Quote-baas onder vuur na hbo’ers-uitspraak in DWDD

Geplaatst op Thu 11 Jan 2018 om 9:00

Quote-baas Sander Schimmelpenninck mag door Het Parool dan wel geprezen zijn als de nieuwste prettige talkshowgast, woensdagavond viel hij bij tv-kijkend Nederland minder in de smaak. Dat blijkt uit reacties op sociale media. De Wereld Draait Door besteedde aandacht aan misstanden bij studentenverenigingen. Daarvoor zaten de makers van Rambam aan tafel, die in die wereld hebben geïnfiltreerd. Schimmelpenninck zat aan tafel als ervaringsdeskundige over dit onderwerp.

Schimmelpenninck zat vroeger zelf bij het corps. “Ja, daar moet ik tegenwoordig bijna beschaamd over zijn, maar ik vond het toch echt heel leuk.”

Hij is niet zo onder de indruk van de aflevering van Rambam, dat onder meer filmde hoe een eerstejaars met een hoofdwond werd afgevoerd naar het ziekenhuis vanwege een heftige ontgroening. “Ik heb net die aflevering gezien en ben niet heel erg geschrokken. Ik heb het zelf ook meegemaakt. De verhalen van vroeger waren een stuk heftiger.”

Het gaat een beetje in golfbewegingen, meent Schimmelpenninck. “In de jaren zestig, de hippietijd, werden de ontgroeningen ook wat softer. Toen was er ook veel kritiek. In de jaren tachtig en negentig werd het weer heftiger.”

Hoe zag zijn eigen ontgroening eruit? “Fysiek wel zwaar. Je werd wel geduwd en af en toe werd je ook wel aangeraakt. Het basisidee van ontgroening is dat je een band schept door middel van een sociale snelkookpan. Op basis van een gezamenlijke ervaring groei je naar elkaar toe.

Ontgroeningen zijn goed, vindt Schimmelpenninck. “Er zijn vaak wel verwende kinderen uit Wassenaar of Bloemendaal die best even op hun plek gezet mogen worden. Dat was voor mij ook wel goed toen ik 18 was en een grote bek had.”

Maar waar gaat het nu dan zo mis? “Het is een gevoelig puntje, maar het corps had in de jaren zeventig te weinig leden en toen hebben ze de poort open gegooid voor de hbo’ers. Daarmee is het niveau een beetje omlaag gegaan. Het is een beetje hard om te zeggen, maar het corps is eigenlijk niet elitair genoeg meer. De goede, ambitieuze mensen die denken: ja, dat is een clubje voor autoschool-jongens uit Wassenaar, daar heb ik geen zin in. Het corps moet weer selecteren op talent en ambitie en niet op afkomst en poen.”

Die uitspraak over hbo’ers viel bij kijkers niet in de smaak. Ze verwijten hem arrogant te zijn. “Ik ben even mijn avondmaal uitspugen van die arrogante Quote-dweil!“, zegt kijker Marlies bijvoorbeeld.

LINDA.nieuws heeft nog een aantal reacties van verbaasde kijkers op een rij gezet.

Foto: BNNVARA
45 Reacties op “Quote-baas onder vuur na hbo’ers-uitspraak in DWDD”


 1. Jo

  RamBam heeft helemaal geen verhaal. Ze hebben 5 ‘infiltranten’ op pad gestuurd. 2 stopen er na een uur al mee, 1 vind het een leuke ontgroening en bij de 2 overgebleven infiltranten konden ze met moeite 2 incidentjes vinden.

  Ik heb niks met die studentenverenigingen en laat iedereen vooral de handjes thuis houden, maar kom op zeg, overdrijven is ook een vak…

 2. Woensdagavond

  Hij is nog erger dan zijn voorganger Jort Kelder en die is al erg met zijn verkrachtingsuitspraak afgelopen zaterdag.

 3. Tim

  Ik vind het fantastisch wat mensen zeggen en hoe ze reageren op zijn uitspraak. Hij heeft wel een punt…iedereen moet kunnen studeren, iedereen wil overal bijhoren. Maar zo is de wereld nu eenmaal niet. Je kunt heel erg je best doen, HAVO, HBO en dan universitaire studie. Als je dan gaan solliciteren kiezen bedrijven liever voor VWO en WO. Dat is niet hard, die zijn vaak gewoon beter. Terugkomend op zijn punt. Ik ben het met heem eens….

 4. A.Zijn

  @Tim

  Aan jouw spelling te zien heb jij geen van de door jou genoemde opleidingen afgerond.

 5. Tom

  @Tim, misschien was dat in jouw tijd het geval. Bedrijven kiezen echt niet (meer) liever voor VWO of WO. Het overgekwalificeeed zijn wordt juist een steeds groter probleem, in het voordeel van de Hbo’er.

 6. Juda

  @Jo

  Dus het moet werkelijk overal waar je infiltreert mis zijn voor je mag stellen dat er zich te veel wanpraktijken voordoen? 40% vind ik een abnormaal hoog percentage!

 7. Tim

  Haha geniaal….A.Zijn ook! VWO gedaan, 2 Bachelors en een Master…dus het valt mee.

 8. Waterval

  Deze vent (VVD) wilde Baudet kapot maken.

 9. A.Zijn

  Vwo gedaan, 2 bachelors en een master, maar hij weet niet hoe hij (het) moet schrijven. Opmerkelijk. Dat waren dan vast geen talenstudies.

 10. Ingrid

  Nou,Sander kwam heel erg dom over. Hij wilde het vooral graag over zichzelf hebben.
  Los van dit,er gebeuren gewoon ontoelaatbare dingen bij een ontgroening.

 11. Jantine

  Ach ja, en die smoes in de krant dat het aan de Rotterdamse cultuur lag en niet aan de cultuur van het corps. Zo doorzichtig allemaal.

 12. Tim

  Ik ga boarden…. op naar London. Succes daar!

 13. GW

  Als iemand die tijdens haar studietijd in dé studentenbar van Eindhoven “De Bunker” heeft gewerkt, waar menig corps- en ontgroeningsfeestje werd afgesloten, kan ik uit eigen ervaring zeggen dat er echt geen verschil zit in onfatsoenlijk gedrag tussen studenten die rechtstreeks instromen of die via een HBO-omweg instromen. Ik heb direct instromende WO’ers met driedubbele achternaam en ostentatieve zegelring er laten uitzetten en mensen die via het HBO waren ingestroomd.

  Als er drank in wordt gegoten en groepsdruk meespeelt dan verdwijnen zaken als intellect en rationaliteit heel, heel erg gauw naar de achtergrond. En dan staan ze gewoon met hun bierhelm op tegen de bar aan te pissen. Sterker nog, ik denk zelfs dat mensen die eerst een HBO hebben gevolgd iets minder vatbaar zijn voor groepsdruk omdat ze al 4 jaar student zijn geweest en minder snel geïmponeerd zijn.

 14. Victor

  @GW; kleine correctie. Eindhoven is niet Corps he…dat willen ze graag maar dat zijn ze niet ;)

 15. Sander

  Ik begrijp niet wat de misstanden bij het korps te maken hebben met HBO’ers die zijn toegelaten? Als hij vindt dat het niveau omlaag is gegaan mag hij dat vinden?

  Er is geen verband volgens mij tussen mensen die met hoofdwonden worden afgevoerd en HBO’ers die zijn toegelaten.

 16. Marysia

  @ A. Zijn

  9.31 uur jou? genoemde opleidingen?!? Waar is de w van het bezittelijk voornaamwoord gebleven? Havo gedaan? En jij hebt zeker geen talenstudie gedaan….

 17. Mrs Awesome

  @Tim ik ben in New York! Ja, ben vroeg uit de veren!
  Loser

 18. Marysia

  @ A.Zijn, er nu snel een w achter geplakt? Dan ben je wel heel zielig zeg…..

 19. Marysia

  Oh nee, jouw spelling had je al goed, knap zeg

 20. Mrs Awesome

  @Marysia hahahahahahahahahahahahaha ga jij maar terug naar de Nederlandse les.
  A. Zijn doet het goed hoor…
  Wat een lol op de vroege morgen hier.

 21. David

  HBO is het einde van alles.. Afschuwelijk!

 22. GW

  @Victor 09:56: Ah ja, dat is voor velen een gevoelig puntje inderdaad ;-). Ik trok me er geen bal (hihi) van aan in ieder geval.

 23. Marysia

  A.Zijn had jouw spelling goed, maar jou genoemde opleidingen toch echt niet, maakt verder niet uit, we beginnen de dag goed in ieder geval :-)

  Fijne dag allemaal!

 24. Take

  Marysia is aan de lsd, zoveel is wel duidelijk.

 25. snuifje

  Hij heeft helemaal gelijk!

 26. Ron

  Dit ventje doet de laatste tijd wel meer domme uitspraken. Wil aandacht.

 27. Bart

  Rambam is gezochte en uitgelokte flut journalistiek.
  Overduidelijk gemaakt door mensen van een media opleiding die denken dat zij als eerste de onderwerpen aan de kaak stellen en met de harde feiten op tafel leggen. Hier hebben we helaas al Linda Hakeboom aan overgehouden.

 28. Bart

  Misschien had hij zijn uitspraak wat breder moeten nemen en zich niet alleen moeten beperken tot de studentenverenigingen. Zeker de helft van het aantal studenten wat er jaarlijks aan een opleidingen begint moet geweigerd worden.
  Er zijn tegenwoordig mensen die studeren die eigenlijk gewoon achter de kassa van de supermarkt thuis horen.

 29. Mrs Awesome

  @ Marysia ‘jou genoemde opleidingen’ is goed hoor. :-)
  Fijne dag terug!

 30. Piet

  Tegenwoordig is alles HBO. Vroeger had je heao en hts en de lerarenopleiding. Dat waren de HBO,opleidingen waarna je daarna met 2 jaar ook je universitaire bul kon halen. Tegenwoordig ruikt de universiteit belastinggeld, lees subsidie en is er een wirwar van allerlei HBO opleidingen en als zij door willen naar uni moeten zij gewoon flink dokken en maar liefst 4 jaar komen. We zuigen je als universiteit financieel helemaal uit.

 31. Gerdien

  Was ook een belachelijke opmerking die echt nergens op slaat. De incidenten zijn nu niet erger dan vroeger en het komt ook niet vaker voor maar in tegenstelling tot vroeger wordt het niet meer geaccepteerd dat studenten onder het mom van ontgroening zichzelf boven de wet plaatsen. Bovendien wordt er openlijker getwijfeld aan het nut van dit soort rituelen. Die kritiek en die twijfel er is al veel langer maar tiepjes als Schimmelpenninck komen niet meer zo makkelijk weg met hun rechtvaardigingen.

 32. Rubicon

  Fysieke moet eraf. Meer humor erin. helemaal mee eens. HBO opmerking niet handig. Verder niets meer aan doen. Beetje mystiek hoort erbij, kakkertjes uit gooi en wassenaar bloemendaal mogen best ff op nr gezet worden. En introtijd is juist om te kijken of het iets voor je is. Vind je het niets stop je ermee.

 33. Clio

  Gedien is links. Die snappen hetso bi so niet.

 34. Berend-Jan Breederoo

  Gast, als ik sta te zooien moet ik er echt niet van die laaggeschoolde paupertjes bij hebben. Die Kechs bij ons gaan ook niet voor zo’n sukkeltje HBO MER hoor!
  Anna-Fleur zei gister nog tegen me “Vo voor de Unileden, de rest moet oprotten”.

 35. Rubicon

  SAY NO MORE
  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Hoofdrolspeler-uit-ontgroeningsdocumentaire-RamBam-vertelt-complete-onzin!-209272

 36. Han

  @Clio Wat probeer je te zeggen?

 37. Meneer van Beheer

  Kwam net uit militaire dienst toen ik ging studeren. Die kakkers deden me direct denken aan het kader uit het leger. Mooi links laten liggen dus.

 38. Natasja

  Ik snap de commotie niet zo goed. Een beetje HBO’er ;) laat zich toch niet onderuit halen met een dergelijke uitspraak van Sander Schimmelpenninck ? Iedereen heeft recht op een eigen mening en uiteraard hoef je het ook niet te begrijpen. Weet waar je voor staat en wees zeker van jezelf. Als je de reactie van Sander nogmaals naleest geeft hij de schuld niet aan hbo’ers maar aan het feit dat het korps de deuren voor hen heeft geopend.

 39. X

  @Piet: Nog nogal wat meer hoor. HBO -IW-MW-V-J , Pedagogische Academie. Zal er vast wat vergeten zijn.

 40. Edwin M

  Welke ontgroening dan ook hoort verboden te worden. Hoe dom een slimme student kan doen en zijn.

 41. Henk

  Natasja, je bent vast gereformeerd opgevoed. Wat knap om er zo`n draai aan te geven. Fout blijft gewoon fout.

 42. Gallus

  Vergeet niet dat elke corpsbal doordrenkt is van geringschatting.
  Hun leven bestaat uit opvullende leegte die eigenlijk bevestiging van anderen probeert af te dwingen door invloedrijke posities. Intern of extern.
  Oprecht te beklagen al is de presentatie nog zo succesvol. Verder wel zorgeloosheid door onverschilligheid.

 43. Arnoud Tempelman

  Voor groepsvorming heb je geen ontgroening nodig, niet bij de corpora, niet in het leger en niet bij bedrijven. Bij een ontgroening staan altijd machtsidioten op die de boekjes te buiten gaan en hun frustraties afreageren op de lageren in de pikorde. Dat wordt vervolgens afgedekt door mooipraters als Schimmelpenninck, baasjes die het vuile werk overlaten aan hun kampbewakers. Gisteren bij JInek maar liefst drie bloksokken tegelijk.

 44. Guido

  @clip…is dat rechtse straattaal wat je probeert te zeggen?

 45. SOLANGE

  Zelfingenomen kwalletje

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.