Nieuwsuur verdedigt ‘incestueus’ interview met Eelco

Nieuwsuur-baas Joost Oranje vindt het geen enkel bezwaar dat invalpresentator Eelco Bosch van Rosenthal in de uitzending van donderdag aan tafel geïnterviewd werd door collega Mariëlle Tweebeeke. Dat laat hij weten op Twitter. Van Rosenthal zat aan tafel om een item over Rusland te duiden. “Waarom je collega-presentator interviewen over Rusland? Hoe gelijk hij misschien ook mag hebben, maar sorry, het voelt voor mij zeer incestueus“, twitterde journaliste Esther Voet.

De hoofdredacteur van het weekblad van Joods Nederland kreeg daarop antwoord van Oranje: “Eelco is (vooral) verslaggever, (inval)presentator en lid van de redactie. En soms is het goed om kennis te delen aan tafel, zoals bij tv veel gebeurt. En verder zoeken wij geen gelijk, maar onderzoeken we en doen verslag.

Esther Voet: “Dank voor je antwoord. Hier had echt geen andere oplossing voor kunnen worden gevonden? Die tenminste minder de illusie had gewekt van ‘Wij van WC-eend?’

Joost Oranje: “Het is ook een vormkwestie. Schrijvende collega’s hebben de pen, wij kunnen een ingewikkeld onderwerp beter duiden aan tafel. Doen heel veel tv-programma’s. Zo zakelijk mogelijk, vanuit de inhoud, juist om wc eend effect te vermijden.

Esther Voet: “Begrijp het dilemma, maar wellicht toch idee om het in de toekomst te vermijden? Bij de geschreven pers lees ik immers zelden collega’s met eenzelfde positie bij hetzelfde medium dat elkaar interviewt. Zeker niet over dit soort belangrijk nieuws. Correct me if I’m wrong.

Joost Oranje: “Dat is appels en peren. En als we het beter kunnen vertellen door gesproken bronnen doen we dat natuurlijk. Maar deze duidende gesprekken geven meer helderheid en daar gaat het om. En ik hoop dat de kijker doorziet dat het dáár om gaat en niet om wc-eend.

Esther Voet: “Wat was er mis met gewoon een reportage?

Joost Oranje: “Niets. En een groot deel was dat trouwens ook. Maar zo’n onderzoeksverhaal, vol anonieme bronnen, geeft beperkingen qua sprekers. En dus lossen we het zo op. We hebben het er nog wel eens over. Fijne dag!

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen