‘Lubbers moest niets hebben van commerciële tv’

Geplaatst op Thu 15 Feb 2018 om 14:00

De woensdag overleden oud-premier Ruud Lubbers moest helemaal niets hebben van de commerciële televisie, toen dat eind jaren 80 gelanceerd werd in ons land. Dat vertelde Peter Schavemaker (51), auteur van 100 jaar Hilversum Mediastad, woensdagmiddag in Het Parool, overigens toen zijn overlijden nog niet bekend was. RTL-Véronique werd op 2 oktober 1989 gelanceerd in ons land. “Premier Lubbers vond het destijds vreselijk, commerciële televisie“, legt hij uit.

Bij de lancering veroorzaakte RTL een hoop commotie. “De oude omroepen en Den Haag moesten in eerste instantie niks hebben van RTL.

En dat terwijl RTL een hoop werkgelegenheid met zich mee bracht. “Intussen zorgde RTL ervoor dat er allerlei facilitaire bedrijfjes zijn gekomen op het Mediapark. Daardoor is er zo veel extra werkgelegenheid ontstaan in een tijd dat er door bezuinigingen juist minder banen leken te komen. Hilversum mag zich gelukkig prijzen.”

RTL is een omslagpunt geweest, zegt Schavemaker. “Op het gebied van concurrentie en op inhoud. Er kwam een RTL Nieuws, er werd op een andere manier gedacht. De soap werd een genre om rekening mee te houden. Beeld & Geluid vindt dat nu net zo belangrijk als de eerste editie van het NTS Journaal.

Een groot interview met Peter Schavemaker kunt u lezen in Het Parool, via Blendle.

Foto: Rijksoverheid
11 Reacties op “‘Lubbers moest niets hebben van commerciële tv’”


 1. Danny

  Ik lust mijn koffie zwart.

 2. iq10

  ik heb m nog nooit zo netjes gezien,
  glad geschoren,
  of hij was hier erg jong,
  of ist BOTOX,

  voor die tijd deed ie t redelijk ,beter dan van8,

 3. Baardaap

  Ik moest niks van Ruud Lubbers hebben.

 4. anoniem

  Dat is dan 1 van de weinige dingen waarvan ik het met hem eens was..

 5. lodewijk

  Commerciële tv en radio is ook niets, zo simpel is het. Echter Lubbers heeft miljoenen Nederlanders in armoede gedompeld die de enorme crisis mochten betalen terwijl deze groep nergens schuldig aan was. Honderdduizend jongeren de jeugd verpest.
  Miljarden uit pensioenfondsen gehaald. Keihard neoliberaal beleid gevoerd. Nederlandse bedrijven aan die uitgekookte Duitsers verkocht. Nog even doorgaan???
  Nee geen staatsman voor de armen en de gewone man, dat is de herinnering aan billenknijper Ruud. Maar commerciële tv is inderdaad nooit een waarde geweest voor de samenleving, KRO met hun kindermisbruik verhullen trouwens ook niet.

 6. Kaa

  En dat is dé reden dat Luxemburg nu geld aan ons verdient.

 7. Kaaskijker

  Wat heeft de commerciële tv ons gelukzalig gemaakt. Halleluja!

 8. Corine

  Heb nooit een hoge-hoed opgehad op Lubbers
  De armen konden verekken van Lubbers
  De rijken werden steeds rijker
  Maar Lubbers met zijn kornuiten baden onze lief-Heer van het kruis af
  Net als het Vaticaan,alles pracht en Praal
  De Paus van de armen aan m,n hoela

 9. Rop

  Natuurlijk niet, de macht wil alles controleren.
  De staatsomroep kijkt wel uit om kritisch te zijn over de Nederlandse overheid.
  Dat heet dictatuur binnen de zogenaamde democratie.

 10. E. Jansen

  @ Baardaap: Wooowww, wat een originele reactie… meer zit er ook niet in bij je he, zieligerd… Oja oja, laat mij de reactie op die van jou maken: ‘Ik moet ook niks van jou hebben …giecheldegiechel… ‘ (even op jou niveau dus).

 11. Joop55

  Staatsman nummer 1, was faliekant tegen de polarisatie van de maatschappij zag in dat commerciële troep zou lijden tot verpaupering, tevens een groot voorvechter van de Europese eenwording en economische vooruitgang, we hebben grootheid verloren.

  Nu hebben we een land van PVV’ers, Fvd’ers , de telegraaf en commerciele media.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.