Radioclash tussen Gijs Rademaker en Jan Tromp

Gijs Rademaker, het gezicht van het EenVandaag Opiniepanel, is op de radio in aanvaring gekomen met Volkskrant-journalist Jan Tromp. Ze verschillen van mening over de jaarlijkse verkiezing van Politicus van het Jaar. Dat was dinsdag te horen in het Mediaforum op NPO Radio 1. Tromp gruwelt ervan dat Thierry Baudet in EenVandaag is uitgeroepen tot Politicus van het Jaar en vindt dat de hele verkiezing maar beter kan stoppen. “Je moet dit soort verkiezingen niet willen“, mopperde hij.

De Volkskrant-journalist is tegen dit soort verkiezingen onder het volk. “Net zo min als je de verkiezing van het beste boek van 2017 niet moet willen. Of de beste film. Wat is dat nou voor zwakzinnige vraag? Er is geen beste boek, er is geen beste film en er is geen beste politicus. Je ziet het trouwens aan de uitslag, want laten we wel wezen: Baudet is een mislukte versie van een dandy, die zijn parlementaire werk ernstig verwaarloost. Je kunt in alle objectiviteit niet volhouden dat Baudet de beste politicus is.”

Ghislaine Plag, presentatrice van het Mediaforum: “Dat is jouw persoonlijke kwalificatie.”

Tromp: “Je moet niet de ingewikkelde gecompliceerde werkelijkheid willen reduceren tot één ding, in zijn algemeenheid.”

Gijs Rademaker vindt het opvallend dat de EenVandaag-verkiezing steeds onder vuur ligt als een rechtse politicus wint. “Wij doen dit dus al veertien jaar en als ik kijk wat voor winnaars we in de afgelopen jaren hadden: Emile Roemer, Wouter Bos, Marijnissen, Timmermans en een aantal keren Wilders en dit jaar dus Baudet. Het valt me door de jaren heen toch echt op dat we deze discussie vooral krijgen als een rechtse kandidaat wint. Ik heb deze discussie nooit gehoord als Samsom of Timmermans wint.”

Tromp vindt de verkiezing naar eigen zeggen altijd al zwakzinnig. “Wat er is mis mee is, is de uitstraling ervan. De uitstraling is dat er zoiets bestaat als beste politicus.

Rademaker: “U zegt dat u het zwakzinnig vindt. Ik vind uw kritiek echt iets hebben van dedain. Ik vind het iets hebben van het onderschatten van mensen in het land.”

Tromp voelde zich compleet aangevallen en begon door Rademaker heen te praten. Plag: “Laat Gijs even uitspreken. Jan! Laat Gijs nou even uitpraten.”

Rademaker: “Wij vinden het belangrijk om politiek te verbinden met een breed publiek en het werkt. Er kijken een miljoen mensen naar ons tv-overzicht van politieke gebeurtenissen. Als je de mening van mensen niet erkent, kunnen we net zo goed geen verkiezingen meer houden, omdat het allemaal ’te ingewikkeld’ is. Dat argument impliceert dat de gewone mens er te weinig van snapt om er een mening over te hebben.”

Mensen doen mee aan de verkiezingen omdat ze hun stem willen laten horen. We krijgen 44.000 uitgebreide motivaties van mensen. Er wordt een beetje gedaan alsof we het alleen maar voor de lol doen. De top vijf belichaamt prettig wat het jaar was.”

Ik snap dat jullie afhaken bij entertainment, maar voor een programma voor een breed publiek is het heel belangrijk om vraaggesprekken te mixen met toegankelijke televisie. Die stem van gewone kijkers en mensen is voor ons heel belangrijk.”

De andere studiogast Hasna El Miroudi, bekend van de extreemlinkse VARA-site Joop.nl, schaarde zich achter Tromp.

De radioclash kunt u terugzien op de website van NPO Radio 1.

Foto: KRO-NCRV

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen