Erg veel burn-outs onder medewerkers LINDA.

De cultuur op de redactie van LINDA. heeft geleid tot enorm veel burn-outs bij medewerkers. Daarom werd 2017 omgedoopt tot een plateaujaar, waarbij geen nieuwe projecten werden opgestart. Dat vertelt hoofdredacteur Jildou van der Bijl aan Kruispunt. De werkdruk was te hoog, zegt ze. “Eigenlijk alles wat in ons DNA zit, van wat LINDA. is en wat we willen zijn, heeft ons heel veel succes gebracht, maar op een gegeven moment had dat ook een keerzijde”, vertelt de bladenmaakster.

Het besef dat het hoge aantal burn-outs in het bedrijf te maken had met de cultuur kwam heel geleidelijk. “Eerst denk je nog dat er thuis ook iets speelt bij die burn-out en als er meerdere mensen omvallen op een afdeling denk je dat er misschien niet goed gecoacht wordt. Maar toen zijn we gaan kijken: wat is onze rol als werkgever hierin?

Al snel kwam Van der Bijl tot de ontdekking dat die rol groot was. “Elke keer als het iemand overkwam hier in het bedrijf vond ik het heel heftig, omdat ik dacht: shit, dat hebben wij met z’n allen niet zien gebeuren of zien aankomen. Je hebt niet door hoe iemand misschien in zijn bed ligt te malen omdat iets niet lukt of omdat die ergens vastloopt.”

Ze besloot niet alleen om een plateaujaar in te lassen, maar medewerkers ook naar cursussen te sturen waar ze leerden om ‘nee’ te zeggen en om te gaan met perfectionisme. Ook is werken in de avond en in het weekend verboden.

Inmiddels is de cultuur bij LINDA. veranderd. “We willen nog steeds wel heel graag dat het allemaal goed is, maar dat dat niet altijd kan, moeten we ook accepteren. Er zit meer relativering in.”

Het Kruispunt-fragment over LINDA. kunt u hier bekijken vanaf 17:10.

Foto: LINDA.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen