar, maar het speelde zich af voor lege tribunes.”

Paralympiërs kunnen alleen meer geld verdienen als er ook meer mensen gaan kijken, aldus De Hond. “Ik zou het mooi vinden als iedereen die vindt dat paralympische sporters net zo veel aandacht en geld zouden moeten verdienen als olympische sporters, zelf daar ook iets aan zouden kunnen doen.”

Als je normaal gesproken elke dag naar de Olympische Spelen gaat kijken, kijk dan ook elke dag naar de Paralympische Spelen. Als er een keer in Nederland een mooi paralympisch evenement is, ga daar dan ook eens een keer in het stadion kijken.”

Dan vergelijkt hij het met de carrières van de gezusters Van Houten. “Anders gezegd: Carice van Houten en Jelka van Houten zijn allebei geweldige actrices, werken hard en heten Van Houten. Toch verdient Carice meer dan Jelka. Pas als wij als publiek wat vaker naar films en series met Jelka gaan kijken wordt dat verschil kleiner.

De NOS-rubriek van Marc de Hond kunt u hier bekijken.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen