Tijl Beckand weigerde presentatie Maestro

Geplaatst op Sat 16 Dec 2017 om 9:20

Tijl Beckand was al vóór Frits Sissing gevraagd voor de presentatie van de NPO 1-show Maestro, maar legde het verzoek naast zich neer. “De ruimte om er wat over muziek te vertellen, is te klein“, zegt hij vandaag in het AD. Toch ziet Beckand het programma wel als een verrijking, omdat het programma de massa in contact brengt met klassiek. “Het is een goede smoothie: we zien boeiende karakters ergens mee worstelen en gaan daarnaast eens goed zitten voor een stuk van Beethoven.”

Maar leert de kijker eigenlijk wel wat of is dit gewoon puur amusement? “Dat we nooit écht leren wat een dirigent doet, is geen punt. Kijken hoe een sterrenkok kookt is ook fascinerend. We hoeven dat gerecht niet per se thuis na te maken.”

Uiteindelijk weigerde Beckand dus de presentatie en kwam Sissing in beeld. In november 2012 was de eerste aflevering, die met 912.000 kijkers behoorlijk teleurstelde. Een week later keken er nog eens 100.000 minder mensen.

Producent Taco Zimmerman van Tuvalu Media vond dat een flinke klap. “Ik liep ergens op de hei en belde de toenmalige AVROTROS-baas Peter Lubbers. Het is echt waar: we hadden allebei letterlijk tranen in de ogen.

Lubbers vond het programma inhoudelijk staan als een huis, niets meer aan veranderen. ‘Taco, de kijker wil het kennelijk niet. Laten we het verlies maar nemen.’ Maestro was mislukt, daar waren we van overtuigd. Waarom het ineens tóch een vlucht nam? Dat noemen we vaak het grote mysterie van televisie.

Maestro noteerde deze maand een kijkcijferrecord met 2,3 miljoen kijkers. Morgenavond is de grote finale van de show te zien op NPO 1.

Het AD-artikel ‘Van flop totkijkcijferkanon’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: AVROTROS, Nico Kroon
7 Reacties op “Tijl Beckand weigerde presentatie Maestro”


 1. bertus

  Wat goed dat hij heeft geweigerd! Nu is Maestro met o.a. Frits dus een groot succes
  geworden.

 2. shrink

  Groot gelijk dat Beckand weigerde. Maestro is een bespottelijk programma.Het ontgaat me volledig waarom het leuk is om naar totaal mislukte dirigenten en dito uitvoeringen van muziekstukken te kijken. Als ik PVV’er was, zou ik zeggen dat de idioot hoge kijkcijfers natuurlijk zwaar gemanipuleerd en vervalst zijn door de linkse staatsomroep, van onze belastingcenten.

 3. David

  Het is een soort Idols. Dat vinden mensen nou eenmaal leuk… De mogelijkheid van de totale afgang….

 4. aammehoela

  Omdat het toch knap is hoe enkelen zich er goed doorslaan. Blijkbaar moet er thuis veel gerepeteerd worden. Het is leuk kijken, zeker met de humor van Dave erbij. Gewoon ontspannend wegkijken naar Maestro, overigens komt het format bij de BBC vandaan. Ook daar een succes.

 5. klara

  Tijl heeft te veel kwaliteit voor zo”n nutteloos programma .
  Helaas zijn hier te weinig van.

 6. critikast

  Groot gelijk Tijl! Verlaag je niet met dit programma. Blijf je eigen programma maar lekker maken: informatief, gezellig en echt voor de liefhebbers die kennis willen maken met klassieke muziek. Heel wat anders dan die BN-ers die nog te stom zijn om voor de duvel te dansen en alles doen in het kader van de vetbetaalde schnabbels.

 7. Enzo Voort

  “De ruimte om er wat over muziek te vertellen, is te klein“ Nee, hij doet liever mee aan superflauwe afzichtelijke flutprogramma’s bij RTL, waar de kijker nog wat van op steekt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.