Bert Huisjes pleit voor shownieuws op NPO 1

Bert Huisjes, de baas van omroep WNL, vindt het niet goed dat de NPO geen programma zoals Shownieuws van SBS 6 heeft. Dat heeft hij laten weten op NPO Radio 1. Shownieuws viert vandaag zijn vijftien jarig jubileum en Huisjes heeft niets dan lovende woorden voor de showrubriek. Hij vindt dat het programma waarde toevoegt. “Ik vind het heel knap dat ze al vijftien jaar heel succesvol op de kabel zijn. Het is ook heel aardig om te weten hoe dat programma tot stand is gekomen.”

Het showprogramma is ontstaan omdat er behoefte aan was, aldus Huisjes. “We hebben natuurlijk de opkomst gehad van commerciële zenders, die opeens naast de publieke omroepen kwamen. Ze hebben altijd heel erg moeten letten op hoe ze zich positioneerden en dat ze wat anders brachten dan de publieke omroepen. Het begon bij SBS eigenlijk al dat ze met Hart van Nederland begonnen, een programma dat heel erg gebaseerd is op De Telegraaf. Ze proberen heel erg buiten de instituties te blijven, dus zonder officials en woordvoerders, maar mét echte mensen en echte verhalen.”

Shownieuws was eerst een rubriekje in Hart van Nederland. Ik ken beide mensen die er toen over gingen, moet ik eerlijk zeggen. De ene was Eric van Stade, nu de baas van Avrotros, en de ander was Fons van Westerloo. Ze hadden een heel grote discussie of het rubriekje aan het eind van Hart van Nederland een apart programma zou kunnen zijn. Het was een rubriek van twee of drie minuten en uiteindelijk kwam er het idee van SBS om daar gewoon een Shownieuws van twintig minuten van te maken. Een deel van die redactie zei: ‘Dat kan niet, want er is niet zo veel shownieuws in Nederland.’ Toen ze het toch zijn gaan doen, was het gelijk een groot succes.

Waarin verschilt Shownieuws van een programma als RTL Boulevard? “Shownieuws is in elk geval minder vilein. Het is ook wat meer gericht op wat mijn vader en moeder leuk vinden om te weten over Jan Smit, zijn moeder, grootmoeder en ex. Er zitten heel veel familie-issues in, zoals een geboorte en scheiden. Alles wat gewone mensen heel erg interesseert, ook over hun buren. Dat wordt in Shownieuws verteld over de bekende Nederlanders. Van hen wil je alles weten. Het is een soort alternatief voor hun eigen familie.”

Shownieuws moet een publiek zusje krijgen, vindt Huisjes. “Ik vind dat de publieke omroep daar iets heeft laten liggen. Het zou niet alleen bij WNL kunnen, maar het zou ook ergens anders kunnen landen. Ik vind dat dit werkelijk over iets gaat, namelijk over lage cultuur in Nederland, zoals musicals en films. Heel veel mensen zijn daar als klant mee bezig, omdat ze het mooi vinden. Er zijn ook veel mensen in de media-industrie en theaterindustrie werkzaam.”

Huisjes zou het een mooie toevoeging aan EenVandaag vinden. “Wij besteden er in Goedemorgen Nederland al vrij veel aandacht aan, maar na een twintig minuten durende rubriek als EenVandaag zou je best tien minuten shownieuws kunnen plakken. Dat zou best wel goed bekeken worden, verwacht ik.”

Maar entertainmentnieuws is toch geen publieke taak? “Het is wél een publieke taak, want ik vind dat je met een publieke omroep iedereen moet bereiken en ook mensen die misschien wat lager geïnteresseerd zijn. Misschien mensen die het AD lezen of De Telegraaf. We kunnen niet met z’n allen de Volkskrant zijn en daar dreigen we af en toe naar te varen.”

Foto: NPO Radio 1

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen