Nieuwsuur: ‘Cyber-Rian zei in voorgesprek iets anders’

Rian van Rijbroek, de omstreden cyberveiligheid-deskundige van de NOS, zei tijdens haar voorgesprek met Nieuwsuur andere dingen dan ze tijdens de live-uitzending op NPO 2 zei. Dat stelt adjunct-hoofdredacteur Reijer Zwaan in De Telegraaf. Nieuwsuur is maandag flink voor de gek gehouden door het Van Rijbroek-kamp. Ze presenteert zich als cyber-expert, maar techjournalisten van zowel RTL als de NOS zelf hebben haar ontmaskerd: ze snapt er helemaal niets van.

De grote vraag van techjournalisten is: hoe heeft Nieuwsuur hier in tijden van nepnieuws overheen kunnen kijken? De NOS verdedigde haar uitnodiging gisteren door te stellen dat ze ook weleens iets heeft gezegd in andere media en dat ze een boek heeft geschreven over cyberveiligheid. Dat boek is vandaag echter ontmaskerd als onzin.

De Telegraaf vraagt Nieuwsuur opnieuw waarom ze is uitgenodigd. “Volgens adjunct-hoofdredacteur van Nieuwsuur Reijer Zwaan was Van Rijbroek uitgenodigd omdat ze actief is in de hackwereld. Ook heeft ze een boek geschreven en is ze eerder in andere media verschenen. Wel bleek ze in de uitzending een aantal andere dingen te hebben gezegd dan in het voorgesprek“, aldus de krant.

Om wat voor dingen het gaat, laat Zwaan niet weten.

Nieuwsuur heeft al laten weten de uitzending te betreuren. Op Twitter zegt Zwaan: “We betreuren dat er door onze uitzending verwarring is ontstaan en zeggen dat dat niet had mogen gebeuren, dat we het niet goed gedaan hebben. We vinden het belangrijk te zeggen dat het anders had gemoeten.

Inmiddels heeft ook De Telegraaf aandacht besteed aan deze rel. Zie het artikel ‘’Tech-expert’ online afgemaakt na optreden bij Nieuwsuur: ’5 minuten bullshit’’ op de Telegraaf-site.

Lees ook:
NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek (gisteren)
NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek (vandaag)
Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering (vandaag)

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen