Alexander Klöpping daagt radio uit met Blendle Audio

Alexander Klöpping is met zijn digitale kiosk Blendle is in één klap één van de grote spelers in de Nederlandse podcastmarkt. Vanaf nu kan men interessante artikelen niet alleen lezen, maar ook beluisteren. Dat heeft de kiosk bekendgemaakt. De nieuwe dienst heet Blendle Audio. Elke dag worden de drie of vier beste artikelen voorgeschoteld die ’s ochtends vroeg beschikbaar zijn als podcast van ruim een kwartier. In een later stadium kan men zelf kiezen wat te luisteren.

 

De Nederlandse podcastmarkt groeit snel, sinds kort bijvoorbeeld met dagelijkse podcasts van BNR naar NU.nl, en Klöpping speelt daar op in. “Audio is hot, er wordt veel mee geëxperimenteerd. De trend is hetzelfde als bij video: diensten als Netflix winnen terrein, ten koste van traditionele tv. Vooral jongeren zetten niet meer de radio aan. Ze maken een keuze: heb ik zin in muziek of is er iets waarover ik meer wil horen?“, zegt hij in de Volkskrant.

De traditionele radio heeft nu nog weinig concurrentie van goede podcasts, aldus Klöpping. Daar komt nu verandering in. “Mensen willen tijd waarin ze even niets kunnen doen nuttig besteden. Ze willen zich laten bijpraten tijdens het hardlopen of autorijden.”

Artikelen uit de ochtendkranten worden al vóórdat de ochtend aanbreekt ingesproken, door studenten van scholen voor journalistiek. “Het is net als met toneelacteurs: ze moeten de tekst écht begrijpen, zich inleven. Dan is het pas leuk om te luisteren. Mede daarom werken we niet met robotstemmen.”

Tijdens proefuitzendingen bleek verder dat men niet wil dat voorlezers te jeugdig klinken. “Gebruikers klaagden dat ze redacteuren met jonge stemmen niet geloofden en irritant vonden om naar te luisteren. Mannen- en vrouwenstemmen scoorden even goed.”

Blendle ligt momenteel onder vuur van critici, omdat een faillissement zou dreigen. “Tot de zomer heb ik de luxe nee te zeggen tegen investeerders. Zolang die zich blijven melden en er gebruikers zijn van onze producten, heb ik alleen maar reden om tevreden te zijn. Ik maak me geen zorgen.”

Het Volkskrant-artikel over Blendle Audio vindt u hier, Klöppings eigen uitleg vindt u hier en in onderstaande video:

Foto: BNNVARA

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen