‘Overheid vindt Eén tegen 100 niet publiek genoeg’

Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Media circuleert een lijst waaruit op te maken valt welke amusementstitels van de publieke omroep dreigen te sneuvelen door de invoering van een nieuwe Mediawet. Daar staat onder meer de Caroline Tensen-show Eén tegen 100 op. Dat is vandaag te lezen in De Telegraaf. Volgens de krant ontkende de overheid het bestaan van de lijst aanvankelijk. “Na aandringen en nog eens zoeken blijkt dat anders te liggen“, aldus het dagblad.

De gegevens bleken na een wob-verzoek tóch op het ministerie te liggen, aldus de krant. Uit die documenten blijkt wat de mogelijke impact is van de nieuwe wet op de amusementsprogrammering. Dat wordt ook wel een stresstest genoemd.

Uit die lijst blijken titels als Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt en Wie is de Mol publiek genoeg te zijn, maar Eén tegen 100 zou in de gevarenzone zijn. “Het is de vraag hoelang Caroline Tensen met Eén tegen 100 nog op de buis mag komen.

Eén tegen 100 is een door de Postcode Loterij gesponsord programma waarin kandidaten veel geld kunnen winnen. Het zusterprogramma Miljoenenjacht met Linda de Mol is te zien op RTL 4.

Andere programma’s in de gevarenzone zijn Bed & Breakfast en de specials van Boer Zoekt Vrouw.

Volgens het ministerie van OCW is deze lijst gemaakt ‘voordat de NPO definitief had vastgesteld wat er eigenlijk onder amusement moet worden verstaan’.

Sinds de nieuwe Mediawet mag de NPO geen amusement om het amusement meer uitzenden, tenzij daarmee moeilijk bereikbare groepen worden bereikt die blijven hangen voor de aansluitende programmering.

Volgens de NPO is de lijst die bij het ministerie ligt een ‘eerste proef’. Momenteel worden de programma’s uit 2017 onderworpen aan de test en de resultaten daarvan verschijnen in mei.

Het Telegraaf-artikel Stresstest amusement: Eén tegen 100’ en ’Bed & breakfast’ in gevarenzone kunt u lezen via Blendle.

Foto: Avrotros, Nick van Ormondt

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen