‘NPO, RTL en SBS moeten nú vol inzetten op NLZIET’

Geplaatst op Sat 06 Jan 2018 om 11:00

Het is voor NPO, RTL en SBS nú de tijd om volop in te zetten op het gezamenlijke videoplatform NLZIET. Op deze manier kunnen zij op tijd een sterke vuist maken tegen de komst van videoplatforms uit het buitenland. Dat zegt directeur Niels Baas van het videoplatform tegen Spreekbuis. De komst van Netflix naar Nederland was in 2014 de reden voor NPO, RTL en SBS om de handen ineen te slaan en de gezamenlijke videodienst NLZIET te lanceren. Die dienst is inmiddels volwassen geworden. 

NLZIET biedt sinds kort ook live televisie van NPO, RTL en SBS aan: lineair en on demand zit nu in één app. Volop Nederlandse content die buitenlandse aanbieders als Netflix niet hebben. Met Netflix staan we echter pas aan het begin van de buitenlandse video-invasie die ons te wachten staat, denkt Baas.

Baas wijst op giganten als Amazon, Apple, Facebook en Google, maar ook op de recente overname van FOX door Disney. “Door de komst van hun videoplatformen, zal de aandacht van Nederlandse kanalen verder versnipperen.”

Uiteindelijk gaan die Amerikaanse giganten zelf RTL- en SBS’je spelen, denkt Baas. “Buitenlandse platformen zullen in de toekomst ook steeds meer met Nederlandse content komen. Wellicht is het daarom nu voor NPO, RTL en SBS de laatste kans om door de unieke krachtenbundeling via NLZIET met hun programma aanbod het sterkst mogelijke Nederlandse platform te maken.”

Als NPO, RTL en SBS niet op tijd schakelen, kunnen ze volgens Baas nog wel eens voor een verrassing komen te staan. “Door de overname van Fox is Disney nu ook mede-eigenaar van Endemol Shine. Het zou goed kunnen dat in de toekomst bekende Endemol Shine-formats zoals Goede Tijden, Slechte Tijden en All you need is love van de huidige zenders worden gehaald.

Steeds meer mensen zeggen hun tv-abonnement op en NPO, RTL en SBS moeten dat niet afwachten, vindt Baas. “Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse consument in de toekomst hooguit voor 2 tot 3 betaalde videoplatformen zal kiezen. Daar zit hoogstwaarschijnlijk Netflix bij en hopelijk ook NLZIET.

Het volledige interview met Niels Baas kunt u lezen op Spreekbuis.nl.

Foto: NLZIET








28 Reacties op “‘NPO, RTL en SBS moeten nú vol inzetten op NLZIET’”


 1. Vincent

  Twee tot drie? Ik vind eentje (nu Netflix, in de toekomst degene met de beste content) meer dan genoeg. Je kan maar één zender tegelijk kijken dus heeft het geen zin om gelijktijdig op meer diensten te abonneren.

 2. A.Zijn

  Nu? Als ‘nu’ betekent ‘5 jaar geleden’ ben ik het ermee eens. Zolang lopen ze al achter de feiten aan.

 3. Pipo

  Dus de baas van NL Ziet wil dat ze reclame maken voor NL Ziet. Haha grappig, WC Eend

 4. Pipo

  NL Ziet moet je voor betalen toch? Ik ga altijd gewoon naar de NPO

 5. pepe

  RTL heeft Videoland (verschrikkelijk ding werkt voor geen meter als je Netflix gewend bent) en die zouden met de concurrent moeten samenwerken?? hahahahhahahahahah

 6. Ellie

  Ik ben blij met NLZiet. Altijd via de app of met de Chromecast alles on demand terugkijken. Zonder reclame. Ik vind 8 euro p mnd best duur, maar het is het waard.

 7. Hntm

  Je hebt toch gewoon de afzonderlijke terugkijkapps, dus waarom NLZiet?

 8. Jantje

  NLZIET werkt na twee jaar nog steeds NIET goed! Programma’s staan er vaak later op dan op het gratis NPO platvorm, niet alle apps worden geüpdatet en programma’s worden soms wekenlang niet geüpdatet zoals een tijd geleden Shownieus. Men komt daar vaak pas achter als gebruikers klagen en dan zegt men “Wij zijn niet verantwoordelijk voor de aanlevering en hebben het door gegeven aan SBS” Zo veel amateurisme kun je nauwelijks bevatten en dan willen concurreren met Netflix?

  De gehele promotie is ook waardeloos. RTL heeft al de hele serie van 5 jaar later op NLZIET staan maar men maakt hier geen reclame voor wat nu juist unique selling points zijn om mensen over te halen voor een abonnement

 9. Wederzijds Handgemeen

  Helaas kun je in Nederland bijna geen Internet abonnement krijgen zonder koppelverkoop met een kabelpakket

  Dan had ik allang zo’n dienst als NLZIET aangeschaft.

 10. @pepe

  Videoland werkt prima hoor! Zul je gewoon je eigen instellingen misschien moeten aanpassen. Ik ben tevreden met Videoland. Denk ook niet dat RTL veel zal investeren in NLZIET.

 11. huh?

  RTL heeft Videoland, ze zouden wel gek zijn als ze ook nog in NLZIET investeren. NPO heeft tegenwoordig ook betaald content dus die zullen ook niet veel doen met NLZIET. Zelf heb ik Videoland en dat bevalt me prima, lekker alles van RTL terugkijken en groot aanbod buitenlandse series/films. Beter dan die Amerikaanse meuk van Netflix.

 12. robb

  Ik ben heel blij met NLZIET voor 8 euro kunnen twee gezinnen kijken wanneer ze willen ,ook de programma s van een jaar terug staan er nog op mooi voor series om er in een keer naar te kijken ,ook vooruit bij RTL alle 5 jaar later staan er al op .

  Wederzijds Handgemeen je het alleen maar een smart tv nodig met de app of een dongel met smart tv het heeft niks met kabelpakket nodig

 13. Michiel

  NLZIET is een grote mislukking.

 14. npo sbs rtl 24 kitchen fan

  Aan de ene kant zeuren de kijkers over mijn belastinggeld, maar aan de andere kant betalen ze wel voor content dat je makkelijk op je harde schijf of dvd kan opnemen
  het zal wel even een hype worden, maar als het teveel gaat kosten haakt men toch weer af !

 15. Willy Dobbe

  NLZIEt is voorlopig niet meer dan een luxe herhaal-app met geringe toegevoegde waarde. Eén belangrijk advies … onsluit het gigantische archief van de NPO en commerciëlen. Dan wordt het pas echt interessant.

 16. Ron

  Videoland app is een lachtertje en helemaal nog niet doorontwikkeld zoals de Netflix app. Ook de techniek achter Netflix is veel robuuster en beter geregeld.

 17. Emile Edwards

  RTL draait dik verlies op Videoland. Na al die miljoenen marketing komen ze nog niet eens op één 10de van het aantal Netflix abo’s. Videoland kan op zichzelfstaand nooit winnen van Netflix. Zelfs niet met al hun eigen, lokale Nederlandse contact. Om voldoende schaalgrootte en aanbod te krijgen is een constructie ala NLZiet de enige optie. Niels Baas heeft 100% gelijk. Alleen als NPO, RTL en SBS volledig inzetten op NLZiet, hebben ze een kans. Een gedeelde focus mede op eigen platformpjes is gedoemd te mislukken.

 18. ano@niem.nl

  NLZiet ?? Nog nooit gebruikt en zal ik ook nooit doen. Je betaald daar grof voor zaken waar ik via mijn belastinggeld al voor betaald heb. Ik ga toch niet betalen voor herhalingen van uitzendingen? Die vent is gek.
  RTL heeft bovendien al Videoland en RTL XL, die geeft heel NLZiet niet nodig.

 19. Ron

  Videoland draait ook nog teveel op Buitenlandse content waar een Netflix gewoon veel sterker is. Ik gebruik Videoland enkel voor de Nederlandse content, maar verder ook niet. Beter Videoland inlijven bij Netflix als die daar oren naar hebben. Alle rechten van Nederlandse series overhevelen naar Netlix en gaan. Buitenlandse content zijn ze daar toch beter in, en oude films worden er ook al zat geplaatst dagelijks.

 20. Paul

  Als SBS, RTL en NPO elkaar niet echt eens goed gaan samenwerken worden ze binnen twee jaar echt van de kaart geveegd door Netflix en Youtube. Hopelijk zijn er binnen deze organisaties genoeg visionairs die inzien dat hun eigen platformpjes geen schijn van kans hebben tegenover de internationale platformen.

  Aan de andere kant ben als Nederlander je ook wel aardig onderontwikkeld als je alleen maar Youtube en Netflix kijkt…

 21. Mike

  Ik hou het nog even bij Netflix en videoland/RTL XL.

  NL Ziet zal nooit interessant worden… De NPO mag haar programmering daar niet exclusief aanbieden aangezien een deel vrij toegankelijk moet zijn en daardoor zal het voor RTL ook nooit interessant worden om hier in te investeren.

  Het gaat pas werken als NL Ziet wordt opgesplitst in twee delen: 1 deel vrij toegankelijk (tot 1 week terugkijken) en daarna betaald. Misschien een derde laag voor online exclusives waar alle partijen content voor kunnen produceren, maar dat zal nooit gebeuren.

 22. Mike

  @Paul 20:18, Leg eens uit waarom je onderontwikkeld bent als je alleen Netflix en YouTube kijkt? Netflix bied uitstekende documentaires en begint zelfs talkshows te maken.

 23. Paul

  Als jij het verschil tussen netflix en bijv NPO niet weet, dan ben je niet alleen onderontwikkeld, maar ook onwetend.

 24. Mike

  Misschien moet je de BBC documentaires eens kijken op Netflix. Je weet wel, die documentaires die de NPO steeds uitzend. Of gaat het om de grensverleggende programma’s als Boer zoekt Vrouw, Heel holland Bakt en Spuoten & Slikken?

 25. Peter

  @Paul: Als je ergens onderontwikkeld raakt is het van al die troep die RTL en SBS uitzenden. Dat is gewoon goedkoop en tenenkrommend. Help mijn man is een klusser, Ik hou van Holland, Droevige talentshows, goedkope reality, karige soaps en nog meer kwalitatief zwakke ellende. Ik zie liever de goede series en docu’s van Netflix. Die kosten in ontwikkeling ook veel meer als die goedkope meuk van RTL en SBS.

 26. Jeffrey

  De zenders kunnen hun content toch ook gewoon bij Netflix onder brengen.
  Veel handiger dan zelf het wiel opnieuw willen uitvinden.

 27. Andre

  @Jeffrey 90% van alle Nederlandse tv content is te slecht voor Netflix.

 28. Meeswel

  Netflix heeft tegenwoordig ook goeie Franse en Duitse series.plus al die goeie Scandinavische series.

Televisienieuws



Mail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.