‘Overheid vindt Eén tegen 100 niet publiek genoeg’

Geplaatst op Thu 15 Feb 2018 om 10:00

Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Media circuleert een lijst waaruit op te maken valt welke amusementstitels van de publieke omroep dreigen te sneuvelen door de invoering van een nieuwe Mediawet. Daar staat onder meer de Caroline Tensen-show Eén tegen 100 op. Dat is vandaag te lezen in De Telegraaf. Volgens de krant ontkende de overheid het bestaan van de lijst aanvankelijk. “Na aandringen en nog eens zoeken blijkt dat anders te liggen“, aldus het dagblad.

De gegevens bleken na een wob-verzoek tóch op het ministerie te liggen, aldus de krant. Uit die documenten blijkt wat de mogelijke impact is van de nieuwe wet op de amusementsprogrammering. Dat wordt ook wel een stresstest genoemd.

Uit die lijst blijken titels als Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt en Wie is de Mol publiek genoeg te zijn, maar Eén tegen 100 zou in de gevarenzone zijn. “Het is de vraag hoelang Caroline Tensen met Eén tegen 100 nog op de buis mag komen.

Eén tegen 100 is een door de Postcode Loterij gesponsord programma waarin kandidaten veel geld kunnen winnen. Het zusterprogramma Miljoenenjacht met Linda de Mol is te zien op RTL 4.

Andere programma’s in de gevarenzone zijn Bed & Breakfast en de specials van Boer Zoekt Vrouw.

Volgens het ministerie van OCW is deze lijst gemaakt ‘voordat de NPO definitief had vastgesteld wat er eigenlijk onder amusement moet worden verstaan’.

Sinds de nieuwe Mediawet mag de NPO geen amusement om het amusement meer uitzenden, tenzij daarmee moeilijk bereikbare groepen worden bereikt die blijven hangen voor de aansluitende programmering.

Volgens de NPO is de lijst die bij het ministerie ligt een ‘eerste proef’. Momenteel worden de programma’s uit 2017 onderworpen aan de test en de resultaten daarvan verschijnen in mei.

Het Telegraaf-artikel Stresstest amusement: Eén tegen 100’ en ’Bed & breakfast’ in gevarenzone kunt u lezen via Blendle.

Foto: Avrotros, Nick van Ormondt
29 Reacties op “‘Overheid vindt Eén tegen 100 niet publiek genoeg’”


 1. Rodrigo

  Kan mij iemand uitleggen wat er publiek genoeg is aan Wie Is De Mol en Boer Zoekt Vrouw, dat zijn programma’s waar je niets van opsteekt, en hoort dus niet thuis bij de NPO

 2. Idee

  Postcode Loterij moet lekker met Een tegen 100 en Caroline naar RTL4 gaan op de zondagavonden als Miljoenenjacht er niet is. Misschien de snelheid van het spel nog iets omhoog en dan heeft RTL er een mooi kijkcijfer bij.

 3. Frans

  het enige programma, buiten sport , wat ik kijk voldoet dus niet…

 4. Mediaprak

  Het moet niet de overheid zijn wie bepaald wat wel en niet op een openbare publieke omroep te horen en te zien is. Wat los staat dat het programma 1 tegen 100 volledig door de NPL wordt gemaakt. Met uitsluitend als doel om meer ‘leden’ te werven. Daar is mi de publieke omroep niet voor opgericht. Mag van mij direct terug naar RTL of SBS.

 5. Achim

  Die Tensen is van al dat blowen wel helemaal afgetakeld.

 6. Bart

  @Rodrigo De programma’s die je noemt zijn niet per definitie publiek maar de NPO moet wel iets van amusement uitzenden. Daar mag wel wat meer afwisseling en vernieuwing bij komen. En het moet goed en mooi gemaakt zijn en niet even snel zo’n Curling quiz in elkaar flansen of de Bauers naar Amerika sturen.

  Bij 1 Tegen 100 ligt het nog even ietsje anders. Dit programma zit alleen maar bij de NPO omdat Carloline Tensen daarheen wilde. Dat is natuurlijk flauwekul. Ik vind dat iets van de commerciele Postcode Loterij niet bij publieke omroep te zien hoort ze zijn. Wellicht wil Caroline niet meer voor een commerciële partij werken maar als de loterij er mee door wil gaan kan gewoon iemand anders het presenteren bij RTL of SBS. Caroline staat er al jaren ingedut bij in dit programma.

 7. Schrik

  Boerzoekt vrouw geen plat amusement maar de special wel??

 8. Otto Groeneveld

  Ik was vroeger een voorstander van een sterke publieke omroep i.v.m. de poortwachtersfunctie in een democratie. Maar dat was voor de publieke omroepen slechts schijn. De afgelopen 20 jaar doen de publieke niets anders dan wegkijken van de ellende en realiteit van de samenleving. Een hoop stront afkomstig uit de allochtonekliek vinden zij nog lekker ruiken. En dat is geen grap. Publieke hebben NUL toegevoegde waarde meer. Daarom pleit ik voor 2 landelijke zenders, zonder verzuilde omroepen, en 2 radiostations. Of er spelletjes worden gespeeld zijn totaal irrelevante zaken. Het journaal is met zijn nepnieuws al een spel.

 9. Xander

  Als je gaat kijken welke programma’s dan weg kunnen bij de NPO dan hou je niet veel meer over. Het is allemaal erg arbitrair. Wat voor functie heeft ‘Floortje einde van de wereld’? Een reisprogramma. Je kunt bij bijna elk programma je NPO twijfels wel hebben.

  Een trucje om te bedenken of iets NPO of commercieel is, is om te proberen in te denken of je het programma bij de commerciele gemaakt zou zien kunnen worden. En dan gaat het al snel mis. Een programma als ‘Heel Holland Bakt’ lijkt een programma dat zo bij de commercielen kan, ECHTER dat is in werkelijkheid niet het geval. De manier waarop dit programma is gemaakt is een typisch BBC/NPO. Wanneer SBS dit programma zou maken zou het niet meer zijn wat het nu is!

  Kortom: laat de NPO doen wat ze doen waarbij er slechts een beperkt aantal ‘Frans Bauer’ programma’s aanwezig dient te zijn.

 10. Ronald de Vries

  Het is toch een schijnheilig zooitje bij die omroepen. Vliegen gvd heel de wereld ober en als iets gewoon een milieu misdaad is dan is het wel vliegen. Niet leuk om te horen natuurlijk maar luchtvaart is de allergrootste vervuiler die er is. Daar moet je als mens niet in willen stappen. Maar dat maakt voor het NPO tuig niet uit. En tegen u zeiken over hoe belangrijk het milieu wel niet is. Achterbaks tuig is het, zo simpel is het echt. Dus weg met NPO en de vervuilers.

 11. Snap

  Wat ik niet snap is waarom 1 tegen 100 de categorie amusement wordt toegekend. Het is zeker vermakelijk, maar ook zéér informatief! Een quiz, daar steek je toch altijd wat van op?!

  1 tegen 100 = NPO!

 12. Enzo Voort

  Bij de NPO wordt je twee keer gepakt, eerst moet je kijkgeld betalen om vervolgens met ongevraagde reclame te worden weggetre!terd.

 13. Bert

  Bij de commerciële omroepen wordt je drie keer gepakt: je betaalt via je provider (Ziggo, KPN etc.), je betaalt via de boodschappen en je moet naar uitgerekte programma’s kijken die via productplacing ook nog eens slecht geproduceerd en door fors overbetaalde presentatoren de zender op worden geslingerd.

 14. Tvjunkie

  En ik neem aan dat curling quiz wel mag blijven en een 2e seizoen krijgt. Jawel toch?

 15. SOLANGE

  Die vreselijk dom lachende Bauer mag wel blijven met de Quiz?

 16. robb

  Dus progammas waar de beruchte gewone man naar kijkt mogen niet die moeten naar het bagger van de commerciële kijken met 16 minuten reclame in een programma ,alleen mensen met meestal met een wat betere opleiding mogen reclame vrij kijken ,we betalen allemaal belasting dus moet er voor iedereen reclame vrij wat te kijken zijn ,mensen die beweren dat het nos journaal nep nieuws is zijn een gevaar voor de samenleving.

 17. Mike

  Ze zijn op dat ministerie echt clueless. Welke idioot verzint zulke nonsens???!

 18. jojo

  @Otto Groeneveld Zulke figuren als u zijn het vergif voor ons publieke bestel
  u wil terug naar HILV 1 en 2 en maar 2 tv zenders
  Jullie soort mensen zijn gewoon niet goed wijs
  We hebben het beste bestel inde wereld en amusement hoort ook bij een P.O.
  Ik weet niet hoe oud u bent maar amusement is er altijd geweest op de Nederlandse publieke omroep!wat is daar mis mee!!!
  Dit land gaat kapot aan betweterige idioten die alles willen afbreken,en op de verkeerde foute partijen stemmen !
  Dit land gaat aardig richting dictatuur als het zo doorgaat
  Een omroepvereniging heeft de vrijheid om naar eigen inzicht een radio en of een tv programma`s te verzorgen binnen de gestelde eisen van de omroepwet/ com v d Media, en de overheid mag nooit met het inhoudelijke bemoeien als het om amusement gaat!
  Dit land is compleet gek geworden met al die regeltjes en het wijsvingertje naar de P.O. omroep! alle EU landen en daarbuiten , zenden amusement uit en dat zou dan in Nederland niet meer mogen !
  En alle soepkippen die altijd over mijn belastinggeld hebben,en de NPO liever zien verdwijnen,zijn een gevaar voor dit land !

 19. jojo

  By the way voor het com tijdperk heeft niemand maar ook niemand zich druk gemaakt om de programma~s zoals Telebingo ,Staatloterijshow,
  Sinds we massaal kunnen reageren op soc. media hebben 18 miljoen mensen
  opeens allemaal een eigen mening die ze eigenlijk niet hebben, maar elkaar na praten

 20. WEST & MEVR.WEST

  Ow wat erreg… wij op de Bierkade zijn erreg geschokt
  hij was zo`n aardige man die hier vaak kwam
  hij kon zo goed met de dames overweg
  jammer

 21. Bart

  @jojo Wel met je eens.
  Telebingo en De staatsloterij show konden toen alleen maar bij de publieke omroep te zien zijn omdat de commerciële omroep nog niet bestond.

 22. Otto Groeneveld

  jojo 11.59 onder welke steen heb jij gelegen? Zeker vergeten hoe publieke probeerde duizenden aanrandingen verkrachtingen in de doofpot te stoppen. Keiharde FEITEN die aangeven dat omroepen worden aangestuurd vanuit politiek om te publiceren wat politiek-kartel goed uitkomt. Je leeft nog in het steentijdperk van de jaren zestig vorige eeuw. Omroepen hebben sinds Keulen/ Hannover NUL bestaansrecht meer.

 23. Mike

  Eén tegen 100, draait dat niet om het beantwoorden van kennisvragen? Raar… Kennis is namelijk niet iets dat terugkomt bij Boer Zoekt Vrouw. Welk programma is dan informatiever?

 24. BRAAK

  Die t r u t verdient toch al kapitalen bij de LOTERIJ.

 25. E. Jansen

  Ja, lekker alles naar de commerciëlen… krijgen we alleen nog maar domme televisie, en kramen die randdebielen hier die alleen maar lopen te klagen nog meer eigenwijze onzin uit… man man, wat een rare wereld wordt het zo… De NPO maakt toptelevisie en wordt zoooo ondergewaardeerd, ik kan er niet over uit….

 26. M@rk-Bred@.

  “Boer Zoekt Vrouw” is juist een programma voor een commerciële zender, want in Duitsland wordt het bij RTL uitgezonden en in België bij VTM.
  Wat een enorm gezeur, hebben ze niks anders te doen in Den Haag?

 27. Marko Jablan

  De overheid moet maar 1 eis stellen aan een omroep, die via belastinggeld wordt gefinancierd: 96% van de bevolking moet worden bereikt.

  Een tegen 100 zou best op een openbare omroep mogen draaien, maar dan met minder invloed van de NPL. Je kunt alleen kandidaat zijn als je meespeelt bij de NPL en dan zijn er nog de ‘goede doelen’, die in de uitzending extra aandacht krijgen. In de huidige opzicht is het meer verkapte reclame dan een leuke quiz.

 28. Roy

  Ik kijk veel NPO, zowel nooit commerciële zenders en dat wil ik zo houden.
  Mooi laten zoals het is.

 29. Sander

  Ja het is de vraag is of 1 tegen 100 wel niet te veel entertainment is of dat het toch informatief genoeg is. Een programma als Met het mes op tafel, 2 voor 12, Per seconde wijzer zijn educatieve leerzame spelprogramma’s. Cijfers en letters zouden ze ook wel weer tot leven mogen roepen. Maar of 1 tegen 100 …. ?

  De publieke kanalen dienen gericht te zijn op informatie, cultuur en documentaires en minder op verstrooiing en entertainment.

  Er mag meer aandacht voor de Nederlandse taal, geschiedenis en cultuur zijn op deze zenders. Tevens dienden de zenders reclame vrij te zijn en natuurlijk aan objectieve neutrale berichtgeving te doen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.