MAX-directeur Jan Slagter bekent verslaafd te zijn

Omroep MAX-baas Jan Slagter heeft een verslaving. Niet aan Tijd voor MAX, niet aan Lilian Marijnissen, maar aan sigaretten. Ondanks dat de omroepbaas weet dat dit verschrikkelijk ongezond is en het de zorgkosten stuwt, kan hij vanwege zijn verslaving niet stoppen met roken, zei hij vandaag in Spraakmakers op NPO Radio 1. “Ik ben verslaafd, weet je wel. Dat is echt heel erg. Het voelt ook alsof ik verslaafd ben. Ik zie het ook bij mij thuis hoeveel moeite het kost“, aldus de omroepbaas.

Slagter doelt op zijn afkickende gezin. “Mijn vrouw Ingrid en Tim zijn gestopt met roken. Zij zitten onder de pleisters maar het gaat hartstikke goed. Ik ga die poging nog wel wagen dit jaar, maar voor mij was het nog even niet het moment. Ik ben wel solidair: ik rook ’s avonds niet meer thuis. Dan ga ik even met de hond weg of even stiekem om een hoekje buiten roken, om ze niet in de verleiding te brengen.

De omroepbaas juicht toe dat Kruidvat en Trekpleister gaan stoppen met het verkopen van tabakswaren. “Ik vind het wel goed, ondanks dat ik een roker ben. Die spullen worden óveral aangeboden. Ik zou ervoor willen pleiten om net als in Frankrijk en Spanje om dat op beperkte plekken te verkopen. Je moet dan wel tien minuten lopen, echt vragen van: ‘Waar verkopen ze hier sigaretten?’ En dan hoor je: ‘Nou, daar en daar, in die straat links en dan rechtdoor.‘”

Zo’n systeem wil Slagter ook in ons land. “De verkooppunten daar zijn specifiek afgesproken plekken. Je vindt ze daar niet in alle winkels of in de kroeg. Ik zou het wel goed vinden als we naar een systeem toegaan dat je sigaretten wel kunt krijgen, maar niet overal zoals nu het geval is: bij de pomp, bij de boekwinkel, in supermarkten.

Een dik kwartier na Slagters uitspraken hing er een luisteraar aan de lijn die haar mening wilde geven over de stakende buschauffeurs. Daarbij deelde ze en passant een flinke sneer uit aan Slagter.

De mevrouw: “Ja, goedemorgen, ben ik aan de beurt? Oké. U spreekt met Anneloes. Mevrouw, ik heb een opmerking over de stakers van het streekvervoer. Ik hoorde zojuist zelfs ook nog door uw bezoeker daar voor de radio: die mensen zijn allemaal nog aan het shagjes roken. Ik zou graag zien dat in de cao wordt opgenomen: geen shagjes meer roken en geen salarisverhoging, want dat gaat alleen maar naar de verkeerde voedingsstoffen.

Vermoedelijk ziet Anneloes ook graag een shagjes-verbod in de cao van Slagter, maar daarover deed ze geen uitspraken in het radioprogramma van Ghislaine Plag.

Foto: Stef den Boer, MAX

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen