Tijs van den Brink wordt doodmoe van NPO-bashers

Geplaatst op Wed 06 Dec 2017 om 15:00

Tijs van den Brink wordt doodmoe van de gretigheid van NPO-bashers. Het beeld dat zij scheppen klopt van geen kant. Dat schrijft de EO-ster op EO.nl. De NPO is in het nieuws omdat de politiek niet in het gat wil springen van dalende Ster-inkomsten. “Onmiddellijk was in allerlei opinies de NPO weer een links, geldverslindend monster, vol met zichzelf feliciterende medewerkers die hun best doen om door middel van snoepreisjes zo veel mogelijk gemeenschapsgeld op te maken.”

Elke keer weer wordt ten onrechte dat beeld geschetst, vindt Van den Brink. “Zelfs een zichzelf respecterende kwaliteitskrant als de Volkskrant schreef onmiddellijk dat minister Slob nog veel strenger zou moeten zijn: zorg ervoor dat de NPO niet te actief wordt op internet, want dat zou marktverstorend werken.”

Het perspectief van een gemiddelde NPO-medewerker is totaal anders, meent Van den Brink. “Er worden dagelijks door hardwerkende mensen programma’s gemaakt voor bedragen waar ze in het buitenland met verbazing naar kijken: zo goedkoop, bedoel ik dan.”

Bovendien is de NPO volgens hem wel degelijk onderscheidend. “Elke dag stellen we als medewerkers van programma’s als Dit is de Dag en De Tafel van Tijs onszelf de vraag: waarom zouden juist wij dit moeten doen? Wat voegen we toe aan wat anderen al doen?

Begrijp me goed: er kan van alles beter aan de NPO. Er moet van alles beter aan de NPO: het moet vernieuwender, het moet pluriformer en er moet vast nog veel meer. Maar echt: het beeld van een linkse geldverslindende moloch die vooral met zichzelf bezig is en die andere media het leven zuur wil maken, is onzin.”

De EO-column van Tijs van den Brink kunt u lezen op de EO-site.

Foto: EO, Willem-Jan de Bruin
28 Reacties op “Tijs van den Brink wordt doodmoe van NPO-bashers”


 1. Nancy

  NPO3 weg, 1 reisprogramma, salarissen onder de Balkenende norm, amusementsprogramma’s terugdringen.
  Dan gaat het de goede kant op.

 2. anoniem

  Commercielen bieden tegen betaling de exposure en het nieuws dat men wenst.. Dat gaat bij de publieke omroep soms wat lastiger.. :-)

 3. Roos

  Poepface Tijs heeft een mening, nou dat mag.

 4. Wijskijker

  “Er moet van alles beter aan de NPO: het moet vernieuwender, het moet pluriformer en er moet vast nog veel meer” Aldus Poephoofd Thijs.
  Dus nóg meer geld naar de Staatsomroep.
  Dacht het niet.

 5. b

  Tijs heeft gelijk . Hij kan zich er beter niet veel van aantrekken want laten we eerlijk zijn het zijn steeds dezelfde sneue zolderkamer jongetjes die op de thee met koekjes van moeders wachten. De zwijgende meerderheid staat pal achter de NPO .

 6. iq10

  Thijs moet t ook hebben uit de subsidieruif,
  en thijs is gereformeerd,
  dus……linkser kan niet,

  [rooien en gereformeerden zijn NIET te vertrouwen,]

 7. GW

  Tijs van den Brink maakt een klassieke denkfout: denken dat omdat jij wel integer (*zwaait naar Sylvia Geersen*) en inhoudelijk werkt, dat automatisch geldt voor zijn gehele werkveld.

  Als een jong NPO-kopstuk het zoveelste nietszeggende ego-document maakt kan ik me niet geheel aan de indruk onttrekken dat er redelijk wat geld wordt verkwist. Of wat was nou precies de toegevoegde waarde van het meesterstuk De Dolende Dertiger van Marlijn Weerdenburg? 6 Afleveringen van nietszeggende leegte overgoten met millennial-gedreven eerstewereldproblemensaus. En wat dacht u van dat jank-programma van Sophie Hilbrand over de cosmetische industrie. Die hele serie kon worden samengevat met 1 zin: “ik word ouder en heb nu spijt dat ik nog nooit van het fenomeen SPF heb gehoord” En daarna die serie over d’r burnout. Jan Versteegh, Filemon… het houdt niet op met die drek.

  En waarom moet een instelling als de NPO gevrijwaard worden van zelfkritiek en bezuinigingen? Dat heet marktwerking. Je weet wel, die realtiteit waar de rest van ongesubsidieerd werkend Nederland al jarenlang wel mee heeft te dealen.

 8. GW

  Plus ergens een punt.

 9. OMG

  Hij mag eerst eens beginnen met zichzelf en zijn gehele omroep weg te bezuinigen. Kerk en overheid horen niet samen.

 10. The truth

  Zowel po als co zijn een laken en pak.

 11. Arnoud Tempelman

  Zonder publieke omroep bijven we zitten met commerciële zooi.

  De Nederlandse Publieke Omroep brengt heel veel kwaliteit voort, vergelijk dat maar eens met de Duitse, Franse of Britse omroep. BBC heeft prima programma’s, maar ook de meest stompzinnige huis-, tuin- en keuken-formats.

  Van 3 naar 2 kanalen en meer online is een mooie koers voor de komende jaren. Ruim baan voor de webomroep, ook als de dagbladen klagen. Maar sta dan ook krantkanalen toe, zoals WNL eigenlijk ook is.

  Laat dure sport over aan de commercie.

 12. PeBo

  Ach… bij het minste geringste ontvouwt zich elke keer weer hetzelfde scenario: NPO-watchers stellen iets vast – Talpa, RTL en Telegraaf willen een groter deel van de koek (lees: van NPO) en er volgt via de door hen bestuurde media een overvloed aan derrie. Altijd hetzelfde: “van mijn belastinggeld”, “zakkenvullers” en ga zo maar door. Zijn er zelfs Trollen in het spel? – het zou me niet verbazen. Ik betaal er liever belasting voor, dan weet ik tenminste nog een beetje waar de poen blijft, ik denk niet dat de gemiddelde kijker beseft dat van elk pak Honig-soep een paar duppies richting het salaris van Paul Jansen of Wendy van Dijk gaat. Compleet niet transparant en zelfs op het randje van diefstal. Weg met die commercie en gewoon weer kijk- en luistergeld invoeren, toen hadden we de best tv enzo transparant als wat. Amen.

 13. west

  @ NANCY weet jij wel hoeveel % amusement per jaar er bij de omroepen worden uitgezonden ?

 14. Waterval

  Ik word doodmoe vanl de hele dag: “Trump, Die-Wilders, Baudet” op alle staatsomroepen+RTL.

 15. OMG

  @PeBo

  Misschien moet je deze planeet ontvluchten, dat heet namelijk kapitalisme… doe je zelf (als je een baan hebt) ook gewoon aan mee hoor.

  Al die NPO roeptoeters die claimen dat het niet beter kan, dat is pas droevig. Wees een kritisch. Een publieke omroep, helemaal prima. Maar waarom alles x12? Of wil je me vertellen dat jouw job ook door 12 man wordt gedaan…?

 16. E. Jansen

  En wie reageren er weer op zo’n bericht, notabene waar het overgaat… precies: de betweters, want dat zijn jullie allemaal!… jullie weten het aaaaltijd beter over iets waar jullie helemaaaal niet werken of in thuis zijn. Ook bij jullie op het werk kan bezuingd worden, en dan zitten jullie lekker allemaal thuis… naar een of andere domme commerciele omroep-serie te kijken… want ja, de NPO is toch maar overbodig en te duur… En ik heb al zooooo vaak gezegd dat we de goedkoopste publieke omroep van Europa hebben, maar ja… dat gaat er niet in in die domme kortzichtige hersencellen… die twee cellen die jullie hebben dan… Bah, dat negativisme is wel zooo dom, stom, onnodig… walgelijk gewoon. En wie het waagt om op dit bericht negatief te reageren zaag ik figuurlijk in een volgend bericht dwars door midden, ben het zooo zat met dat jaloerse en afgunstige gekakel om niks hier!

 17. OMG

  @ E. Jansen

  Jou neem ik sowieso hier al niet meer serieus.

  Een reorganisatie van de NPO houdt niet in dat de programma’s stoppen, sterker nog, snijd je al die overhead weg, heb je meer geld voor nog betere programma’s.

  Enne, stop eens met mensen te verwijten, alsof je met kritiek op de NPO automatisch een RTL 4 fan bent…

 18. toxilogic

  NPO haters kunnen niet rekenen, maar goed het zijn vaak van die ikke ikke figuren die zullen branden in de hel. Tijd voor de NPO om terug te slaan en de commerciele tv te laten zien voor wat het is …goedkope troep.

 19. E. Jansen

  @ OMG: De messen zijn geslepen meneertje OMG. Jou neem ik ook al niet serieus… want, wie heet er nou OMG?… Ik vind dat zeker jij ook een betweter bent… je weet het altijd zo goed met de NPO. Nou, we hebben een pracht NPO… Voor een kleine vijf tientjes per jaar krijg jij eeen heeeele hoop programma’s op niveau… en dat krijg je in geen enkel ander land. De discussie gaat al lang niet meer op het niveau van vereenvoudiging en reorganiseren, maar in de meeste gevallen altijd dat het maar slechte programma’s zijn die teveel kosten…. En ja, ik zie een verband… ben je tegen een goeie NPO, dan ben je dus kennelijk liefhebber van commerciele kul. Dat is geen verwijt, maar een logische constatering, iets wat je dus kennelijk niet zelfstandig kan…. Das prima, dan doe ik het wel voor je.

 20. Nancy

  @west

  Het gaat niet om percentages, wel om slappe amusementsprogramma’s van met name BNNVARA en AVROTROS, die nog niet eens thuishoren bij de nationale debieIenzender RTL 4.
  Dat soort programma’s behoren niet met belastinggeld te worden gemaakt.
  Net als al dat individuele ge-experimenteer op NPO3.
  Ook op radiogebied, publiek, kunnen er.minimaal 2 zenders weg.
  3FM en Radio 5 bijvoorbeeld.
  Zo moeilijk is het allemal niet, behalve voor hardcore NPO-adeptjes.

 21. Ad

  Beste Thijs,
  Als de ‘publieke’ supporters en omroepen nu ook eens ophouden met de commerciële collega’s te bashen, zou het er allemaal een stuk leuker uitzien in het radio- en televisiewereldje. Zie maar eens wat prins Constatijn vandaag zei bij de uitreiking van de prins Clausprijzen.

 22. Jantje

  Tijs heeft recht van spreken maar ongelijk. Als alle journalistieke programma’s net zo goed waren als “Dit is de dag” dan hadden we een top NPO. Maar helaas blijft hij een witte raaf bij de NPO.

  Of het nu Radio1 of NPO1 is, of het nu Jinek, Pauw, DWDD, De ochtend, De nieuwsBV of 1vandaag. Een grote grachtengordel inteelt kermis van gelijkvormige meninkjes en ‘deskundigen’. Al maar framen recycelen van de zelfde onderwerpen waar de volgende dag Angela de Jong dan weer op reageert.

  Het kan gewoon niet waar zijn dat op 90% van de basis scholen Piet nog zwart is en dat die mening (afgezien van een PVV-er, zo geraffineerd zijn ze wel) nergens maar dan ook nergens te zien is en aan geen enkele talkshow tafel ondersteund wordt en dan nog roepen dat pluriform bent???

 23. PeBo

  @OMG
  Het spijt me dat ik de moed heb opgebracht om mijn onbenullige reactie hier te spuien. Natuurlijk kan ik niet in de schaduw staan van het intellect dat OMG hier ten toon spreidt. Kapitalisme! Dat is het natuurlijk. Daarmee komt een eind aan elke discussie en wentelt OMG zich triomfantelijk in zijn of haar gelijk. En, oh domme ik, ik maar denken dat het over manipulatie, desinformatie, fakenieuws en andersoort trollerij ging. Het kapitalisme gaat uit van gezonde en eerlijke concurrentie. Niet van een paar de boventoon zoekende schreeuwers die alle middelen misbruiken enkel en alleen om er zelf beter van te worden. De gedachte dat het hier om kapitalisme zou gaan en alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is loopt paralel aan wat er om ons heen in de wereld gebeurt. Niet alleen in de USA maar ook gewoon hier waar roeptoeteren en vooral er met gestrekt been ingaan tegenwoordig de norm is. En ja OMG, ik heb een baan. Al meer dan 43 jaar jaar onafgebroken dus ik denk dat ik ongeveer wel weet hoe kapitalisme in elkaar zit en hoe het zou moeten. Sorry dat ik het niet eens ben met je briljante analyse, zoals we vroeger zeiden: ga toch fietsen stelen op het Damrak eikel….

 24. jan

  nee Poephoofd Thijs, die laatste regel van je is GEEN onzin.

 25. Steins

  Ik geloof nooit een gereformeerde, White Power nationalist, katholiek of moslim. Dit zouden vele met mij moeten doen. Dus Thijs, slaap lekker bij je domme achterlijk zijnde protestantse kerkgenootschap!

 26. Freek

  Al die aparte omroepen afschaffen en je hebt al een paar honderd miljoen euro te besteden. Daarnaast al die storende logos in beeld afschaffen en je concentreren op de inhoud en niet op reclame voor jezelf.

 27. koos

  De fout die v.d. Brink maakt is om ons te vergelijken met buitenlandse tv omroepen.
  Wat hebben wij daarmee te maken?

  Iedereen die het een beetje volgt, weet dat die NPO een geldverslindende club is en ons bijna een miljard euro aan gemeenschaps- geld kost.

  Thijs praat om moverende redenen “uit zijn nek”.

  Voor mij is hét voorbeeld van verspilling , om die Floortje Dessing b.v. naar Jemen te laten gaan, waar een vreselijke burgeroorlog is en de bommen en kogels om je oren vliegen.
  De NPO laat Floortje Dessing daar naar toe gaan. Sensatiezucht? Is zij ineens oorlogs correspondente?
  Weten jullie wel wat die vlucht-cq reddings operatie gekost heeft?

  Voor mij zou slechts één Nederlands TV net voldoende zijn. De rest weg, er kijkt bijna niemand meer naar.,
  Eerlijke berichtgeving ( niet zo links zoals nu gebeurd) geen binding met politici, onafhankelijk en objectief.
  Dat scheelt de helft!
  Kunnen we meer aan leraren, zorg en ouderen betalen.

 28. Arnoud Tempelman

  De ‘reddingsoperatie’ van Floortje Dessing heeft de NPO niks gekost, want ze was daar met het Rode Kruis. Dus als je slim bent Koos, geef je nooit meer een cent aan dat goede doel.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.