Bert Huisjes verdedigt tutoyeren Mark Rutte

WNL-baas Bert Huisjes verdedigt dat er is getutoyeerd tijdens het tv-interview van zijn presentator Rick Nieman met minister-president Mark Rutte. Dat heeft hij vanochtend gezegd in het mediaforum op NPO Radio 1. Niemans ge-je en ge-jij tegen de premier in het tv-interview op NPO 1 leverde behoorlijk wat kritische reacties op. Het hele mediaforum, inclusief presentatrice Ghislaine Plag, vonden het niet kunnen. Het tutoyeren werd in het mediaforum onder meer ‘incestueus’ genoemd.

De bedoeling van het tutoyeren was om het gesprek wat losser te maken, aldus Huisjes. “Het was in elk geval wel de intentie ervan. Het was op zijn eigen verzoek, moet ik erbij zeggen. Het doel van het gesprek was een persoonlijk gesprek, dus geen gesprek zoals we het zien bij Het gesprek met de minister-president. Geen kwestie-gesprek, geen issue-gesprek, maar een persoonlijk gesprek.”

Bij een persoonlijk gesprek hoort volgens Huisjes een andere benadering. “Op het moment dat je daar de u-vorm in toepast… Kijk, voor Mark Rutte – het klinkt misschien vreemd – zijn persoonlijke gesprekken niet zijn forte. Hij spreekt met een hoop mensen en journalisten bevragen hem voortdurend, dus hij klapt heel snel in de professionele stand. Dat staat een persoonlijk gesprek behoorlijk in de weg.”

Maar wie stelde het tutoyeren eigenlijk voor? “Het was zijn eigen keuze.”

De tv-makers hebben toch ook een keuze? “Het was zijn eigen wens, laat ik het zo zeggen.

Het voorstel van Rutte werd goed ontvangen door de tv-makers. “Als wij met elkaar spreken, spreken we in de je-vorm met elkaar. Niet omdat het ouwe jongens krentenbrood is, maar omdat het de aanspreekvorm is als je achter de schermen met elkaar spreekt.”

De kijker zou op deze manier kunnen denken dat journalisten en politici inderdaad dikke mik zijn. Wat zal de kijker hebben gezien? “Dat je in elk geval Mark Rutte ziet in een andere staat van gesprek met Rick Nieman. Dat is denk ik goed gelukt. Hij is voor zijn doen heel open geweest over zijn emoties, drijfveren en toekomstperspectief.”

Foto: BNNVARA

Meer in WNL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen