NRC-ster opent vuur op collega Youp: ‘Hij is passé’

NRC-columniste Rosanne Hertzberger, ook bekend als gast van Zomergasten, opent in de krant het vuur op haar NRC-collegacolumnist Youp van ’t Hek. Ze vergelijkt hem met een seniele man. Dat is te lezen in de kiosk. Hertzberger staat aan de kant van Paul de Leeuw, die het aan de stok kreeg met Van ’t Hek omdat de cabaretier in zijn column het gebruik van woorden als pisnicht verdedigt. Het past bij zijn columnstijl, zegt ze. “Het heeft allemaal een hoog ‘twee tieten in een envelop’-gehalte.

Van ’t Hek is eigenlijk net zo erg als GeenStijl, meent ze. “Net als op GeenStijl zijn in Youps columns zwarte mensen dobber- of kankernegers, worden homo’s pisnichten genoemd en zijn vrouwen sloeries, snollen of hoeren.”

De komediant wil ‘lekker stout’ zijn. “Nu allerlei media hard bezig zijn hun taalregels op te schonen, is Youp al een paar weken met zichzelf in debat over de vraag of hij het allemaal nog wél mag zeggen.”

De taalstrijd gaat helemaal niet om wat wel of niet mag, meent Hertzberger. “Het gaat over de vraag of je de lachers op je hand hebt of dat mensen je aankijken alsof je een beetje seniele bejaarde bent die met veel consumptie en een lange sliert prei in de baard aan het kerstdiner een niet zo grappige mop vertelt.

De nieuwe generatie heeft dit volgens de columniste wel gezien. “Youp mag alles zeggen wat hij wil. De vraag is wie het nog grappig vindt.”

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch ligt niet wakker van de columnistenruzie. “Ik vind Youp van ’t Hek heerlijk in onze NRC. En ik ben blij dat er ook over hem een fijn debat is. Zo hoort het in een liberale krant.

De NRC-column ‘Nieuwe generatie vindt Youp niet zo grappig’ van Rosanne Hertzberger kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: Merlijn Doomernik, VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen