Albert Verlinde en Gerard Joling over Tan/Twan-wissel

Albert Verlinde en Gerard Joling, twee van de bekendste mannen uit de Nederlandse showwereld, hebben gemengde gevoelens over de Tan/Twan-wissel. De showkenner is gematigd positief, de showdiva is vrij negatief gestemd. Dat hebben ze laten weten aan het AD en in De Wereld Draait Door. Verlinde vindt het ‘gewaagd’ dat RTL 4 Humberto Tan inruilt voor Twan Huys. “Met RTL Boulevard en Late Night zette de zender ooit een eigen genre neer. Dat dna lijkt te verdwijnen.”

Huys gaat het programma journalistieker maken. “Late Night gaat meer de Pauw- en Jinek-kant op. Voetbal Inside is dan nog het enige echt onderscheidende discussieprogramma. Ik ben benieuwd hoe dat allemaal uitpakt.”

Als Huys tóch blijkt ook goed om te kunnen gaan met entertainment, dan kan het volgens Verlinde best wel wat worden. “Kijk maar naar College Tour, waarin ook veel gelachen wordt. Hij kan wel degelijk sfeer maken in een zaal.

Gerard Joling is ondertussen bang dat hij zijn nieuwe t-shirts met opdruk niet meer kan promoten. “Ik praat als zanger, dus preek een beetje voor eigen parochie, want wij waren altijd ongelooflijk blij dat we daar iets konden promoten. Ofwel met De Toppers of solo of concerten aankondigen. Je kreeg de ruimte, hij zette je altijd grandeur neer.”

Dan tegen Matthijs van Nieuwkerk: “Hij liet je echt uitspreken. Dat gebeurt bij jou wel eens niet. Dat bedoel ik niet rottig, maar dan hak je erin, terwijl ik denk: verdomme, laat hem eens uitspreken. Dat is ook de journalistiek, de kracht en de snelheid waarmee je een programma moet maken. Ik wil die man toch wel complimenteren. Buiten dat hij kon dansen en gezellig is, is het ook een heel intelligente jongen. Hij spreekt vier talen vloeiend en was altijd ingelezen. Ja, misschien was hij minder kritisch, maar ook dat moet er zijn.”

En wat vindt Joling dan van Huys? “Ik vind het een slechte keuze. Ik vind hem geweldig als journalist uiteraard, maar meer voor de publieke omroep. Daar past hij beter bij. Dat wil niet zeggen dat het programma niet gaan lukken, maar hij gaat tussen Pauw en Jinek in zitten en dan wordt het wéér lastig. Ik zie dat niet zitten. Ik gun het iedereen, maar hier geloof ik niet in.

Wel vindt hij Huys prettig om naar te kijken. “Het is een heel nette, keurige, voorkomende man. Intelligent. Ik moet zeggen dat ik het persoonlijk ook nog wel een knappe man vind. Ik maak van mijn hart geen moordkuil.

Volgens tv-regisseur Bert van der Veer hoeft Joling zich overigens geen zorgen te maken. “Je kunt geen talkshow maken zonder gasten in de categorie Gerard Joling. Kijk maar naar Jinek, kijk maar naar Pauw. Neem maar van mij aan dat Huys weet wat er van hem verwacht wordt. Ik ben wel heel benieuwd hoe dat wordt als hij straks met Gordon aan tafel zit. Bij mij gaat de tv dan aan“, zegt hij in De Telegraaf.

Lees ook:
RTL 4 dumpt Humberto Tan, opvolger is Twan Huys (donderdag 1 maart)
Angela de Jong: ‘Het gaat nu ineens heel hard bij RTL’ (donderdag 1 maart)
Paul de Leeuw, Luuk Ikink en anderen over Tan-exit (donderdag 1 maart)
‘RTL 4 begaat een heel grote fout met Twan Huys’ (donderdag 1 maart)
‘Vertrek Humberto Tan niet op conto Erland Galjaard’ (donderdag 1 maart)
Marieke Elsinga: ‘Eindelijk toont Tan zich kwetsbaar’ (vandaag)
Beau wil niet zeggen of hij RTLLN had willen doen (vandaag)
Matthijs, Volkskrant, Privé wijzen op Tans slippertje (vandaag)
RTL 4 wilde volgens Telegraaf eigenlijk Matthijs hebben (vandaag)
‘Twan Huys roept RTL-propaganda halt toe’ (vandaag)
Jean-Pierre Geelen: ‘Ik had altijd al gelijk over Tan’ (vandaag)

Foto: KRO-NCRV

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen