NLZIET wil dat NPO Start, RTL XL en SBS KIJK stoppen

NLZIET-baas Niels Baas adviseert de NPO, RTL en SBS om de stekkers uit hun individuele videodiensten NPO Start, RTL XL en SBS Kijk te trekken. Dat zegt hij in gesprek met Broadcast Magazine. De drie videodiensten zijn verenigd in het betaalde NLZIET, maar opereren ook nog individueel van elkaar. “NLZIET is op dit moment geen onmisbare dienst. Dat zou ik er graag van maken, maar zolang de omroepen hun eigen platform in de lucht houden, zullen wij dat nooit worden“, zo laat hij weten.

Alleen door zich exclusief te verenigen in NLZIET kunnen de NPO, RTL en SBS een vuist maken tegen Amerikaanse giganten als Netflix en YouTube winnen, denkt Baas. “Om tegenwicht te bieden aan internationale videogiganten zoals Disney, Netflix en Youtube moeten ze met hun eigen dienst stoppen en vol voor één platform gaan. Dan kun je echt één vuist maken. Dan word je vanzelf onmisbaar.

Moet RTL’s Videoland ook exclusief in NLZIET opgaan? “Absoluut! In de internationale competitie die steeds groter wordt, moeten we een Nederlands anker neerzetten en alle digitale domeinen bundelen. Zolang we met, alle respect, kleine initiatieven op de proppen komen, kun je nooit een sterk front vormen tegen de internationale grootmachten. We zijn verkeerd begonnen, maar het is niet te laat. Dat weet ik zeker.

NPO, RTL en SBS zijn vooral bezig met elkaar te beconcurreren, aldus Baas. “Als je jarenlang elkaar rivalen bent geweest, ga je niet opeens samenwerken. Dat gaat met aftasten en is niet zo makkelijk. De concurrentie komt echter niet van Nederlandse concullega’s, maar van buitenlandse techreuzen.”

Lopen de omroepen warm voor het plan van Baas? “Ik ben ervan overtuigd dat dit een goede stap is, maar niet alle omroepen durven het nog aan. Niet allemaal willen ze het belang hun eigen dienst opgeven. Waarom ze dan wel ingestapt zijn bij NLZIET? Dat vraag ik mezelf ook weleens af.”

De NPO liet onlangs vrij opvallend blijken niet zo veel te zien in een focus op NLZIET. Lees daarover: Shula roemt succes NPO Start na advies over NLZIET.

Foto: NLZIET

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen