Mark Rutte wilde Volkskrant-primeur niet verpesten

Minister Halbe Zijlstra koos er dinsdag voor om op te stappen als minister van Buitenlandse Zaken, nadat de Volkskrant hem maandag ontmaskerde als jokkebrok: hij loog over een ontmoeting met Poetin. De VVD’er wist dat het interview met de krant eraan zat te komen en lichtte minister-president Mark Rutte daarom twee weken geleden in over zijn leugen. De Tweede Kamer is boos dat Rutte de informatie over Zijlstra’s leugen niet eerder heeft gedeeld, maar Rutte wijst naar de Volkskrant.

Rutte wilde de primeur van de journalisten niet verpesten. “Soms is het leven ingewikkeld. Op het moment dat een krant bezig is met een primeur voor te bereiden en medewerking vraagt aan een politicus, dan vind ik dat ook een te respecteren afweging“, aldus de premier.

De Volkskrant is maandenlang bezig geweest om de leugen van  Zijlstra bevestigd te krijgen. Rutte wilde het Volkskrant-werk niet torpederen. “Ik vind mijn afweging verdedigbaar. Het is niet simpel black and white.”

‘Eén fout’ geeft Rutte toe: “Ik had op de dag van publicatie in de Volkskrant een brief aan de Kamer klaar hebben moeten staan. Ik had moeten bevorderen dat de inhoud van het stuk die maandagochtend aan de Kamer was gezonden.

Volkskrant-journaliste Nadia Ezzeroili‏, overigens niet bij het verhaal betrokken, reageert: “Ach, wat lief. Rutte met zijn goede hartje wilde journalisten gewoon helpen.”

Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing: “Ontroerend en hoopvol dat de premier de primeur van de Volkskrant niet wilde verpesten en daarom netjes op de informatie over Zijlstra bleef zitten. Deze man heeft hart voor de journalistiek.

NU.nl-verslaggever Avinash Bhikhie: “Rutte heeft de Kamer niet eerder geïnformeerd over de leugen, omdat hij de primeur van de Volkskrant niet wilde torpederen. Een te respecteren beslissing, lijkt mij. Zou hij dat niet doen, dan zullen journalisten terughoudender zijn om wederhoor te vragen.

NOS-journalist Wilco Boom: “Als journalist vind ik het eigenlijk best sjiek dat Rutte met openbaarmaking wilde wachten op primeur Volkskrant. Of dat staatsrechtelijk deugt, laat ik graag in het midden.

EenVandaag-redacteur Bas Altena: “Wat een week voor de pers he, Rutte gunt de Volkskrant een primeur, Halbe Zijlstra was ineens fan van bronbescherming 😂.

Foto: Rijksoverheid, Arenda Oomen

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen