Exit Erland Galjaard uitgebreid besproken bij Eva Jinek

Geplaatst op Sat 17 Feb 2018 om 11:00

Eva Jinek besteedde vrijdagavond in haar talkshow uitgebreid aandacht aan de roemloze aftocht van RTL’s tv-directeur Erland Galjaard, die ze ‘een van de machtigste mannen uit de Nederlandse tv-wereld’ noemde. Ze had daarvoor Angela de Jong (anti-Erland) en Jan Slagter (pro-Erland) uitgenodigd. Zelf leek Jinek RTL-kritisch, want ze startte het item met het hypocriete fragment uit RTL Boulevard waarin Beau van Erven Dorens een puntje van kritiek op Erland Galjaard overstemt.

Als de Galjaard-kritische Willie Wartaal wordt onderbroken door Beau van Erven Dorens, vraagt de rapper hem direct of hij soms ook een vriend is van Galjaard. “Ja“, geeft de presentator toe. Het fragment leidde tot gelach in de studio van Jinek.

Toen kwam Angela de Jong aan het woord, de beruchte tv-criticus van het AD. “Ik kan niet met honderd procent zekerheid zeggen dat hij weg móest, maar gezien de timing van het vertrek geloof ik niet dat het geheel vrijwillig was. Dit was ook onvermijdelijk na alle incidenten van de afgelopen tijd, de teruglopende kijkcijfers en de financiële malaise bij het bedrijf. Dit kon zo niet langer.”

Ze benoemde onder meer Jineks concurrent Humberto Tan. “RTL Late Night is gewoon geen schim meer van wat het was in het begin.”

Jan Slagter, wiens MAX-programma’s overigens altijd verrassend goed uit de bus komen in de columns van Angela de Jong, ergert zich aan Angela de Jong. “Angela was keer op keer RTL en Erland aan het bashen. Op een gegeven moment had ik zoiets van: nu weet ik het wel.”

Angela de Jong creëert een eigen waarheid, vindt Jan Slagter. “Op een gegeven moment als je zoiets vaak genoeg zegt, dan ga je als kijker misschien ook nog wel geloven dat die zender helemaal niks meer is. Dat ben ik niet met haar eens. Als we kijken naar hoe zij scoren in 20-49, dan zijn ze nog steeds marktleider. Natuurlijk zitten ze in slecht weer, maar ze hebben natuurlijk nog steeds succesvolle programma’s, zoals The Voice of Holland, de programma’s van Linda de Mol, Ik Weet Het Beter (het is niet duidelijk welk programma Slagter hier bedoelt, red.).”

Wel is Slagter het eens met De Jong als het gaat om de kritiek op RTL Boulevard. “RTL Boulevard doet het wel iets minder vergeleken met toen Albert er nog zat. Ik vind dat daar inderdaad wel een enorme misser is gemaakt. Albert was natuurlijk wel de alwetende als het ging om showbizznieuws en nu zitten daar toch wel een paar mensen die een beetje, ja…”

Slagter denkt niet dat Galjaard is weggewerkt bij RTL. “Hij heeft RTL tot grote hoogte gebracht en nu gaat het wat minder. Hij is vrijwillig opgestapt. Er is geen bewijs dat hij weg móest. Ik vind het jammer dat hij weg is. Als we kijken naar wat voor grote programma’s hij naar RTL heeft gebracht, dan heb ik zoiets van: dit verdient de man ook weer niet.”

Het lijkt nu wel alsof álles wat hij bij RTL heeft gedaan slecht is. Angela had het over RTL, dan kwam De Telegraaf er nog eens overheen als het ging over Humberto en ik vind dat niet helemaal fair. Ik vind het niet eerlijk: als je het één keer of twee keer zegt, maar daarna hebben die mensen bijna geen kans meer om het goed te doen. En dan ging Youp er ook nog eens overheen in het NRC.”

De Jong voelt zich niet aangesproken: “Jij zei net bashen, maar dat ben ik niet met je eens. Ik heb ze wel heel kritisch gevolgd en ik vind ook dat je dat moet doen als tv-columniste.”

Lees ook:
Erland Galjaard vertrekt na 21 jaar bij RTL (donderdag)
Angela de Jong juicht vertrek Erland Galjaard toe (donderdag)
Telegraaf vraagt zich af of Galjaard-exit vrijwillig is (donderdag)
Gordon: ‘Erland steunde me de afgelopen dagen nog’ (donderdag)
Voetbal Inside reageert mild op vertrek Erland Galjaard (vrijdag)
Wartaal confronteert BLVD met waarheid over Erland (vrijdag)
Pers laat geen spaan heel van vertrekkende Galjaard (vrijdag)
‘Massa-ontslag bij RTL: 20 procent personeel weg’ (vrijdag)
Humberto verliest met Erland de hand boven zijn hoofd (vrijdag)
‘Wendy van Dijk heel blij met vertrek Erland Galjaard’ (vrijdag)
‘Erland Galjaard mag niet overstappen naar SBS’ (vrijdag)
Angela de Jong: ‘Schattig dat Wendy mij wil slaan’ (vrijdag)

Foto: KRO-NCRV
35 Reacties op “Exit Erland Galjaard uitgebreid besproken bij Eva Jinek”


 1. Jantje

  Prachtig fragment uit Boulevard. Dat zegt ALLES. Chapeau voor Willy Wartaal. Je zag de verbazing en verbijstering in de ogen van Beau.

 2. joost

  Met welk recht kan die opstel schrijver van het AD, mevr. de Jong, waarvan een jaar geleden nog nooit iemand had gehoord, oordelen over een man die al 21 jaar top TV heeft gemaakt.
  Galjaard heeft ook fouten gemaakt, wie niet, maar hij maakte veel goede TV.
  Wat een afgunstige en kleinzielige reactie.
  En Jinek moet ook elke avond aanhoren hoe goed ze is. Wat ik nu niet vind.
  Ik hecht zo wie zo geen waarde als onze publieke omroep een commerciele omroep afkraakt.
  De eerste wordt door ons als belasting betaler in stand gehouden, de commerciëlen moeten zelf de boer op voor hun bestaansrecht.

  Trouwens ook voor die andere AD meneer de turk, O. Akyol, die daar ook opstelletjes schrijft in die krant en ook graag bij de vara in talkshows zijn onzin vertelt, ontbreek vaak nuance en bewijskracht.
  Vanmorgen stelde Akyol in die krant dat het Forum voor Democratie ( Baudet ) een zeer enge partij is.
  Laat hem liever maar eens over de mensenhater Erdogan schrijven.

 3. Stefan

  Ik vind juist heerlijk wat Angela doet. Ja eiland heeft ook grote successen gehad, maar daar werd hij arrogant van en dacht dat hij alles kon maken. Kijk naar late night. Dat slaat nergens meer op en dat had moeten vernieuwen. Je hoeft het niet eens met Angela te zijn, maar het is goed dat iemand haar mening geeft en daar veel weer mee doet.mwij hebben wl genoeg meelopers in de maatschappij

 4. Guido

  Joost, RTL is een heel eng, incestueus sektarisch groepje en top tv? Blijkbaar hanteer jij een zeer lage standaard. Galjaard is de exponent van succes creëren over de rug van Nederlanders in de meest kwetsbare posities die in walgelijke reality formats dienen als kermisattracties voor de kijkers die wel kunnen lachen om zoveel domheid. Je bent trouwens slecht geïnformeerd over Eus, want die heeft zich wel degelijk regelmatig kritisch uitgelaten over Erdogan en ja…Baudet is heel erg eng

 5. Anja

  Ja hoor het is weer eens zover. Alles en iedereen wil zijn mening geven en ruiken bloed. Kom op mensen laten we samen Erland naar beneden trappen.
  Leer moment : Je bent niet groter als je op een ander gaat staat !

 6. Curryworst

  Was een flutonderwerp gisteren. Typisch Jine.
  Alleen maar speculeren over het vertrek van Erland Galbak maar totaal geen feiten. De Jong en Slagter waren het geregeld met elkaar eens. En als het niet zo was dan had bv. Slagter delen van haar columns verkeerd geïnterpreteerd.

 7. Bart

  @Joost Dat kan zij heel goed van ze verwoord exact de klachten van kijkers. Heeft ook gelijk.

  Overigens klopt het stukje hierboven niet helemaal. Dan had je Jan en Angela ook eerder deze week aan het woord moeten zien en horen. Jan is niet perse pro Erland en Angela niet perse tegen Erland. Angela bevestigde dat Erland ook goede dingen voor RTL heeft gedaan en de zender naar grote hoogte heeft gebracht met name in het begin. Jan vond dat hetnin de columns van Angela wel een onsje minder kon maar dat daar zeker niet alleen maar onzin in stond. Het was ook geen aanval op Angela maar meer in de berichtgeving in het algemeen. Waarvan Angela wel erg vaak onderdeel was of het voortouw nam.

 8. Anonymousin

  Wat Jan Slagter zei over Angela de Jong ben ik het volledig mee eens.

  Heb het ook wel gehad met dat dametje Angela de Jong.

  Trouwens ook met MC, 12 artikelen over Erland (en Wendy) in goed 2 dagen tijd. En vandaag weer eentje. Is wel genoeg MC.

 9. Inge

  Het Forum voor Democratie is een HEEEEEEL enge partij … Eus heeft daar gelijk in….

 10. Gerard

  De Jong moet doen wat ze moet doen nl programma’s beoordelen en geen mensen.
  Wat minder op TV kan ook geen kwaad

 11. Bep

  Ik vind Angela altijd goede en rake recensies geven, eerst vorm ik mijn mening en als daarna het commentaar van Angela komt ben ik het heel vaak met haar eens.Ze legt de vinger op de zere plek.

 12. Anonymousin

  @Gerard, precies.

  Maar het is tegenwoordig blijkbaar “normaal” om op de man/vrouw te spelen.

 13. SOLANGE

  Angela de Jong was weer toppie bij Jinek…Slagter moet eens oprotten met zn domme programmas tis de kneuterigheid ten top Heel Holland bakt Bed en Breakfast Boer zoekt Vrouw enz…..

 14. Kwakzeidekikker

  Ik weet het beter? Ik vroeg me ook af welk programma Slagter bedoelde…

 15. Tvjunkie

  @Solange….Angela heeft al totaal geen geloofwaardigheid en dan heeft ze ook nog meegedaan in TV Kantine waardoor ze nu helemaal niet serieus meer wordt genomen.

 16. Mark

  “Ik Weet Het Beter (het is niet duidelijk welk programma Slagter hier bedoelt, red.)”

  Jan bedoelt natuurlijk Weet Ik Veel. Maar aangezien hij nog met zijn gedachten in de oudheid zit en nog wel eens af en toe de videobanden van het Bert van Leeuwen programma Ik Weet Het Beter van 20 jaar geleden in zijn videorecorder stopt, begrijp ik wel de verwarring.

 17. Remco

  Nou weten we het wel MC

 18. Joep uit Tilburg

  Molendijk moet weg uit studio. Moet in zak met vuilnisman mee. Wil niet meer naar kijken.

 19. Freek

  Dus.. er is weinig vernieuwing, je zet overal vriendjes neer.
  Steeds minder kijkers. En dan ligt het aan een collumniste dat het misgaat bij RTL?
  Dacht het niet.

 20. Ronald Molendijk

  Net even leuk gedjeed met me matties Erland en Wendy.

 21. Angela heeft gelijk

  Gelukkig dat Angele als journalist het aandurft om kritisch te zijn over de top van van RTL. De inteelt club, die Erland in zijn overgewaardeerde rol als zonnekoning heeft gebouwd, is een zakkenvullende organisatie waar domheid, immoreel denken, geen kwaliteit als kunst is verheven.

  De Nederlander die naar RTL kijkt is overigens niet eens in staat om de stukjes van Angele te lezen of neemt er niet de tijd voor. Enerzijds heeft de RTL kijker nog nooit een krant gelezen, anderzijds is de RTL kijker niet in staat om de mening van Angele te toetsen op realiteit.

  RTL is een zender vooral bestemt voor onnadenkende in de leeftijdscategorie van20-49, die niets te makken hebben. De vlucht van de kijker naar NPO is niet voor niets al jaren gaande.

 22. robb

  Door Angela kan rtl er weer boven op komen dit moet keihard anders komt het niet aan,zachte heelmeesters maken stinkende wonden is het spreekwoord.
  De voice moet nog meer veranderen Wendy en zeker Martijn zijn nu echt over de datum .

 23. west

  RTL weerspiegeld de kijker hun ware aard voor ,
  maar dat hebben ze zelf niet in de gaten , ze kijken naar hun eigen domheid
  alleen die het door hebben,kijken geen RTL meer!
  daarom zakt de boel ook inelkaar, en de pubers die massaal naar the voice kijken hebben geen mening !

 24. Oja

  Haha. Als Erland vrijwillig was opgestapt was de termijn eerder een half jaar. Nu korte termijn. Geen opvolger nog. En betekent nodige gedoe bij RTL. Kortom, gedwongen. Geen andere conclusie. Erland is ook niet de man om zelf op te stappen. Mega ego. Gezichtsverlies.

 25. De Leukste Thuis

  Uiteraard is het directeurtje van Max mild(er) in zijn kritiek over het directeurtje van RTL4. Stel je voor als dit niet zo was… Angela kan gelukkig wel vrijuit praten

 26. sdf

  Boulevard scoort beter dan in tijd van Albert. Qua marktaandelen.
  Absolute cijfers zijn niet te vergelijken; het zijn andere tv kijk tijden nu. Alles is absoluut lager in aantallen.

 27. Sdf

  Ach sdf , zeker ook een financieel lijntje maar RTL anders zou je nooit zo’n suffe opmerking maken.

 28. Ron

  Het was een beetje tam gesprek gisteren aan tafel bij Jinek, Slagter vind er iets van, de Jong vind er iets van. Het werd geen echte discussie vanwege tijdgebrek kreeg ik het idee. Jinek ramde het er doorheen. Jammer, gemiste kans.

 29. godsamme

  verwacht geen pittig commentaar van JINEK, zij denkt ook misschien heb ik de mensen nog nodig in de toekomst dus gematigd commentaar

 30. frank

  @Oja, volgens mij geven jouw argumenten juist aan dat hij wel zelf is vetrokken.

  Als RTL hem weg stuurt hadden ze voor een vervanger kunnen zorgen. Gedoe bij RTL dat krijg je juist als iemand vertrekt en niet als je iemand wegstuurt want dan regel je de zaken voordat je hem wegstuurt. Waarom zou Erland opstappen en dan nog een half jaar blijven. Als iemand opstapt dan gaat dat meestal per direct. Wat heb je aan iemand die weg wil.

 31. anonymous

  Angela begint zichzelf erg belangrijk te vinden.
  Ze wil ook niet graag herkend worden als ze met haar kinderen bij MacDonalds zit, maar gaat wel
  steeds in talkshows zitten.
  Dan vraag je er toch om.

 32. Yoshi

  Ik heb een hekel aan mensen die niks zijn en toch wat worden. Angela de Jo g hoort gewoon in het rijtje Barbie en al die andere reality sterren.
  Om mijn mening over televisie programma’s te geven; hoef ik geen journalistieke opleiding te volgen

 33. Joop55

  Ook in het Groothertogdom Luxemburg en bij Bertelsman waren ze wakker geworden dat de Tak van het land van Maas en waal in zwaar weer verkeerde, een man die het inderdaad niet altijd slecht heeft gedaan (vooral begitijd) maar de laatste tijd groot tracht te worden met ranzige en smakeloze programma’s op RTL 5 waar het niveau van dit land op het spel begon te liggen, een kliek op s’lands eerste legale commerciële zender wat nog enger is dan de TROS van vroeger, en zijn bedrijf geheel afhankelijk maakt van een Mol met totaal niet originele formats en dan als klapper op de vuurpijl een talkshow met sch*t onderweren waarmee ik me terecht zorgen begon te maken dat dit Pauw voorbij begon te streven, en dan die prachtige affaire van hem.

  Nee, dit is dé beslissing van 2018.

 34. Roddel En Achterklap

  Die Jinek is toch ook tot het MC niveau gedaald met dit soort items, vind u niet MC ?

 35. Sven L.

  Als je wint, heb je vrienden. Wijze woorden uit de jaren ’80

  Eens met Slagter; Galjaard verdient meer credits.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.