Nieuw historisch terugkijkrecord De Luizenmoeder

De kijkcijfermetingen slaan op tilt door De Luizenmoeder. Waar de eerste aflevering al een historisch terugkijkrecord vestigde in Nederland, weet de tweede aflevering dat nu te overtreffen. Dat blijkt vandaag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De eerste aflevering van De Luizenmoeder scoorde lineair 750.000 kijkers, trok uitgesteld 844.000 kijkers, dus in totaal 1,6 miljoen kijkers. Aflevering twee scoorde lineair 1,4 miljoen kijkers, trok uitgesteld 1,2 miljoen kijkers, dus in totaal 2,6 miljoen kijkers.

Met 844.000 kijkers terugkijkers werd De Luizenmoeder vorige week het meest teruggekeken programma in de Nederlandse tv-historie. Een week later zijn er dus maar liefst 1,2 miljoen terugkijkers voor de tweede aflevering.

Dit soort uitgestelde cijfers – bij de eerste aflevering betrof het uitgestelde deel 53 procent van het kijktotaal en bij de tweede aflevering 47 procent – zijn nog nooit vertoond in ons land.

Dat de serie in trek is begrijpt Mylène Verdurmen, hoofd drama van de Avrotros, wel. “Het is altijd onze bedoeling geweest om van De Luizenmoeder een serie te maken die de o zo politiek correcte tijdsgeest in Nederland op vileine wijze weergeeft.

Maar waarom zijn er zo veel terugkijkers? Dat heeft vermoedelijk te maken met het hoge aantal mensen dat sowieso niet veel lineair kijkt, maar ook met lineaire kijkers die op zondag een bomvolle tv-avond treffen.

De NPO heeft op zondagavond al zijn toptitels geclusterd en dat is te wijten aan tv-directeur Frans Klein van de NPO, vindt tv-columniste Angela de Jong van het AD.

Vanavond is de derde aflevering van De Luizenmoeder te zien op de lineaire televisie, om 20.25 uur op NPO 3. Vorige week maakte De Luizenmoeder lineair een bizarre kijkcijfersprong door te groeien van 750.000 naar 1,4 miljoen lineaire kijkers, een stijging van 85 procent. Ter vergelijking: de meeste nieuwe dramaseries verliezen 10 procent van de kijkers na de eerste aflevering.

Lees ook:
Bizarre kijkcijfersprong NPO 3-serie De Luizenmoeder (22 januari)
De Luizenmoeder meest teruggekeken programma ooit (22 januari)
NPO 3-baas vindt kijkcijfers Luizenmoeder ‘ongekend’ (23 januari)

Foto: Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen