‘Megabod NOS op Oranjeduels: 900.000 per wedstrijd’

De NOS heeft een megabod gedaan op de uitzendrechten van de voetbalduels van het kwakkelende Nederlandse herenelftal voor de komende vier jaar. Dat meldt De Telegraaf vandaag groot op zijn voorpagina. Afhankelijk van de prestaties van Oranje en het aantal oefenduels zitten er in de komende vier jaar zo’n dertig tot ruim veertig Oranjeduels aan te komen en daar wil de NOS 900.000 euro per wedstrijd voor betalen, meldt de krant. In totaal gaat het dan om tientallen miljoenen euro’s.

Kenners wijzen er in de krant op dat zo’n bod zwaar verliesgevend is, aangezien Oranjeduels aan reclame-inkomsten niet meer zouden opleveren dan zo’n 300.000 à 400.000 euro per wedstrijd. Ook RTL en SBS zijn bereid om meer te betalen dan ze kunnen terugverdienen – Oranje is een mooie etalage voor de overige programmering – maar tonnen verlies per wedstrijd gaat hen te ver, schrijft de krant.

Wat meespeelt is dat Oranje de laatste jaren voetbalt als een amateurelftal met navenante resultaten. Het damesvoetbal is inmiddels aantrekkelijker om naar te kijken. Toch zou de NOS dus een megadeal willen sluiten.

Jaap Hofman, zenderbaas van RTL 5 toen die zender Oranje-rechten had, is verbijsterd. “Dit zijn bedragen uit een ver verleden, toen er miljoenen mensen naar Oranje keken en de adverteerders nog in de rij stonden voor televisie. En zelfs toen was het moeilijk om direct geld te verdienen aan voetbal.

De Telegraaf vindt dure sportrechten geen NPO-taak. De krant wijst erop dat er vanaf volgend jaar een gat van 60 miljoen euro per jaar dreigt bij de NPO en dat NPO-baas Shula Rijxman daarvoor haar hand ophoudt bij Den Haag. “Desondanks blijken er dus toch tientallen miljoenen beschikbaar om de rechten van het kwakkelende Nederlands elftal aan te schaffen“, aldus het dagblad.

De NPO laat aan De Telegraaf weten dat het nooit het doel is om het geboden geld ‘eruit te halen’ en de NOS laat weten dat het genoemde bedrag niet klopt.

Vorig jaar liep de veiling van de UEFA spaak vanwege tegenvallende biedingen.

Het Telegraaf-artikel ’Megabod op Oranjeduels’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen