Mediaforum nu ook als podcast te beluisteren

Geplaatst op Tue 09 Jan 2018 om 15:27

De bekende NPO Radio 1-rubriek Het Mediaforum is voortaan ook als podcast te beluisteren onder de naam Mediacast. Dat hebben de makers van het Ghislaine Plag-programma Spraakmakers laten weten. Podcast-gebruikers kunnen zich vanaf nu dus abonneren op de rubriek over mediazaken. “‘Eindelijk!’, zullen sommige mensen denken. Want de podcast wint aan populariteit. Vooral in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland lanceert de ene na de andere omroep een podcast.”

In Amerika zijn veel podcastmakers inmiddels grote sterren, aldus Spraakmakers. “Ze worden daar Pod-stars genoemd. Zo is de podcast Pod Save America, gemaakt door een aantal voormalige vertrouwelingen van oud-president Obama, een daverend succes.”

En dan is er bijvoorbeeld ook nog de podcast van New York Times-journalist Michael Barbaro. “Hij is mateloos populair. Hij is nu de stem en het gezicht van de New York Times geworden. Dat kan zo ook in Nederland gebeuren“, zegt Elger van der Wel, media-innovatie-deskundige van het Mediaforum.

Volgens Van der Wel is de podcast zo populair omdat het een intiem medium is. “Mensen luisteren het bijna altijd met een koptelefoon op. En je luistert vaak een half uur tot een uur. Daardoor krijg je echt een band met de presentator.”

De eerste podcasts van het Mediaforum zijn hier op te vragen.

Foto: NPO Radio 1
12 Reacties op “Mediaforum nu ook als podcast te beluisteren”


 1. Ron

  Maar is dit nou een echte podcast of gewoon terug luister/on demand versie van de lineaire versie van dit programma?

 2. Willem

  De terugluisterversie

 3. Ron

  Dat is dus geen podcast…

 4. Groenig

  Kan ‘m inderdaad nog niet vinden in de podcast-app. Jammer.

 5. critikast

  Het Mediaforum is een verkeerde naam voor een klein discussietje met mensen die tijd over hebben omdat ze in de media niet genoeg werk kunnen vinden.

 6. Neptunus

  Het mediaforum was altijd al als podcast bereikbaar, ik luister al jaren alleen uitgesteld als ik de hond uitlaat in het bos. De podcast verschijnt dagelijks in de NPO feed. Je kan ook het hele programma Spraakmakers binnenhalen want dat eerst deel is vaak verbonden aan het mediaforum. Goed programma trouwens.

 7. Neptunus

  het is inderdaad eigenlijk geen podcast maar ik ken eigenlijk niet zo veel interessante echte (Nederlandse) podcasts, de enige die wekelijks met veel, heel veel plezier beluister is die van TPO met Roderick Velo en Bert Brussen. Heerlijk anders geluid ten opzichte van al die BNN/Vara programmas…..

 8. Neptunus

  @Groening: http://podcast.npo.nl/feed/de-mediacast.xml

 9. E. Hartsma

  Onder de naam Mediacast niets te vinden in mijn Podcast app. Alleen een paar oude podcasts met dezelfde naam.

 10. Ronald de Vries

  Wat is dat ontzettend gekleurd zeg. Mooi onderwerp voor school Journalistiek, hoe het niet hoort.
  Dat mensen die zo ontzettend ver leven van de dagelijkse realiteit dit programma mogen presenteren.

 11. ruup

  nep kleding
  nep nieuws

  nep respons

 12. E. Jansen

  @ critikast: En hoe is het met jou en jouw werk. Waarschijnlijk zit je ook met niks doen en te reaguren hier aan je tax van je kunnen. Dit soort reacties van jou en de rest hier worden uit puuuuure jaloezie en afgunst geplaatst hier.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.