Bert Huisjes pleit voor shownieuws op NPO 1

Geplaatst op Sat 10 Mar 2018 om 12:00

Bert Huisjes, de baas van omroep WNL, vindt het niet goed dat de NPO geen programma zoals Shownieuws van SBS 6 heeft. Dat heeft hij laten weten op NPO Radio 1. Shownieuws viert vandaag zijn vijftien jarig jubileum en Huisjes heeft niets dan lovende woorden voor de showrubriek. Hij vindt dat het programma waarde toevoegt. “Ik vind het heel knap dat ze al vijftien jaar heel succesvol op de kabel zijn. Het is ook heel aardig om te weten hoe dat programma tot stand is gekomen.”

Het showprogramma is ontstaan omdat er behoefte aan was, aldus Huisjes. “We hebben natuurlijk de opkomst gehad van commerciële zenders, die opeens naast de publieke omroepen kwamen. Ze hebben altijd heel erg moeten letten op hoe ze zich positioneerden en dat ze wat anders brachten dan de publieke omroepen. Het begon bij SBS eigenlijk al dat ze met Hart van Nederland begonnen, een programma dat heel erg gebaseerd is op De Telegraaf. Ze proberen heel erg buiten de instituties te blijven, dus zonder officials en woordvoerders, maar mét echte mensen en echte verhalen.”

Shownieuws was eerst een rubriekje in Hart van Nederland. Ik ken beide mensen die er toen over gingen, moet ik eerlijk zeggen. De ene was Eric van Stade, nu de baas van Avrotros, en de ander was Fons van Westerloo. Ze hadden een heel grote discussie of het rubriekje aan het eind van Hart van Nederland een apart programma zou kunnen zijn. Het was een rubriek van twee of drie minuten en uiteindelijk kwam er het idee van SBS om daar gewoon een Shownieuws van twintig minuten van te maken. Een deel van die redactie zei: ‘Dat kan niet, want er is niet zo veel shownieuws in Nederland.’ Toen ze het toch zijn gaan doen, was het gelijk een groot succes.

Waarin verschilt Shownieuws van een programma als RTL Boulevard? “Shownieuws is in elk geval minder vilein. Het is ook wat meer gericht op wat mijn vader en moeder leuk vinden om te weten over Jan Smit, zijn moeder, grootmoeder en ex. Er zitten heel veel familie-issues in, zoals een geboorte en scheiden. Alles wat gewone mensen heel erg interesseert, ook over hun buren. Dat wordt in Shownieuws verteld over de bekende Nederlanders. Van hen wil je alles weten. Het is een soort alternatief voor hun eigen familie.”

Shownieuws moet een publiek zusje krijgen, vindt Huisjes. “Ik vind dat de publieke omroep daar iets heeft laten liggen. Het zou niet alleen bij WNL kunnen, maar het zou ook ergens anders kunnen landen. Ik vind dat dit werkelijk over iets gaat, namelijk over lage cultuur in Nederland, zoals musicals en films. Heel veel mensen zijn daar als klant mee bezig, omdat ze het mooi vinden. Er zijn ook veel mensen in de media-industrie en theaterindustrie werkzaam.”

Huisjes zou het een mooie toevoeging aan EenVandaag vinden. “Wij besteden er in Goedemorgen Nederland al vrij veel aandacht aan, maar na een twintig minuten durende rubriek als EenVandaag zou je best tien minuten shownieuws kunnen plakken. Dat zou best wel goed bekeken worden, verwacht ik.”

Maar entertainmentnieuws is toch geen publieke taak? “Het is wél een publieke taak, want ik vind dat je met een publieke omroep iedereen moet bereiken en ook mensen die misschien wat lager geïnteresseerd zijn. Misschien mensen die het AD lezen of De Telegraaf. We kunnen niet met z’n allen de Volkskrant zijn en daar dreigen we af en toe naar te varen.”

Foto: NPO Radio 1
17 Reacties op “Bert Huisjes pleit voor shownieuws op NPO 1”


 1. Suomynona

  Laat Huisjes eerst maar eens een goed ochtendprogramma neerzetten, zonder die kakelkippen en oplepelen van nieuwsfeiten die een paar minuten daarvoor al in het journaal zijn behandeld. Want op deze manier voegt dat hele Goedemorgen Nederland geen bal toe aan de programmering de van NPO.

 2. Suomynona

  *van de NPO.

 3. Papegaaitje leef je nog

  Huisjes is een eng rechts mannetje.

 4. Curryworst

  Er wordt gevraagd aan Huisjes naar het verschil tussen Shownieuws en Boulevard en vervolgens krijg je een reeks overeenkomsten.

 5. Wollter

  Shownieuws wil juist al jaren af van dat soort nieuws. Zonde, want dat maakte het juist leuk.

 6. José V.

  Bij de Vlaamse publieke omroep hebben ze elf jaar lang een showbizzprogramma gehad genaamd De Rode Loper. Dit was van 2000 tot 2011 te zien bij Eén. Door bezuinigingen moest het verdwijnen, maar het kan dus wel bij de publieken.

 7. STAN

  Het argument om dit uit te zenden omdat een deel van de bevolking enkel dit soort programma’s vreet, lijkt me onzin. Die showrubrieken trekken vooral veel oudere kijkers en gezinnen, en die heeft de NPO al zat. Zet liever je geld op vernieuwende programma’s voor jongeren en minderheden (de echt moeilijk bereikbare groepen) dan de commerciëlen te copy/pasten met programma’s voor de makkelijk bereikbare massa.

 8. Diderick

  Wat een kul. Doen RTL en SBS al, en roddelen lijkt me niet een kerntaak van de publieke omroep. Bovendien doet de publieke genoeg aan het onder de aandacht brengen van films, muziek en boeken.

 9. Otto Groeneveld

  De visie van dit figuur is hetzelfde als de visie die een garnaal heeft. Laat je toch nakijken malloot. In welk reservaat leeft die man? Er zit werkelijk bijna niemand te wachten op nieuws van BN Nederland. Sterker nog, bijna heel Nederland kots heel dat shownieuws en dat BN clubke helemaal uit. Wakker worden WNL.

 10. Ron

  Nou ja, een goed shownieuws programma wat goed gemaakt is en waar goede research op zit dus geen roddels maar gewoon feiten zou op de NPO niet misstaan, waarom niet. Ik heb dat altijd al gevonden omdat er gewoon een goede tegenhanger mist voor Boulevard en Shownieuws. Een programma met een goede middenweg. Boulevard is meer crime, lifestyle sport dan show en roddelnieuws. Dat laatste wordt meer door Shownieuws van SBS gebracht. Dus er is zeker ruimte. Maar wel om 18.30, vlak voor DWDD. Het zou ook op NPO 3 kunnen.

 11. Louise

  Geen shownieuws? Wij hebben Jinek al.

 12. b

  Deze man is verantwoordelijk voor dat kakelende ochtend programma op NPO 1 en dan hoef je niets meer te zeggen. Spreekt voor zich.

 13. lodewijk

  Deze man spoort echt niet. weet totaal niet wat er leeft onder mensen. Kan je zeggen dat is geen shownieuws, of ze in Volendam weer gesnoven hebben. raar dat zo wereldvreemde man een leidinggevende positie kan hebben.

 14. Cees

  Helemaal mee eens. Waarom niet op NPO een goede shownieuws Misschien meer a la Ivo Niehe?

 15. Meneer van Beheer

  Het kan mij eerlijk gezegd geen drol schelen of de drol van een bekende Nederlander nu linksom of rechtsom in de plee valt. Schrappen die hele hap. Henk van der Meijden werd al lang geleden “een drol te groot om door te spoelen” genoemd en dergelijke figuren komen steeds terug in Shownieuws, RTL-Boulevard en soortgelijke programma’s.

 16. Arie

  Mensen van Antifa hebben cariës in hun hersenen.

 17. Zondag

  Gaat het bij de Telegraaf niet goed met hun VNDG troep

  Kunnen de omgevallen Kostertjes en die andere balletjes mooi betaald worden uit de ruif van WNL-NPO

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.