‘Dom dat Frans Klein 5 Jaar Later heeft laten gaan’

Geplaatst op Wed 10 Jan 2018 om 15:40

De beslissing van tv-baas Frans Klein van de NPO om 5 Jaar Later te laten gaan is een ‘domme vergissing’. Dat vindt tv-recensent Angela de Jong van het AD, schrijft ze in de krant. Klein had genoeg van de Jeroen Pauw-talkshow. Zelf zei de televisiedirecteur daar in december over in Volkskrant Magazine: “Ten eerste zag ik dat het verrassingseffect eraf was. En ik vond de aanwas van goede personen en verhalen opdrogen. Je moet altijd scherp blijven kijken.

Dat 5 Jaar Later nog altijd veelgeprezen was, hinderde Klein niet in het nemen van zijn beslissing. “Over welk programma wordt nog gesproken, wat heeft echt impact op de samenleving? 5 jaar later had zijn werk gewoon gedaan.”

Klein vertelde Pauw het slechte nieuws zelf. Hoe hij reageerde? “Deels met begrip, deels blijft zo’n programma een kind van de maker. Dat maakt het altijd ingewikkeld en pijnlijk. Vroeger bleef ik iemand dan overtuigen van mijn gelijk, inmiddels weet ik dat je dat niet krijgt. Dus het is soms koorddansen boven een afgrond.”

Nu heeft Pauw het door hem geproduceerde 5 Jaar Later ondergebracht bij RTL 4, waar Beau van Erven Dorens momenteel de presentatie verzorgt. In de eerste aflevering bij RTL 4 liet Pauw zich zelf interviewen en was hij heel openhartig. Dat deed hij vast met opzet, denkt De Jong. “Altijd leuk om NPO-baas Frans Klein even fijntjes in te wrijven welk kroonjuweel hij door de wc heeft gespoeld“, schrijft ze vandaag.

Nog altijd blijkt 5 Jaar Later goede tv, vindt De Jong. “Wat ik nog steeds niet begrijp, is waarom de NPO 5 Jaar Later heeft laten vallen. De formule om een BN’er te confronteren met zijn uitspraken van vijf jaar eerder, staat nog steeds als een huis.

Toch trekt het programma momenteel weinig bekijks op RTL 4. Dat ligt volgens De Jong aan de gasten. “Die eerste aflevering was zó goed dat de rest daarna toch een beetje tegenviel. Behalve Linda de Mol dan, die is altijd leuk.

Ze begrijpt bijvoorbeeld niet waarom Sacha de Boer en Susan Smit zijn geïnterviewd. Hun interviews lagen al dertien jaar op de plank, dus zijn eerder niet interessant genoeg bevonden om opnieuw te interviewen. “Kwamen de bestelde negen afleveringen anders niet vol?“, vraagt De Jong zich af.

De AD-column van Angela de Jong kunt u lezen op de AD-site.

Foto: NPO, Michel Schnater








27 Reacties op “‘Dom dat Frans Klein 5 Jaar Later heeft laten gaan’”


 1. Gerrit

  Mijn God er is dus 1 persoon in Hilversum die uit maakt waar wij met z’n allen naar kijken. Een grof schandaal.

 2. Petra

  En wij maar lopen klagen over Rusland waar Poetin bepaalt wat mensen zien. Hier is het kennelijk niet anders.

 3. Geer

  Mijnheer Frans Klein zou je dan misschien ook eens willen stoppen met “Ik Vertrek “. Eindeloze herhalingen en altijd hetzelfde. Daar is de verrassing allang vanaf. Ik kan nog wel een aantal programma’s noemen.

 4. Ano Nymous

  Petra

  Poetin hier heet De Mol. John van voren…
  Enge man.

 5. Johan

  Eens met Angela. De beslissing om dit programma te stoppen bij de NPO is hemeltergend dom. Als er een programma is met publieke waarde dan is dit het wel.

 6. anonymous

  Hij had gelijk.
  Wie zit er nu te wachten op Susan Smit, Jesse Klaver etc.

 7. Slaaf

  Die vent is gewoon een complete knuppel. Dit is zijn zoveelste fout. En het zijn allemaal dingen waarvan iedereen van tevoren al weet/zegt: Dit een een fout! Dit komt niet goed!
  Wanneer moet hij eens verantwoording afleggen?

 8. frank

  Gezien de huidige kijkcijfers lijkt Frans Klein gelijk te hebben!

 9. Adriaan

  @frank

  Goeie grap, Bassie!

 10. freek

  “Ik zag dat het verrassingseffect eraf was. En ik vond de aanwas van goede personen en verhalen opdrogen. Je moet altijd scherp blijven kijken.“
  Als je alle televisieprogramma’s langs deze lat legt. Blijft er vrijwel niets over. Dus complete lariekoek.

 11. Herm

  NPO wilt alleen maar simpele gepeupel uitzenden

 12. Ano Nymous

  Herm.

  Nee simpel gepeupel is er al voor de CO.

 13. critikast

  Klein had het grootste gelijk van de wereld. Angela noemt het programma zelfs een “kroonjuweel”. Dat juweeel verliest echter wel snel zijn glans, b.v. de kijkcijfers van Klaver waren natuurlijk dramatisch. Langzaam maar zeker verliest Hilversum de greep op de massa. Mensen laten zich geen programma’s meer voorschrijven, maar maken zelf hun keuze wel. Netflix, Videoland en al die andere mogelijkheden winnen week na week terrein en dat zal uiteindelijk leiden tot de afbraak van Hilversum. Terecht, want de ivoren torens zijn niet meer van deze tijd. De Jinek’s, Tan’s, Pauw’s en al die andere vedetten komen het grote publiek de strot uit. Met 1 miljoen kijkers kloppen programmamakers zich al op de borst…gewoon blijven doen jongens. Koester die aantallen want op korte termijn sta je bedelend langs de deuren van de omroepbazen. Het einde van de zuilen, het einde van Mediapark Hilversum…ik kan niet wachten op dat nieuwsbericht!

 14. By the way

  Zit er ook een uit-knop op Angela de Jong? Dit soort dingen roepen leidt tot niks, behalve tot oeverloos gezwam.

  @Gerrit (15.42): je bepaalt gewoon zelf waar je naar kijkt, toch? Er is keus genoeg. Anderen bepalen het aanbod, maar jij bepaalt wat je consumeert. En uiteindelijk zo dat zomaar eens invloed kunnen hebben op het aanbod ;)

 15. David

  Frans Klein heeft het denk ik wel goed gezien. Het was heerlijke winter-tv de afgelopen 10 jaar, maar niet vernieuwend genoeg meer om altijd mee door te blijven gaan. De kijkcijfers bewezen dat ook.

  Eigenlijk bewijzen de kijkcijfers bij RTL4 nu ook weer het gelijk van Frans Klein. Het programma scoort gewoon niet goed meer…. Het blik van interessante BN’ers is namelijk wel leeg…

 16. Bart

  @Critikast U maakt zich wel heel druk. Waarom? Heeft u een naar leven misschien?

 17. Rubicon

  Pannenkoek, Klopping, Anne fleur Dekker, Camiel, Ten Hag, Sven Kramer, Angela de Jong, Pritt, Hertzenberger, Genoeg mensen om goed programma te maken. Alleen is het sentiment van terugkijken en gevoel van het programma bij uitstek iets voor laatste weken van het jaar. Past niet in januari

 18. Anton Bouwhuis

  Zijn er ook slimme vergissingen?

 19. Arnoud Tempelman

  Heeft verdikke drie kanalen ter beschikking en een internet zonder end. Wat een prachtig programma dat vrijwel niks kost om te maken. Geen bekendheden op bergpaadjes, geen tenenkrommende spelshow om curling te promoten in Nederland en geen Paul de Leeuw. Het format 5 Jaar Later is van internationaal niveau!

 20. JD

  70% van de NPO programmering bestaat uit programma’s zonder verrassingseffect. Jaar in jaar uit, DWDD, Kunst en Kitsch, Kassa, Radar, Pauw (of Jinek), het oeverloze gelul TOP2000 a gogo….en dan is “5 jaar later” opeens niet verrassend meer. Het is nog een van de weinige intieme interview programma’s. Er speelt vast meer om dit programma te stoppen

 21. aammehoela

  Frank Klein, de man die meende dat de talkshows niet hoefden in de zomermaanden, die Paul de Leeuw ieder keer een nieuw, veelal mislukt, programma geeft en nog zoveel andere eigenwijze beslissingen neemt die de nodige vraagtekens oproepen. Nu dus weer zo’n voorbeeld. Nog een gelukje dat het Beau is geworden en niet bv. een SBS-kneus.

 22. aammehoela

  Frank Klein, de man die meende dat de talkshows niet hoefden in de zomermaanden, die Paul de Leeuw ieder keer een nieuw, veelal mislukt, programma geeft en nog zoveel andere eigenwijze beslissingen neemt die de nodige vraagtekens oproepen. Nu dus weer zo’n voorbeeld. Nog een gelukje dat het Beau is geworden.

 23. ron

  Frans Klein moet de zak krijgen en dan zeg ik het nog netjes

 24. De Leukste Thuis

  Dus als ik het goed begrijp doet de arme Beau de on-interessante left-overs… mooie boel hoor !

 25. Stefan

  Is ie homoseksueel? ‘
  Wat ben ik verliefd op deze man.

 26. npo sbs rtl 24 kitchen fan

  @ Criticast je L*LT als een dronken aardbei
  Hoe verzin je zoiets > einde van het mediapark < en Hilversum verliest de greep op de massa!
  U doet zich waarschijnlijk voor als mediaspecialist of iets dergelijks, en een bloed hekel heeft aan de NPO . U weet helemaal niets over ons bestel .om maar te zwijgen wie er allemaal op het mediapark zitten ! Opheffen van het mediapark zou ook vele bedrijven treffen , het zijn juist die bedrijven die er voor zorgen dat uw tv niet op zwart gaat !
  Ook zou ik wel eens willen weten, als daadwerkelijk alle omroepverenigingen op geheven zouden worden , Nou dat staat heel Nederland op zijn kop !

 27. Piet

  Als ik die foto zie moet gelijk aan brillie denken, brilsmurf.

Televisienieuws



Mail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.