Arjen Lubach ontkent dat hij D66 ontziet op televisie

VPRO-presentator Arjen Lubach ontkent dat hij de politieke regeringspartij D66 en diens minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken ontziet in zijn tv-programma Zondag Met Lubach. Dat laat hij vandaag weten in een interview met de Volkskrant. Het programma van Lubach wordt geproduceerd door de vrouw van Kasja Ollongren, namelijk Irene van den Brekel. Eind januari werd volgens critici voor het eerst duidelijk dat hij ‘Ollongren-censuur’ zou toepassen in zijn satirische show.

Volkskrant-gastjournalist Alexander Klöpping legt Lubach voor dat zijn baas de vrouw van de minister is. “Dat klopt. Wat is je vraag?

Alexander Klöpping: “Dat lijkt me een ongemakkelijke situatie.”

Arjen Lubach: “Dat snap ik wel. Het klinkt natuurlijk spannend. Ik moet wel lachen om twitteraars die zich daar erg over opwinden. Die posten fotootjes van mij met Irene en daarnaast dan Irene met haar echtgenote. Met van die rode Paint-streepjes ertussen. En dan mensen die daaronder schrijven: ‘wow goeie research!’, terwijl die foto gewoon in Het Parool heeft gestaan.”

Alexander Klöpping: “Toch lastig. Behandel je D66 of Ollongren anders?

Arjen Lubach: “Nee. Kijk, laat ik vooropstellen dat ik het zelf niet zo had uitgekozen, maar het is nu eenmaal zo. Toen wij met Zondag met Lubach begonnen, was Ollongren nog geen minister, nog niet eens wethouder zelfs. Haar politieke ambities staan volledig los van wat wij doen. Ik heb haar al lang niet gesproken, voor zover ik dat überhaupt deed. Onze redactie was, is en blijft volledig onafhankelijk.”

Alexander Klöpping: “Dus jij ziet haar als een willekeurige minister en niet als vrouw van de producent?

Arjen Lubach: “Ja, dat gaat prima. Haar beweringen over Russisch nepnieuws en censuur hebben we geroast, haar steun aan de liegende Halbe Zijlstra aangepakt en we hebben heldere kritiek geleverd op de WIV, de wet die zij moet verdedigen. Het geheugen van de trollen op Twitter is alleen nogal selectief.”

Alexander Klöpping: “Maar is er redactioneel iets veranderd? Is er een ZML-‘Ollongren-protocol’?

Arjen Lubach: “We zijn er niet zo mee bezig. Behalve dat Irene bewust niet aanwezig is bij vergaderingen, repetities en opnamen waarin we het over Ollongren hebben. Je maakt toch andere grappen als iemands geliefde in de ruimte is. Trouwens, de vriendin van onze uitvoerend producent werkt bij een manege, dat weerhoudt ons er niet van grappen over paarden te maken.”

Het grote interview dat Alexander Klöpping had met Arjen Lubach – eigenlijk heeft de tv-ster een mediapauze ingelast – kunt u lezen in de Volkskrant, via Blendle.

Lees ook:
Producent Zondag Met Lubach is vrouw vicepremier (27 oktober 2017)
‘Arjen Lubach past Ollongren-censuur toe’ (29 januari 2018)
Vrouw minister Ollongren produceert DWDD-vervanger (21 februari 2018)

Foto: VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen