Nieuwsuur excuseert zich op tv voor cyber-Rian

Het optreden van Rian van Rijbroek als techdeskundige in de Nieuwsuur van maandagavond, heeft alsnog geleid tot een rectificatie in de tv-uitzending. Het programma bood donderdagavond ruiterlijk zijn excuses aan. Dat was te zien op NPO 2. Van Rijbroek werd daags na de uitzending ontmaskerd als nepdeskundige. Op woensdagmiddag liet de NOS nog weten pal achter haar te staan, maar nam dat ’s avonds al terug. Gisterenavond is haar boek uit de handel gehaald.

In de uitzending van gisterenavond was de volgende boodschap in beeld: “Maandag was Rian van Rijbroek te gast over de DDoS-aanvallen. Vanavond werd bekend dat haar boek over cybercriminaliteit uit de handel is genomen. Eerder bleek al dat er in het studiogesprek onjuistheden zijn verteld. Daardoor is verwarring ontstaan. Dat is onze verantwoordelijkheid en dat verdient dus excuus.

Nieuwsuur verdedigde het optreden van Van Rijbroek aanvankelijk door te verwijzen naar haar boek dat ze met oud-minister Willem Vermeend schreef over cybercrime. Dat boek kwam eind vorig jaar uit, maar RTL-journalist Daniël Verlaan ontdekte donderdag dat het boek vol met fouten is.

Ook de NOS heeft het boek alsnog gelezen. “De NOS en Nieuwsuur troffen in het boek plagiaat van tien verschillende artikelen en websites aan. Het boek bevat passages uit twee artikelen van NRC, maar ook de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet is geplagieerd. Bovendien zijn stukken uitleg uit vijf verschillende Wikipedia-artikelen overgenomen“, aldus de omroep.

Van Rijbroek laat in een reactie weten: “Wij hebben het boek samen geschreven en zijn samen verantwoordelijk. Een team heeft alles gecontroleerd. Dat hebben ze dus niet goed gedaan. Dat is niet goed.

De uitgever heeft het boek nu uit de handel genomen. Meer daarover leest u in het NOS-artikel ‘Cybersecurity-boek oud-minister Vermeend uit de schappen’ op de Nieuwsuur-site.

Lees ook:
NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek (woensdag)
NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek (donderdag)
Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering (donderdag)
Nieuwsuur: ‘Cyber-Rian zei in voorgesprek iets anders’ (donderdag)

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen