Meer kritiek op RTL in zaak ‘zelfmoordpoging’ Barbie

De kritiek op RTL in de zaak van de vermeende zelfmoordpoging van realityster Samantha ‘Barbie’ de Jong neemt toe. Big Brother-brein Hummie van der Tonnekreek en tv-columniste Angela de Jong laten zich vandaag in De Telegraaf en het AD kritisch uit over de rol van RTL in de ineenstorting van Barbie. “Noem het de even trieste als onvermijdelijke apotheose van bijna 20 jaar reality-tv in Nederland, met Big Brother als beginpunt“, aldus De Jong.

Hummie van der Tonnekreeg benadrukt dat het er in de tijd van Big Brother nog heel anders aan toe ging. “John de Mol heeft mij toen als opdracht meegegeven voordat ik ging casten: ’Hummie, je zorgt dat ze er gezond ingaan en je zorgt dat ze er gezond uitkomen’. Je zou kunnen denken: wat edelmoedig, maar het was natuurlijk ook van belang voor het format. Als wij Barbies hadden gecreëerd was het niet goed geweest voor Big Brother“, zegt ze vandaag in De Telegraaf.

Met ‘gecreëerd’ doelt Van der Tonnekreek op de gebruiken van tegenwoordig om realityseries meer te scripten, oftewel het instrueren van de gevolgde hoofdrolspelers. “Ik heb mensen nooit gedwongen iets te doen. Maar ze worden nu gescript, en daarmee verander je een persoon. Als tv wegvalt, wat is er dan nog van jezelf over?

Barbie is geen actrice, maar een echt persoon, benadrukt Van der Tonnekreek. “Ze ging in haar eigen leven een rol spelen. In die situatie word je wilsonbekwaam. De makers moeten kijken, opletten en zeggen: dit gaat te ver. En niet wachten tot mensen gaan zitten huilen. Die durven hun gevoel niet eens te melden omdat ze bang zijn om hun baan en inkomen kwijt te raken.

Ik heb mensen nooit gedwongen iets te doen. Maar ze worden nu gescript, en daarmee verander je een persoon.

Angela de Jong

Juist om die redenen denkt Angela de Jong dat RTL ‘bij zichzelf te rade moet gaan’, “en zich afvragen wat haar aandeel is in de affaire. Is Samantha genoeg begeleid, is er genoeg nazorg geboden? Is ze niet over de spreekwoordelijke rand geduwd? Had de zender haar niet wat meer tegen zichzelf en de wolven in de buitenwereld moeten beschermen?

De kijker is echter ook iets te verwijten, meent De Jong. “Wij zaten erbij en keken ernaar hoe een 28-jarige steeds gekker ging doen.

Het zal een helse toer worden voor Barbie om zichzelf terug te vinden, zonder vooraf uitgeschreven tv-script, zonder camera’s, in de anonimiteit. Een welgemeend advies: als ze zich maar niet laat verleiden tot nog één reeks – ‘ah toe meid, eentje maar’ – onder de noemer ‘Barbie komt er weer bovenop’.

Reactie RTL

Zelf laat RTL weten Barbie wel degelijk professionele hulp te hebben aangeboden na haar felle kritiek op RTL in november. RTL in De Telegraaf: “We zijn erg geschrokken van het nieuws over Samantha. We hebben contact met de familie en ze weten dat ze een beroep op ons kunnen doen.”

We hebben half november een positief gesprek met haar gehad. Wij hebben haar toen professionele hulp aangeboden. Ze had op dat moment al professionele hulp en besloot het daarbij te laten. Het allerbelangrijkste nu is dat Samantha de rust krijgt om te herstellen.”

De kritieken in de kwestie Samantha de Jong leest u in De Telegraaf (via Blendle) en het AD (via Blendle).

Lees ook:
‘RTL moet bij zichzelf te rade gaan over situatie Barbie’ (zaterdag)
Realityster Melisa Schaufeli: ‘Barbie had hulp nodig’ (maandag)

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen