NTR beschuldigt Vlaamse VRT van formatdiefstal

Geplaatst op Fri 15 Dec 2017 om 10:00

De NTR beschuldigt de Vlaamse publieke omroep VRT van formatdiefstal. De Vlaamse serie Strafpleiters lijkt heel erg op Coen Verbraaks Kijken in de Ziel en daarover heeft de NTR een klacht ingediend. Dat zegt Verbraak vandaag in NRC Handelsblad. Omdat Strafpleiters maandag voor het laatst te zien was, gaat de VRT geen juridische stappen meer ondernemen. Wel is Verbraak ‘not amused’. “Raar dat ze het programma helemaal nadoen. Dit is gewoon een één-op-één-kopie.”

Verbraak vindt de handelswijze van VRT en tv-producent Woestijnvis ‘onbeschoft’. “Het gaat me niet om de juridische kant, of om het geld. Als ze het gewoon bij mij gemeld hadden, had ik nooit gepiept.

De VRT herkent zich niet in de aantijgingen, laat een woordvoerder weten. “Je kunt een één-op-één-interviewprogramma niet claimen als format. Woestijnvis wilde een programma rond strafpleiters maken en heeft daarvoor zeker niet naar één specifiek programma gekeken als voorbeeld.

Strafpleiters zag er precies uit als Kijken in de Ziel. De interviewer interviewde acht Belgische strafrechtadvocaten in een kale een-op-een-setting met voornamelijk close-ups. Die interviews werden opgeknipt in stukjes om zo in het thema van de aflevering te passen.

Verbraak sprak in het derde seizoen in 2010 ook met strafpleiters. De VRT: “Ook dat het om één beroepsgroep gaat en dat de vragen rond thema’s zijn gegroepeerd, kun je niet als format bestempelen.

De NTR heeft Woestijnvis benaderd voor een gesprek en ‘gaat ervan uit’ dat ze hier in goede harmonie uitkomen.

Woestijnvis kan maar beter zorgen voor een goede harmonie met de NPO, want sinds kort is het bedrijf als FABIOLA ook actief op de Nederlandse markt.

Het NRC-artikel ‘NTR boos over Vlaamse ‘kopie’ Kijken in de ziel’ kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: NTR, Lilian van Rooij
4 Reacties op “NTR beschuldigt Vlaamse VRT van formatdiefstal”


 1. René

  Er staat dat De VRT geen juridische stappen neemt??

 2. Kris

  Vlamingen zijn net chinezen – apen alles na uit Holland en vinden hun produkt dan ook nog beter! Tiswat…

 3. critikast

  Kunnen we het ook even hebben over de programma’s die NTR en anderen van VRT hebben gejat? De Slimste Mens en de Bastards bijvoorbeeld?

 4. René

  @Criticast: Nee, daar hebben ze voor betaald. Het probleem is dat de Vlamingen dat hier niet gedaan hebben.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.