Verbazing over interviews met cyber-Rian en Vermeend

Rian van Rijbroek en Willem Vermeend verbazen vriend en vijand met interviews die zij dit weekeinde geven in de pers: zij in De Telegraaf, hij in de Volkskrant. Beiden liggen onder vuur sinds haar ongeloofwaardige optreden als ‘cyberveiligheiddeskundige’ in Nieuwsuur op maandagavond. Nieuwsuur ontleende haar deskundigheid aan het boek dat ze recent schreef met Vermeend, maar toen dat boek onder de loep werd genomen bleek deze vol te zitten met fouten en met plagiaat.

Het boek is donderdagavond direct uit de handel gehaald en dat gebeurt niet vaak. Reden genoeg om het tweetal te ondervragen, maar die gesprekken leiden eigenlijk alleen maar tot meer vragen.

Ten eerste is er het zeer merkwaardige interview met Willem Vermeend in de Volkskrant, waarin hij de fouten in zijn boek als een soort Donald Trump weerlegt. ‘Er staan dingen in die aantoonbaar onjuist zijn’, legt de krant hem voor. Vermeend: “Dat is uw opvatting.”

Dan noemt de Volkskrant een concreet voorbeeld: ‘U noemt Edward Snowden de baas van hackgroep ShadowBrokers. Daar is geen enkel bewijs voor.’ Vermeend: “Wat u vindt moet u zelf weten. Ik sta achter wat ik heb geschreven.

Het merkwaardige interview, dat u hier kunt lezen, leidt tot verbaasde reacties. “Heb net een carrière euthanasie zien plegen. Erg indrukwekkend“, zegt Tim Hofman. En SP-Kamerlid Peter Kwint: “Magisch interview met Willem Vermeend. Vooral de passages met ‘dat is uw mening’ zijn genieten.

Elsevier-journaliste Nikki Sterkenburg zegt: “Werkelijk élk antwoord in dit interview is pijnlijk.

Kustaw Bessems, chef digitaal van de Volkskrant: “Ontluisterend gesprekje met oud-minister Vermeend over zijn plagiaat.

Rian in De Telegraaf

En dan is er nog het interview met Rian in De Telegraaf (hier en hier op Telegraaf-site, hier via Blendle, hier via PressReader). “Nu slaat Van Rijbroek terug: ze is naar eigen zeggen bezig met een ultrageheime operatie, waarmee ze een Nederlands Kamerlid gaat ontmaskeren als Russisch spion. Dat vertelt ze thuis aan de keukentafel“, is te lezen in het dagblad.

Meer daarover wil ze niet vertellen. “Anders breng ik een lopende AIVD-operatie in gevaar.

De Telegraaf sprak ’thuis’ bij Van Rijbroek af. Het is een ‘zwaarbeveiligde’ woning, aldus de krant. “Meerdere camera’s aan de gevel van de onopvallende vrijstaande woning hebben het onaangekondigde bezoek dan al nauwkeurig geobserveerd.”

Van Rijbroek belt in aanwezigheid van de journalist met allerlei mensen die claimen ‘bij de politie’, ‘voor Defensie bij de NAVO’ en ‘bij een apothekersorganisatie’ te werken. Zij laten allemaal aan de Telegraaf-journalist weten dat ze een genie is. “Ik snap niet dat mensen aan Rian twijfelen”, klinkt het.

Waar komt het filmpje vandaan waar GeenStijl naar verwijst? Daarop is ze in verleidelijke poses te zien is als fotomodel in een exclusief hotel in Dubai. “Ik was destijds in Dubai op een geheime missie voor een inlichtingendienst. Dat modellenwerk was gewoon een dekmantel.”

Techjournalist Joost Schellevis van NOS, die het interview compleet ontleedt op zijn website: “Wou dat ik ook eens zo mocht leeglopen in een krant, zonder weerwoord. Weet De Telegraaf dat ik wereldkampioen langebaanjodelen ben?

Floris Poort, techredacteur van NU.nl, zegt: “Verklap dan ook even in de grootste krant van Nederland met welke ultrageheime missie je bezig bent.

Jerry Vermanen, datajournalist van KRO-NCRV: “Wow, deze soap blijft maar doorgaan. Gewoon 2,5 uur interview met 0 inhoud of checks.

Is Rian echt?

De grote vraag blijft: is Rian van Rijbroek echt? Heeft ze echt voor veiligheidsdiensten gewerkt? Willem Vermeend kan in de Volkskrant geen uitsluitsel geven: “Ik heb geen bewijs nee. Bronnen vertellen me dat. Ik kan het niet persoonlijk vaststellen. Ik ga ervan uit dat ze de waarheid heeft verteld.

Lees ook:
NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek (woensdag)
NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek (donderdag)
Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering (donderdag)
Nieuwsuur: ‘Cyber-Rian zei in voorgesprek iets anders’ (donderdag)
Nieuwsuur excuseert zich op tv voor cyber-Rian (vrijdag)
Willem Vermeend over boek met cyber-Rian: ‘Ik schrok!’ (vrijdag)
Cyber-Rian blijft achter uitspraken in Nieuwsuur staan (vrijdag)
Nieuwsuur-baas vindt Margriet Vroomans zuur (vrijdag)
Willem Vermeend prees cyber-Rian aan bij Nieuwsuur (vandaag)

 

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen