Pronkstuk-verkiezing Jort Kelder kijkcijfermislukking

De door Jort Kelder gepresenteerde verkiezing Het Pronkstuk van Nederland is een grote kijkcijfermislukking. Zelfs de grote finale was vrijdagavond na de door 1,6 miljoen mensen bekeken finale van De Slimste Mens nauwelijks in trek met 350.000 kijkers. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Kelder opende de verkiezing op 15 december met een oproep tot stemmen. Dertig stukken die hun oorsprong vinden op Hollandse bodem – van de Nachtwacht tot Nijntje – maakten kans.

Van 18 december tot en met 19 januari waren op werkdagen na Nieuwsuur korte programma’s te zien waarin steeds een andere genomineerde centraal stond. Deze week was de finaleweek van de verkiezing met elke dag een uitzending na kijkcijferkanon De Slimste Mens.

Waar de finaleweek van De Slimste Mens gemiddeld bijna 1,5 miljoen kijkers scoorde, trok de finaleweek van Het Pronkstuk van Nederland aansluitend gemiddeld 364.000 kijkers.

Overigens is de verkiezing met 43 procent van de stemmen gewonnen door Het Plakkaat van Verlatinghe, die de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden vertegenwoordigt.

Foto: Avrotros, Michel Schnater

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen