Tv-branche optimistisch over daling kijktijd

Geplaatst op Wed 10 Jan 2018 om 13:35

De jaarcijfers van Stichting KijkOnderzoek laten knip en klaar zien dat de kijktijd naar lineaire televisie ook in 2017 weer is gedaald. Toch is de televisiebranche optimistisch: Screenforce, de Nederlandse tv-marketingorganisatie waarin onder meer NPO, RTL en Talpa TV participeren, wijst erop dat de afname van de lineaire kijktijd afneemt. Bovendien: “Uit het maandpersbericht over de maand december blijkt dat voor het eerst sinds jaren de kijktijd weer is gegroeid.” 

Volgens Stichting KijkOnderzoek keek de Nederlander in 2017 gemiddeld 178 minuten per dag naar televisie, oftewel 2 uur en 58 minuten. Dat is 3,0 procent minder dan in 2016 en dat stemt Screenforce optimistisch. “Deze daling is fors lager dan de daling in 2016. Toen daalde de kijktijd met 7,4 procent ten opzichte van 2015“, aldus de tv-marketingorganisatie op zijn website.

Ook de cijfers van december zijn hoopvol voor Screenforce. De kijktijd in december is voor het eerst in jaren gegroeid, aldus de organisatie. “In december is deze gegroeid van 195 minuten per dag (6+) naar 199 minuten gemiddeld per dag. Dit is een stijging van de kijktijd van 1,7 procent.

Op zijn website zet Screenforce ook uiteen welke programma’s in welke doelgroepen het meest in trek waren tijdens de feestdagen.

Foto: NPO 2017 – Jan Willem van Hofwegen
12 Reacties op “Tv-branche optimistisch over daling kijktijd”


 1. Jack Wolff

  Onderzoeken bestaan bij de gratie van de uitkomst die van hen verwacht wordt. Onderzieken zo u wilt.

 2. Ron

  Wij van WC eend, totaal ongeloofwaardig dat Screenforce dus. Preken voor eigen parochie.

 3. Laurens

  Waarom lezen we op MC niks over SBS7?
  http://www.dutchcowboys.nl/media/sbs7-de-nieuwe-nederlandse-online-mannenzender-van-john-de-mol

 4. Elo

  @Laurens
  Omdat het niet waar is

 5. 123

  @MC: “knip en klaar”? Voeg het woordje ‘plak’ achter ‘knip’, en je hebt het programmarepertoire van Linda de Mol te pakken.
  Hoe dan ook, ik ga ervan uit dat jullie ‘klip en klaar’ bedoelden?

  http://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/klip-en-klaar#.WlYcXSPWCRs

 6. Wijskijker

  Het hele Kijkonderzoek is gebaseerd op 1265 kastjes bij een ‘representatieve’ groep Nederlanders.
  1265 kastjes op 17 miljoen inwoners. Hoe betrouwbaar is dat dan.
  En als er meerdere mensen op dat moment kijken in de huiskamer moeten die gegevens handmatig ingevoerd worden door zo’n Kijkonderzoekdeelnemer. Hoe betrouwbaar is dat dan.

 7. Wauw

  Wijskijker, volg jij eens een lesje statistiek, nono

 8. Vaartje

  Het gaat hier over schermtijd. De daling is onder groot omdat er in 2017 (veel) meer (30%) naar online content is gekeken (Netflix,Youtube, Videoland).

  Naar reguliere televisieprogramma’s is dus weer minder gekeken. In de cijfers kan je ook zien dat er vooral bejaarden naar tv kijken.

  Kortom: als tv branche zou ik hier niet vrolijk van worden.

 9. F’iscadel

  TV heeft zijn beste tijd gehad!

 10. E. Jansen

  En weer wordt het forum gevuld met mensen die alleen maar in hun eigen straatje kijken, daardoor een arrogante uitstraling hebben op de waarheid, en hier die onzin uitbraken. Online is inderdaad de laatste tijd meer, maar verdringt zeker nog niet in die grote mate dat het lineaire tv kijken moet worden afgeschreven. Het zal net als de platenspeler en cassetteband worden, eerst minder… later weer terug en meer.

 11. OMG

  @E. Jansen

  Volgens mij heb jij echt last van het godsyndroom. Alles en iedereen is dom, behalve jijzelf.

  Op tijd van 2 jaar is de kijktijd afgenomen met 10%, dat is nogal wat. Als de komende 5 jaar dat blijft aanhouden met 3% afname per jaar (mark my words, het gaat juist accelereren) is er straks in 7 jaar tijd ruim een kwart minder kijktijd voor reguliere televisie.

 12. E. Jansen

  @ OMG: En wat moeten we nu doen OMG’tje… bang worden omdat jij het zo graag zo ziet? Degenen die on demand kijken zeggen dat zij de wereld in handen hebben, en degenen die lineair kijken ook. ik denk da beiden naast mekaar kunnen blijven bestaan, zolang het de andere helft ook gegund wordt en niet zoals hier een soort doemscenario wordt opgedrongen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.